Johdannaiset

Sertifikaatit sijoitusvälineenä

On kulunut jo kuusi vuotta siitä, kun ensimmäiset Bull- ja Bear -sertifikaatit listattiin Helsingin pörssiin. Mutta mitä nämä sertifikaatit ovat?

Markkinoilla on useita erilaisia sijoitustuotteita, joilla voi ottaa näkemystä kohde-etuuden nousuun tai laskuun vipua käyttäen. Sertifikaatit ovat pörssinoteerattuja sijoitustuotteita, joilla käydään kauppaa pörssissä samaan tapaan kuin osakkeilla. Ne ovat monimutkaisia rahoitusyhtiön tai pankin liikkeeseen laskemia arvopapereita, joiden juoksuaika voi olla määritelty tai avoin, eli rajoittamaton.

Sertifikaatteja löytyy vivulla sekä ilman. Vivutettujen sertifikaattien ideana on tarjota mahdollisuus korkeampaan tuottoon pienemmällä pääomalla tuotteen vipuominaisuutta hyödyntäen. Sijoittajan on kuitenkin hyvä huomioida, että sertifikaattien vipu ei tarjoa täsmälleen vipukertoimen tuottoa, sillä sertifikaatin arvo perustuu seurattavan kohteen yhden päivän arvonmuutokseen. Näin ollen kohde-etuuden ja sertifikaatin tuottoerot kasvavat pidemmällä aikavälillä. Tämän vuoksi ne sopivat vain lyhyen ajan sijoituksiksi.

Bull-sertifikaatit tarjoavat tuottoa kohde-etuuden hinnan noustessa ja bear-sertifikaatit kohde-etuuden hinnan laskiessa. Markkinoilta löytyy sertifikaatteja, joiden vipukertoimet ovat kahden ja viidentoista välillä. Niiden kohde-etuus on yleensä osake, raaka-aine, valuutta, korko tai indeksi. Sertifikaateilla käydään kauppaa Nasdaq Helsingissä ja NDX-johdannaismarkkinalla, johon välittäjät – mukaan lukien Nordnet – tarjoavat helpon väylän.

Kaupankäynnistä sertifikaateilla veloitetaan välityspalkkio, aivan kuten osakekaupassa. Sertifikaateissa on lisäksi hallinnointipalkkio, joka vähennetään päivittäin sertifikaatin arvosta.

Sertifikaatit eivät maksa osinkoja. Ne rakentuvat osakkeiden päälle tehdyistä johdannaisista, joten sijoittaja ei omista kohde-etuutena olevan yhtiön osakkeita. Sertifikaattien hintatasoja ylläpitävät markkinatakaajat, joina toimivat tuotteen liikkeeseenlaskijat, kuten pankit. Pörssin ollessa auki sijoittaja voi ostaa tai myydä osuutensa markkinatakaajan osto/myyntilaitaan tai toiselle sijoittajalle.

Vivutetut sijoitusinstrumentit sopivat siis lyhyen aikavälin näkemyksen ottamiseen ja yleisesti niiden osuus kannattaa pitää salkussa maltillisena. Mitä suurempi vipu on, sitä suurempi riski sijoitukseen liittyy. Näin ollen viputuotteet vaativat sijoittajalta jatkuvaa seurantaa. Vipusertifikaatit toimivat parhaiten silloin, kun kohde-etuudella on selkeä nouseva tai laskeva trendi. Jyrkkä liike kohde-etuudessa voi tehdä myös sertifikaatista arvottoman ja myrskyisillä markkinoilla liikkeet ovat usein suuria.

Aloittelevan sertifikaattisijoittajan on syytä huomioida seuraavat asiat:

  • Tutustu tuotteisiin ja ymmärrä, mihin olet sijoittamassa
  • Aloita pienellä sijoituksella
  • Hyödynnä vipua järkevästi ja harkiten
  • Muista seurata sijoituksesi kehitystä
  • Pyri etsimään sertifikaatteja, joissa on mahdollisimman pieni spread, eli osto- ja myyntikurssin erotus. Näin säästät kuluissa.

Ohessa NGM pörssin koulutusmateriaalin kuvia Bull- ja Bear -sertifikaateista, joista selviää kaksinkertaisen vivun vaikutus pidemmällä aikavälillä.

vipusertifikaatti-bull-092016

Lähde: www.ngm.se

vipusertifikaatti-bear-092016

Lähde: www.ngm.se

Koska kaikkeen sijoittamiseen liittyy riskejä, on hyvä huomioida ja ymmärtää myös sertifikaattien riskit ennen sijoituspäätöstä:

  • Sertifikaatit eivät ole pääomasuojattuja sijoituksia, joten pääoman menettämisen riski on suurempi kuin suorilla osakesijoituksilla.
  • Sertifikaatteihin liittyy vastapuoliriski, sillä ne ovat velkakirjoja. Liikkeeseenlaskijan ajautuessa maksukyvyttömyyteen sijoittaja voi menettää sijoittamansa rahat.
  • Markkinatakaajan tekniset ongelmat, likviditeetin puuttuminen tai voimakkaat kurssiliikkeet saattavat aiheuttaa rajoituksia sertifikaatin noteerauksiin, jolloin sijoittaja ei voi välttämättä käydä kauppaa.
  • Ulkomaalaisiin kohde-etuuksiin liittyy valuuttariski, joka vaikuttaa sertifikaatin hintaan.

Societe Generalen viputuotteet ilman välityspalkkiota
Nyt voit käydä kauppaa Societe Generalen viputuotteilla 0 € välityspalkkioin Nordnetin kautta 5.9.–30.9.2016. Tarjous koskee kauppoja, joiden kauppasumma ylittää 500 €.

Kommentoi
Ylös
>