Asunnot ja kiinteistöt

S-Pankki: Asuntomarkkinat rajussa murroksessa – kasvukeskusten asuntoihin kannattaa sijoittaa

Asuntomarkkinat ovat muuttuneet Suomessa parin vuoden kuluessa täysin.

Asuntomarkkinat ovat muuttuneet Suomessa parin vuoden kuluessa täysin.

Määrällisesti asuntoja rakennetaan nyt suunnilleen saman verran kuin esimerkiksi 10 vuotta sitten, mutta kun ennen rakennettiin omakotitaloja, nyt rakennetaan kerrostaloja, S-Pankki muistuttaa tiedotteessaan.

”Vuonna 2016 uusia omakotitaloja rakennettiin noin 6 500 – alle puolet kymmenen vuoden takaisesta määrästä – kun kerrostaloja rakennettiin noin 24 000 eli lähes kaksinkertainen määrä kymmenen vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna. Samaan aikaan kerrostaloasuntojen koko on rajusti pienentynyt”, pankki toteaa.

Kaupungistuminen on jakanut Suomen kahtia. S-Pankin mukaan muuttotappiokunnissa asuntojen arvo on laskenut tasaisesti, kun taas kasvukeskuksissa hinnat ovat yleisesti nousseet. Koko maata tarkastellen asuntojen hinnat ovat pysyneet vuodesta 2013 lähtien suhteellisen vakaina.

Asuntosijoittajan kannalta tämä tarkoittaa sitä, että sijoituskohdetta valitessaan kannattaa punnita, missä sijaitseviin ja millaisiin asuntoihin sijoittaa.

”On totta, että asuntosijoittaminen on pitkällä aikavälillä kannattavaa vain kasvukeskuksissa ja pääkaupunkiseudulla”, sanoo varainhoitoyhtiö FIMin kiinteistösijoituksista vastaava johtaja Petri Jokinen. Jokisen luotsaama kiinteistötiimi hoitaa S-Asuntorahastoa, joka on asuntoihin sijoittavan erikoissijoitusrahaston FIM Asuntotuoton osuussarja.

Jokisen mukaan käänne asuntomarkkinoilla tapahtui vuosikymmenen taitteessa, kun ihmiset hylkäsivät suomalaisen omakotitalounelman ja alkoivat hakeutua työn perässä kasvukeskuksiin lähelle palveluja ja hyviä liikenneyhteyksiä.

Myös vuokra-asuntojen kysyntä on kasvanut epävarman taloustilanteen, heikon talouskasvun ja pankkien kiristyneen luotonannon takia.

Kommentoi
Ylös
>