Yritysuutiset

Soininvaara: Pääministerin Chempolis-kohu on ”aivan aiheeton ja typerä”

Osmo Soininvaara

Kuva: Teemu Rajala

Vihreiden entinen puheenjohtaja Osmo Soininvaara ei ymmärrä pääministeri Juha Sipilän Intian vienninedistämismatkasta syntynyttä kohua lainkaan.

Tällä viikolla pääministeri Juha Sipilä joutui jälleen mediamyllytykseen perheensä omistuksista. Kävi ilmi että Sipilä oli Intian vienninedistämismatkalleen ottanut mukaan Chempolis-nimisen yrityksen, jonka yksi omistajista on Sipilän lasten sijoitusyhtiö. Sipilän lapset omistavat noin 5 prosenttia Chempoliksesta sijoitusyhtiö Fortel Investin kautta.

Pääministeri osallistui viime helmikuussa vienninedistämismatkalle Intiaan. Matkan jälkeen Chempolis ilmoitti jättitilauksesta Intiaan. Chempolis oli jo vuonna 2014 allekirjoittanut aiesopimuksen intialaisen öljynjalostajajätti Numaligard Retinery Limitedin kanssa. Viime vuoden helmikuussa, päivää ennen Sipilän matkaa, NRL:n hallitus päätti jatkaa aiesopimusta.

Sipilän vienninedistämismatka on saanut osakseen ankaraa arvostelua.

”Pääministerin pitäisi olla aika selvillä ja varma etukäteen siitä, että matkalla ei ole yhtäkään hänen lähipiirinsä yhtiöitä. Osoittaa hiukan huolimattomuutta, jos niitä ei ole selvitetty etukäteen”, totesi Demokraatti-lehdelle hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää Helsingin yliopistosta.

Astetta jyrkempää kieltä käytti oppositiopuolue SDP:n toinen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sanna Marin.

”Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja hänen hallituksensa toimet eivät herätä luottamusta oppositiossa, eivätkä kannatuskyselyjen valossa myöskään kansalaisten enemmistössä. Sipilä on joutunut jatkuvasti selventämään henkilökohtaisia kytköksiään niihin päätöksiin ja asioihin, joita on ollut hallituksessa edistämässä. Pääministerin toimet herättävät syystäkin kysymyksiä, joihin hänellä on velvollisuus vastata”, Marin kirjoittaa Facebookissa.

Entinen Vihreiden puheenjohtaja ja kansanedustaja Osmo Soininvaara on täysin toisilla linjoilla.

”Minusta kohu Chempolis-yrityksen mukana olo Sipilän vienninedistämismatkalla on turha, typerä ja vastenmielinen”, Soininvaara lataa blogissaan.

Toimintansa puolesta Chempolis on Soininvaaran mukaan sellainen, että sen mukana ole delegaatiossa oli aika luonnollista. ”Vaatimus, että yhtiö olisi pitänyt pudottaa pois delegaatiosta ja näin estää kaupan syntyminen, koska Sipilän lapsilla on yhtiössä viiden prosentin (joidenkin tietojen mukaan kahdeksan) omistusosuus. Miten tämä olisi perusteltu niille muille osakkeenomistajille? Olisiko tämä ollut jotenkin tasapuolista ja oikeudenmukaista?”

”Olisiko todella pitänyt jättää 110 M€:n vientitulot ottamatta ja sadat työpaikat synnyttämättä? Jotain suhteellisuuden tajua”, Soininvaara kirjoittaa.

Soininvaara huomauttaa myös, ettei Sipilän matkalla ollut mitään vaikutusta Chempoliksen kauppojen syntymiseen. ”Alun perin ilmoitettiin, että kauppa allekirjoitettiin matkan yhteydessä. Ei tuollainen sopimus nyt yhdessä päivässä synny. Siitä oli siis sovittu paljon ennen matkaa.”

Soininvaaran mukaan Sipilällä ei ole Chempolis-tapauksessa myöskään jääviysongelmaa.

”Yleisesti ottaen osakkeen omistaminen – kun omistusosuus ei ole määräävä – ei ole ollut jääviyden peruste. Yhtiön hallitukseen tai toimivaan johtoon kuuluminen sen sijaan on. Jos osakkeiden omistaminen jääväisi, kannattaisi katsoa, kuinka moni Talvivaaran osakas on osallistunut yhtiötä koskeviin päätöksiin suoraan itse eikä edes lähisukukaisten kautta.”

2 kommenttia

2 kommenttia

 1. Harri Lammi

  18.1.2017 at 20:50

  Arvostan Soinivaaran rehellistä ja arkista ajattelua. Minuakin yrittäjänä kerta kaikkiaan ihmetyttää tällaisten asioiden pyörittäminen. Minusta media yleensäkin (media, lehdet / uutiset jotka tämänkaltaista ilman riittävää käytännön ymmärrystä) lööpittelevät, antaa ainakin minulle itsestään vastenmielisen kuvan. yrittäjäx

 2. Jorma Erkkilä

  19.1.2017 at 07:47

  Näin juuri. Ihmeellistä tässä Chempolis-kohussa on se, että kukaan ei ole voinut millään tavalla osoittaa että pääministeri olisi oleellisesti vaikuttanut yhtiön saamaan aiesopimukseen. Tuon aiesopimuksen ensimmäinen versio on allekirjoitettu jo ennen Sipilän pääministerikautta. Jonkun pitäisi osoittaa tuo tieto vääräksi, jotta tässä olisi kyse mistään väärinkäytöksestä.

  Sinänsä on tärkeää että lehdistö toimii vallan vahtikoirana. Tässä tapauksessa on kuitenkin pihvi on hukassa.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös