Osakeanalyysit

Salkunhoitaja: Sijoittajien ”inhokit” ovat yksinkertaisesti halpoja

Taalerin salkunhoitaja Mika Heikkilä listaa Helsingin pörssin hinnaltaan houkuttelevat arvoyhtiöt, vakaat laatuyhtiöt sekä pienosakkeiden kasvuyhtiöt.

Sijoittajien inhokeiksi Heikkilä luokittelee Helsingin pörssin epävarmat tulosjulkistajat. Näillä yhtiöillä ”jonain päivänä menee lujaa kuin Ferrarilla ja välillä ollaan pyytämässä lisää rahaa omistajilta”, Heikkilä kuvailee Taalerin blogissaan.

Epävarmojen tulosjulkistajien omistajalla täytyy olla luja usko osakkeiden fundamenttien ja arvostuskertoimien voimaan. ”Niitä omistavat pölyyntyvät ja harmaantuvat arvosijoittajat, jotka yrittävät uskoa yrityksen varallisuudella ja arvostustasoilla olevan merkitystä sijoitusten tuottoon”, Heikkilä toteaa.

Näiden arvoyhtiöiden p/e-kertoimet ovat tasolla 10-12, P/B- luku on vähän yli yhden ja osinkotuotto saattaa pyöriä 5-8 prosentin tasolla.

”Nämä yhtiöt ovat yksinkertaisesti halpoja, mutta jollain määrittelemättömällä tavalla sijoittajien mielestä epäluotettavia tuloksentekijöitä.”

Tällaisia yhtiötä ovat Heikkilän mukaan esimerkiksi Taaleri ArvoMarkan suurimmat sijoitukset Nordea, StoraEnso, Finnair ja Telia. Yhtiöiden arvostukset ovat puolet yläkerran tähdistä, mutta sijoittajat tuntuvat edelleen karttavan niitä, Heikkilä toteaa.

Täysin toista maata ovat kovan arvostustason laatuyhtiöt, joiden p/e-kertoimet ovat tasolla 20-25. Heikkilä mukaan tällaisia yhtiötä ovat Elisa, Kone, Huhtamäki ja Orion, jotka kaikki ovat pitäneet tuloslupauksensa viime vuosina.

Todellisia helmiä sijoittaja saattaa löytää pienyhtiöiden joukosta, joiden kasvu saattaa olla parhaimmillaan kymmeniä prosentteja vuodessa. Kovien kasvuodotusten vastapainona ovat tietenkin kovat riskit.

Pienyhtiöistä tällaisia kasvuhelmiä saattavat Heikkilän mukaan olla esimerkiksi Comptel, Etteplan, Pihlajalinna ja Revenio.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös