Talouden trendit

Yliopistojen tehtävät ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen

Yliopistojen yksi tehtävä on vaikuttaa yhteiskuntaan. Tässä artikkelissa käydään läpi erinomaisia videoita ja muita vaikuttamisen mahdollisuuksia.

Yliopistolain mukaan: ”Tehtäviään hoitaessaan yliopistojen tulee edistää elinikäistä oppimista, toimia vuorovaikutuksessa muun yhteiskunnan kanssa sekä edistää tutkimustulosten ja taiteellisen toiminnan yhteiskunnallista vaikuttavuutta.”

Yhteiskuntaan voi vaikuttaa monella tavalla ja voidaan sanoa, että yliopistot ovat onnistuneet tehtävässään. On vieraskynäkirjoituksia, kirjoja, blogeja, videoita ja talouspolitiikan arviointineuvosto.

Tässä artikkelissa tuodaan suuren suosion saaneita videoita ja niiden yhteinen nimittäjä, data. Ymmärrettävästi selitetty data on mielenkiintoista. Videot katsomalla löydät varmasti muitakin yhteisiä nimittäjiä.

Videot Suomessa

Suomen värikkäin liike-elämän hahmo lienee aikoinaan Hankenin professorina toiminut Björn Wahlroos. Björn Wahlroosin puhe ”Muutoksen konteksti, markkinatalouden lyhyt oppimäärä”, on kerännyt YouTubessa hurjat 18 237 näyttökertaa.

18 237 on huima lukema ja moninkertainen muihin Suomen talousosaajiin verrattuna. Wahlroosin puhe on erinomainen, eikä vähintään siksi, että siinä esitetään dataa. Siinä puhutaan numeroista, numeroita selitetään ja numeroiden kautta selitetään maailmaa. Kyse ei siis ole pelkistä mielipiteistä, vaan dataan perustetuista mielipiteistä. Kuvia ei käytetä, mutta eroja selitetään konkreettisesti: ”näin iso”, ”näin pieni”.

Videot Ruotsissa

Dataa on mahdollista selittää tavalliselle kadun tallaajalle ymmärrettävällä tavalla. Mikäli siinä onnistuu, voi käydä niin että video lähtee leviämään ja vaikuttaa useammankin ihmisen ajatteluun. Esimerkkinä tästä professori Hans Roslingin TED-puhe. Tämä on sitä monen tylsänä pitämää tilastotiedettä, mutta video on käyty katsomassa 2 053 718 kertaa. Video on siis kaikkea muuta kuin tylsä. Wahlroosin puheen katselukerrat kalpenet ruotsalaiseen Roslingiin verrattuna. Yhtenä syynä lienee kansainvälinen aihe.

Tässä videossa käytetään faktoja ja kovia argumentteja. Jokin siinä puree, sillä alla oleva video on katsottu 661 802 kertaa. Asenne on rankka, mutta se kerää huomiota.

Akateemikko, osallistu keskusteluun

Akateemikko, osallistu keskusteluun. Selitä ymmärrettävästi dataa ja tuo se keskusteluun. Me SalkunRakentajassa uskomme datapohjaiseen keskusteluun. Me uskomme siihen, että mitä enemmän keskusteluissa käytetään dataan pohjautuvia argumentteja, niin sitä paremmin dataa ja tiedettä ymmärretään. Mitä paremmin dataa ja tiedettä ymmärretään, sitä parempia päätöksiä Suomessa tullaan tekemään, ja sen korkeammalle tieteen arvostus nousee. Tämä on meidän uskomuksemme ja sen takia haluamme olla avuksi.

Kirjoita vieraskynäkirjoitus tai tee video. Selitä miten maailma toimii. Niin kauan kuin asia koskee taloutta ja sijoittamista olemme halukkaita julkaisemaan kirjoitukset ja linkit videoihin. Näin olemme tehneetkin, josta alla esimerkkinä dosentti Hannu Kahran kirjoitus.

yliopistot, yliopisto, rahoitus, yhteiskunta, yhteiskunnallinen, vaikuttaminen, tehtävä

Kirjoittamalla SalkunRakentajaan saat kirjoituksellesi näkyvyyttä. SalkunRakenta-sivuston kävijämäärät ovat kasvaneet vuodessa 67 prosenttia. Joulukuussa sivujen istuntojen lukumäärä oli 80 288, ja viimeisen vuoden aikana SalkunRakentajan sivuilla istuntoja oli yli 550 000. Katselukertoja oli yli 1 400 000. Facebookissa SalkunRakentajalla on jo lähes 11 500 seuraajaa/tykkääjää.

Foorumi mahdollistaa data-pohjaisen keskustelun

yliopistot, yliopisto, rahoitus, yhteiskunta, yhteiskunnallinen, vaikuttaminen, tehtävä, tehtävät

Voit olla aktiivinen myös SalkunRakentajan Foorumissa. Täällä keskustellaan taloudesta ja sijoittamisesta. Voit tuoda artikkeleita ja videoita Foorumiin ja perustaa omia ryhmiä. Mikäli sinulla on oma blogi, voit kirjoittaa astetta pidemmän vastineen sopivaan keskusteluun ja vetää blogikirjoituksen vastaukseksi esitettyyn näkökulmaan.

Mikäli olet kiinnostunut osallistumaan yhteiskunnalliseen keskusteluun, käy Foorumilla, tai ota rohkeasti yhteyttä. Autamme mielellämme.

Kommentoi
Ylös
>