Osakeanalyysit

Fortum petti odotukset, osinkoyllätys ei riittänyt markkinoille

Fortum julkaisi torstaina neljännen kvartaalin raporttinsa, joka oli kokonaisuutena pettymys, arvioi Inderes.

Q4-tulos jäi kaikilla mittareilla varsin heikoksi ja operatiivinen tulos laski selvästi vertailukaudesta, Inderes toteaa aamukatsauksessaan. Fortum piti osinkonsa viime vuoden tapaan 1,10 eurossa, kun Inderes ja markkinat ennakoimme yhtiön osinkopolitiikkaa ja aiempia kommentteja heijastellen osingon selkeää laskua.

Vahvan taseensa myötä Fortum pystyy pitämään osinkonsa korkealla tuloksen ja rahavirran heikentymisestä huolimatta, mutta osinkoyllätys ei kuitenkaan riittänyt tyydyttämään markkinoita ja Fortum päätyikin tulospettymyksen takia noin neljän prosentin laskuun päivän päätteeksi.

Fortum tunnusluvut osake

Fortumin 1143 miljoonan euron liikevaihto ylitti sekä Inderesin että konsensuksen ennusteet, mutta vertailukelpoisen liikevoiton osalta yhtiö jäi selkeästi kaikista odotuksista. Q4:n vertailukelpoinen liikevoitto (Q4’15 243 MEUR) jäi vaisulle tasolle 188 miljoonaan euroon, mikä johtui etenkin selkeästi vertailukautta vähäisemmästä vesivoimatuotannosta sekä alhaisemmasta saavutetusta sähkönmyyntihinnasta.

Divisioonatasolla nämä tekijät heijastuivat etenkin Generationin tuloskuntoon ja se jäi selkeästi vertailukaudesta ja Inderesin ennusteista. Inderesin mukaan City Solutions taas oli positiivinen yllätys, sillä yksikkö paransi selkeästi vertailu-kaudesta, mikä johtui pitkälti DUONin ja Ekokemin konsolidoinnista. Russianin tulos jäi vertailukauden tasolle laskeneesta sähkön- ja lämmön myynnistä johtuen, mikä oli myös selkeä pettymys.

Osakkuusyhtiöiden tulos, rahoituskulut ja verot eivät sisältäneet merkittäviä yllätyksiä, joten Fortum teki oikaistua osakekohtaista tulosta Q4:llä 0,17 euroa, mikä jäi selkeästi ennusteista alhaisen liikevoiton takia.

Fortum ei anna tulosohjeistusta, mutta yhtiö on suojannut Pohjoismaiden sähkön tukkumyynnistä 60 prosenttia hintaan 30 €/MWh vuodelle 2017. Vastaavasti vuodelle 2018 yhtiöllä on suojattuna 35 prosenttia hintaan 26 €/MWh. Absoluuttisesti suojaushinnat ovat vielä alhaisia, mutta ne olivat kuitenkin lievässä nousussa, mikä oli positiivista, Inderes toteaa.

Lisäksi Fortum toisti aikaisemman tavoitteensa, jonka mukaan Russianin odotetaan yltävän 18,2 miljardin ruplan liikevoittoon vuosien 2017-2018 aikana, mitä analyysitalo pitää realistisena tavoitteena yhtiölle investointiohjelman valmistuminen ja Venäjän talouden lievä elpyminen huomioiden. Lisäksi ruplan vahvistuminen tukee divisioonan euromääräistä tulosta.

Inderes päivittää näkemyksensä Fortumista alkuviikosta, mutta alustavasti analyysitalo arvioi, että sen ennusteissa on (etenkin Generationin osalta) paineita alaspäin heikon Q4-tuloksen jälkeen.

Inderes osakeanalyysi mallisalkku sijoittaminen osakkeet

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös