Markkinakommentit

Mistä korkosijoittaja saa nyt tuottoa?

Markkinoilla on jo viitteitä siitä, että pitkään jatkunut korkojen lasku olisi tulossa tiensä päähän. Se tietäisi vaikeuksia korkosijoittajille.

Viime vuodet ovat olleet korkosijoittajan juhlaa. Keskuspankit ovat aloittaneet finanssikriisin jälkeen ennennäkemättömän kvantitatiivisen elvytyksen sekä alentaneet ohjauskorkoja kerta toisensa perään.

Näiden toimien avulla avulla ne ovat painaneet korkotason historiallisen alas. Korkojen lasku tarkoittaa korkosijoitusten markkina-arvon nousua.

Keskuspankkien on ollut helppo harjoittaa elvyttävää rahapolitiikkaa, koska inflaatiohuolia ei ole ollut.  Päinvastoin, vaarana on ollut deflaatio eli hintatason lasku.

sijoituskirjat talouskirjat

Hintojen aleneminen näyttää kuitenkin nyt jääneen taakse ja globaalisti hinnoissa on nähtävissä rauhallista nousua, arvioi OP-Varainhoidon strategi ja salkunhoitaja Harri Kojonen artikkelissaan.

Nouseva inflaatio ja sitä ruokkiva talouskasvun piristyminen saattavat kääntää korkokehityksen nousuun. Tämä tietäisi siis tappioita korkosijoittajille.

Kojonen muistuttaa lisäksi, että korkotaso on edelleenkin historiallisen matala, eikä korkosijoituksissa ole perinteisessä mielessä yhtä merkittävää arvoa kuin aiemmin edes muuta salkkua suojaavana elementtinä.

Mitä korkosijoittajan siis tässä tilanteessa kannattaa tehdä?

Kojosen mukaan korkoriskin määrää voi pienentää siirtymällä alemman duraation (eli korkoriskin) sijoituksiin.

”Korkosalkussa tämä on tehtävissä ohjaamalla vaikkapa valtionlainasijoituksia (joiden korkoriski on tyypillisesti korkea) osin rahamarkkinarahastoon. Rahamarkkinatuotot ovat kuitenkin hyvin matalia ja osin jopa negatiivisia, eli tällä suojautumisella korkojen nousua vastaan on kustannus. Tilanne eroaa aiemmista sykleistä siten, että rahamarkkinat eivät ole yhtä varteenotettava parkkipaikka varoille kuin aiemmin”, salkunhoitaja toteaa.

Toinen mahdollisuus ovat yrityslainat. Kojosen mukaan investment grade ja high yield –lainojen luottoriskipreemiot ovat vielä kohtuullisilla tasoilla, mutta näidenkin kokonaistuottoja rasittaisi merkittävästi korkojen nousu.

”Luottoriski on korkoriskin ohella toinen riskin lähde ja siten vaikkapa osakemarkkinoiden kääntyminen jyrkkään laskuun rokottaisi etenkin high yield- lainoja riskipreemioiden uudelleenhinnoittelun myötä. High yield- lainojen luottotappioiden ennakoidaan pysyttelevän yllättävänkin matalina 2017.”

Kehittyvien maiden paikallisvaluuttamääräisissä lainoissa puolestaan juokseva korkotaso on edelleen mainio. Haasteena on kuitenkin Kojosen mukaan se, että kokonaistuottoa dominoi valuuttakurssien kehitys, joka toki voi olla mittava tuoton lähdekin.

Luottoriskin osalta paikallisvaluuttamääräiset lainat ovat perinteisesti paremmin turvattu kuin ulkomaan valuutan määräiset lainat (HC=Hard Currency). Ulkomaanvaluutan määräiset lainat ovat tyypillisesti dollarimääräisiä ja omaavat myös varsin korkean korkoriskin, Kojonen muistuttaa.

Maiden kyky selviytyä valuuttalainoista on heikompi vaikka mitään välitöntä uhkaa ei olekaan näköpiirissä. Ulkomaan valuutan määräisten lainojen juokseva tuotto on kuitenkin nykyisellään kohtuullinen, Kojonen toteaa. ”Poliittista riskiä sekä LC, että HC pitävät kumpikin sisällään.”

2 kommenttia

2 kommenttia

 1. Konsta Lindqvist

  5.1.2017 at 10:14

  Ei ole korkosijoittajalla ollut helppoa. Kerrankin on etua olla piensijoittaja. Mielestäni esim. Norwegianin 1,75% on tässä tilanteessa parempi kuin yksikään bondisijoitus. HY ja EM paikallisvaluutoissa eivät suojaa osakemarkkinoilta korrelaation ollessa historiallisesti korkea (riski jo lähellä osakkeita). EM euroissa tai dollareissa taas sisältää luottoriskiä (joka ei ole ihan pieni, jos pääomapako kehittyvistä kiihtyy US-korkojen nousun myötä). Euromääräisistä invetment-grade bondeista taas ei saa mitään tuottoa.

  Vaikka korkojen nousulla pelotellaan, se on kuitenkin mielestäni korkosijoittajalle loppujen lopuksi hyvä asia. Vaikka velkakirjojen hinnat tippuvat korkotasojen noustessa, arvot kuitenkan aina juoksuajan päätyttyä konvergoituvat nimellisarvoonsa, tappiot ovat siis loppujen lopuksi ohimeneviä. Kuitenkin nousseen korkotason myötä uudet sijoitukset ja kuponkikorot päästään sijoittajaam korkeammalla tasolla.

  Tulipas pitkä kommentti.

  • Jorma Erkkilä

   6.1.2017 at 10:16

   Olen aika pitkälti samaa mieltä bondisijoituksista. Korrelaatio osakkeiden kanssa on aito ongelma.

   Moni liputtaakin tässä korkoympäristössä private debtin puolesta.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös