Kumppaniblogit

Sekavaa keskustelua Hallintarekisteristä, osa. NNN

”Hallintarekisterilaki etenee – porsaanreikä suomalaisten omistusten piilottelulle on yhä avoinna” uutisoi Helsingin Sanomat. ”Talousvaliokunta hyväksyi esityksen hallintarekisteristä” uutisoi Taloussanomat. Keskustelu hallintarekisteristä vaikuttaa valiokuntatasollakin sekavalta, varsinkin kun hallintarekisterin ”tuleminen” ei käytännössä muuta mitään.

Taustaa

Olen omalta osaltani yrittänyt oikoa hallintarekisterijupakkaan liittyviä väärinkäsityksiä jo muutamaan otteeseen (Lue esimerkiksi: Keskustelu hallintarekisteristä – mistä siinä on kysymys?Hallintarekisterin tuleminen ei muuta mitään ja Hallintarekisterin ”uusi tuleminen”).

Arvopapereita ”säilytetään” tileillä. Sekä suoran omistuksen, että hallintarekisterin osalta kyse on samasta elektronisesta järjestelmästä, jossa omistajan oikeuksia valvotaan esimerkiksi osinkojen ja muiden yhtiöjärjestelyiden osalta.

Suoran omistuksen mallissa lopullisen omistajan henkilöllisyys näkyy arvopaperikeskusta myöten, hallintarekisterikäytännössä omistajana näkyy asiakkaan osakevälittäjän käyttämä säilyttäjä. Suomen ainoa arvopaperikeskus on Euroclear Finlandin omistama monopoli (lue täältä tarkemmin hallintarekisterin ja suoran omistuksen eroista).

Uusia väärinkäsityksiä

Kansanedustaja Lauri Ihalainen (sd.) vaatii puolueen tiedotteessa, että ”Vaadimme, että lakiesitys palautetaan kiireelliseen lisävalmisteluun ja siihen lisätään selkeä sijoittajiin kohdistuva hallintarekisteröinnin kielto myös sijoitettaessa ulkomailla liikkeeseen laskettuihin suomalaisyhtiöiden arvopapereihin”. Tämä johtaisi siis siihen, että suomalaiset eivät voisi omistaa suomalaista yhtiötä, joka on pörssilistattu vain ulkomaiseen pörssiin…

Taloussanomat puolestaan toteaa jutussaan, että ”Asetuksen myötä suomalainen pörssiyhtiö voisi valita EU:n alueelta arvopaperikeskuksen, josta laskea osakkeensa liikkeelle. Jos yhtiö laskee osakkeita liikkeeseen toisessa EU-maassa, suomalainen sijoittaja voisi piilottaa omistuksensa hallintarekisteriin. Hallintarekisteriin merkittyjen osakkeiden omistus ei ole julkista”. Suomalainen voi jo nyt ”piilottaa” omistuksensa hallintarekisteriin käyttämällä ulkomaista osakevälittäjää (VMKauppalehti).

Arvo-osuusjärjestelmää koskevasta lakiesityksestä ”valiokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) korosti ensimmäistä lausumaa, jonka mukaan eduskunta edellyttää hallitusta valmistelemaan lainsäädäntöä, jolla mahdollistetaan verottajan tiedonsaanti hallintarekisteröidyistä osakkeista osinkoa saavista henkilöistä. Lausuman mukaan tunnistamatta jäävältä edunsaajalta perittävä lähdevero on ”riittävän kannustava”. Turusen mukaan hallitus ei kuitenkaan ole sopinut lähdeveron suuruudesta”. Suomella on jo verotussopimukset kaikkien EU maiden kanssa missä käytännössä 15 prosentin lähdevero on määritetty.

EU:n asetus velvoittaa Suomea

EU:n arvopaperikeskusasetus velvoittaa Suomea mahdollistamaan arvopaperikeskustoiminnan kilpailun EU:n alueella. Asetus tuli voimaan syyskuussa 2014. Hallitus antoi 17. maaliskuuta 2016 esityksen lainsäädännöstä, jolla EU:n arvopaperikeskusasetus pannaan täytäntöön Suomessa (VM). Tämän talousvaliokunta nyt siis hyväksyi, kunhan varmistetaan verottajan tiedonsaanti osingoista.

Hallintarekisteriä ei sallita suomessa

EU:n asetus mahdollistaa kuitenkin yksilöllisen asiakaserottelun. Hallituksen esitys pakottaakin Suomessa toimivia arvopaperikeskuksia ylläpitämään suoran omistuksen mallia suomalaisille, jotka omistavat suomalaisia osakkeita. Valtioneuvoston sanoin, ”esityksessä ehdotetaan, että asetuksen sallimaa poikkeussääntöä käytetään Suomessa, jotta säännellyllä markkinalla kaupankäynnin kohteena olevien osakkeiden yleisöjulkisuus voidaan ylläpitää Suomessa vähintään nykytasolla”. Tältä osin niin sanottu hallintarekisteri ei ”tule suomeen”.

Suomi ei voi kieltää muilta

Samalla asetuksessa kuitenkin todetaan, että ”arvopaperin liikkeeseenlaskijalla (eli pörssiyhtiöillä) on oikeus vapaasti valita käyttämänsä arvopaperikeskus EU-alueella hyväksytyistä arvopaperikeskuksista”. Tästä sitten seuraa, että jos suomalainen pörssiyhtiö päättää käyttää ulkomaista arvopaperikeskusta, myös suomalaisten omistukset tässä suomalaisessa yhtiössä ovat hallintarekisteröityjä (sikäläisen normikäytännön mukaisesti). Tähän kohtaan me suomalaiset emme voi puuttua kuin eroamalla EU:sta. Ymmärrettävästi ”Suomi ei voi omalla lainsäädännöllään rajoittaa EU-asetusta tai muiden maiden lainsäädäntöä”.

Verottajan tiedonsaanti varmistettu

Siksi Talousvaliokunta vaatii nyt hallitukselta lainsäädäntöä, joka varmistaisi verottajan tiedonsaannin osingoista. Onneksi tähänkin on jo ratkaisu olemassa. Verotietojen vaihto-ohjelma CRS (Common Reporting Standard) on OECD:n kehittämä keskinäisen tietojenvaihdon sopimus. CRS on jalkautettu EU:hun DAC -direktiivien kautta. Verotietoja on alettu jakamaan kuluvana vuonna.

OECD:n julkaiseman CRS ohjekirjan sivuilta 26 ja 27 ilmenee vaihdettavan tiedon sisältö. Se kattanee kaiken tarvittavan tiedon verottajan tiedonnälän tyydyttämiseksi. Suomalaisen ulkomaille hallintarekisteröidyt omistukset, korot ja osingot tulevat nyt CRS:n puitteissa automaattisesti verottajan tietoon.

Joten…

Suomessa toimivat arvopaperikeskukset joutuvat ylläpitämään muusta maailmasta poikkeavaa, julkista suoran omistuksen mallia myös tulevaisuudessa. Kilpailua nykyiselle Euroclear Finland –monopolille on siis turha odottaa.

Suomalainen yritys voi listautua suoraan esimerkiksi Saksan pörssiin jos niin haluaa. Silloin suomalaisten omistukset kyseisessä yhtiössä ovat hallintarekisteröity ja julkisuudelta piilossa. Aivan kuten ulkomaista arvopaperivälittäjää käyttävän suomalaisen omistukset ovat olleet tähänkin mennessä. Täysin laillisesti.

Verottajan kannalta tilanne helpottuu CRS:n kautta, kun se ei enää ole verotettavan veroilmoituksen varassa. Tämä ei kuitenkaan liity hallintarekisterijupakkaan millään tavalla.

Nyt se on täällä. Täysin kuluton rahasto.
Nordnet Superrahasto Suomi on markkinoiden ensimmäinen, aivan uusi ja täysin kuluton indeksirahasto. Rahasto seuraa OMXH25-indeksiä, eli Helsingin pörssin 25 vaihdetuimman osakkeen kehitystä.

• merkintä- ja lunastuspalkkio 0 €
• hallinnointipalkkio 0 €
• säilytys 0 €

1 kommentti

1 kommentti

  1. Avatar

    Petri Rissanen (ps.)

    2.5.2017 at 13:45

    Olet väärässä. Muiden maiden arvopaperikeskukset joutuvat noudattamaan Suomen lainsäädäntöä. Jos Suomi kieltää ns. hallintarekisterit, niin suomalaiset eivät voi käyttää niitä muissa EU-maissa, vaikka osakkeet laskettaisiinkin siellä liikkeelle.

    Nyt kokoomus haluaa mahdollistaa osakeomistusten piilottamisen.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on sijoittamiseen ja raha-asioihin keskittyvä verkkojulkaisu. Sivusto sisältää sijoittamiseen, talouteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:


< !—ReadPeak peruskoodi -->
< !—Improve Media -->

Copyright © 2019 Salkkumedia Oy

Ylös