Sijoitusuutiset

Yllätyskäänne USA:n presidentinvaaleissa säikäytti markkinat

FBI:n ilmoitus käynnistää uudestaan tutkimukset Hillary Clintonin sähköposteista luo epävarmuutta markkinoille.

USA:n liittovaltion poliisi FBI käynnistää uudelleen tutkimukset Hillary Clintonin sähköposteista ulkoministerinä. tarkoituksena on selvittää, sisältävätkö Clintonin henkilökohtaisen serverinsä kautta lähettämät viestit salaiseksi luokiteltuja tietoja.

FBI:n mukaan toistaiseksi ei ole tiedossa, kuinka merkittävää aiemman tutkinnan yhteydessä esiin noussut materiaali on. Myöskään sitä ei vielä tiedetä, kauanko uusien viestien tutkinta vie aikaa.

Clinton kommentoi uutta käännettä eilen ja vaati voimakkaasti FBI:n johtajaa, James Comeytä mahdollisimman nopeasti selvittämään, miksi hänen sähköpostejaan tutkitaan taas. Clinton pyysi lehdistötilaisuudessa julkistamaan ”kaiken uuden tiedon” liittyen häntä koskevaan tutkintaan, josta FBI perjantaina ilmoitti Yhdysvaltain kongressille.

Uusi käänne on shokki Clintonille ja hänen kampanjajoukoilleen. Presidentinvaaleihin on aikaa vain reilu viikko ja Clinton on tähän asti johtanut kisaa selvästi niin kannatusmittausten kuin erilaisten tulosennusteidenkin mukaan.

Yllätysuutinen oli shokki myös markkinoille. Clinton on ollut selkeästi markkinoiden suosikki, sillä Donald Trumpin valinta Yhdysvaltojen presidentiksi loisi epävarmuutta markkinoille. Trump on ajanut puheissaan rajoitteita ulkomaankauppaan ja hänen talouspolitiikan linjastaan vallitsee suurempi epätietoisuus kuin Clintonin linjasta.

Markkinoiden pelkokertoimeksi kuvattu pörssin odotettua kurssiheiluntaa kuvaava VIX-indeksi pomppasi välittömästi vaalien uuden käänteen tultua ilmi.

vix-pelkokerroin-102016

Sijoittajien pelkokertoimeksikin kutsuttu VIX-indeksi lasketaan Chicagon johdannaispörssin optioiden hintatason perusteella, ja se mittaa osakemarkkinoiden käsitystä siitä, miten paljon osakkeiden hinnat vaihtelevat. VIX indeksin lasku merkitsee, että sijoittajat odottavat pörssin volatiliteetin laskevan ja nousu merkitsee odotuksien volatiliteetista kasvavan.

Myös osakekurssit laskivat jonkinverran jenkkimarkkinoilla. S&P 500 -osakeindeksi otti takapakkia 0,31 prosenttia ja teknologiapörssi Nasdaq laski 0,50 prosenttia.

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös