Oma talous

Paypal vai luottokortti – kummalla nettiostokset kannattaa maksaa?

Luottokortti ja Paypal ovat molemmat käteviä maksutapoja nettiostoksilla, mutta kummalla ostokset kannattaa maksaa verkossa?

Suomalaiset ovat ahkeria shoppailemaan netissä. Monet verkkokaupat tarjoavat luottokorttimaksun lisäksi mahdollisuutta maksaa ostokset Paypal-tilin kautta.

Sekä luottokortti että Paypal ovat käteviä maksutapoja nettiostoksilla, mutta kummalla ostokset kannattaa maksaa?

Mikä on Paypal?

Paypalilla on yli 200 miljoonaa käyttäjää maailmanlaajuisesti ja sitä voi käyttää ostosten maksamiseen lukuisissa verkkokaupoissa. Lisäksi palvelun kautta voi siirtää rahaa yksityishenkilöltä toiselle. Vuonna 2016 palvelun kautta liikkui rahaa 354 miljardin Yhdysvaltain dollarin arvosta, eli mistään pienestä firmasta ei ole kyse.

Paypal-tilin perustaminen on helppoa, sillä siihen tarvitaan vain sähköpostiosoite ja luotto- tai pankkikortti. Lisäksi Paypal-tiliin voi halutessaan liittää oman pankkitilin tiedot.

Myös rahansiirto ja maksaminen palvelun kautta on vaivatonta. Paypal-tilille voi siirtää rahaa tilisiirrolla nettipankissa, jolloin Paypaliin syntyy saldo, jolta ostokset voi maksaa. Toinen vaihtoehto on liittää luottokortti Paypal-tiliin, jolloin ostokset veloitetaan suoraan kortilta. Korttitiedot tarvitsee syöttää palveluun vain kerran, minkä jälkeen ostosten maksaminen hoituu palvelun kautta ilman korttitietojen täyttämistä. Tuotteiden ostajalle Paypalin käyttö on aina ilmaista, mutta myyjältä palvelu perii provisiota. Tähän perustuukin yrityksen liikevoitto.

Helppoa ja turvallista

Paypalin ehdoton hyvä puoli on maksamisen turvallisuus ja helppous. Paypalia käytettäessä maksun saaja ei koskaan saa tietää maksajan luottokorttitietoja, joten riski kortin tietojen päätymisestä vääriin käsiin pienenee huomattavasti. Paypal on muutenkin hyvin tarkka turvallisuudesta, ja sitä pidetäänkin yhtä turvallisena palveluna kuin vaikkapa nettipankkeja.

Paypalin huonot puolet

Hyvistä puolistaan huolimatta Paypalkaan ei ole täydellinen. Yksi palvelun huonoimmista puolista ovat epäedulliset vaihtokurssit sekä valuutanvaihdosta peritty palkkiomaksu, joka on tällä hetkellä 2,5 % ostosten loppusummasta. Esimerkiksi, jos oman Paypal-tilin saldo on euroissa, mutta tehdyt ostokset veloitetaan dollareissa, tililtä lähtee valuutanvaihtokustannusten takia enemmän rahaa kuin ostettujen tuotteiden hinta.

Koska Paypal on hyvin suosittu sivusto, ja se sisältää paljon rikollisia kiinnostavaa tietoa, Paypalin nimissä on lähetetty huijaussähköposteja, jotka johtavat väärennetyille Paypal-sivuille. Jos tällaiselle sivulle syöttää palvelun kirjautumistunnuksensa, päätyvät ne rikollisten käsiin, mitä kautta myös omat luottokorttitiedot ovat vaarassa. Siksi Paypaliin mennessä tuleekin sivuston osoite kirjoittaa aina itse selaimen osoiteriville, jotta päätyy varmasti aidolle sivustolle.

Paypal myös jäädyttää herkästi tilejä ja varoja, jos se epäilee tiliä käytettävän vääriin tarkoituksiin. Tilin omistajalla ei ole oikeutta päästä käsiksi tilin rahoihin jäädytyksen aikana. Tosin tavallisen nettishoppailijan kohdalla pelko tilin jäädytyksestä ei liene kovin aiheellinen.

Paypal vai luottokortti?

Paypalin etu luottokorttiin verrattuna on luonnollisestikin se, että maksun vastaanottajalle ei tarvitse antaa luottokortin tietoja, jolloin ei tarvitse olla huolissaan vastaanottajan luotettavuudesta. Kun kauppaa käydään yksityishenkilöiden välillä netissä, Paypal on lyömätön vaihtoehto turvallisuutensa ja näppäryytensä vuoksi.

Jos epäilee joutuvansa palauttamaan ostoksen, Paypalin käyttö voi olla hyvä idea, sillä palvelu maksaa tuotteen palautuksesta aiheutuneet kustannukset aina 30 euroon asti. Palautuspalvelua voi käyttää 12 kertaa vuodessa.

Paypalin käyttämä vaihtokurssi on todennäköisesti huonompi kuin luottokortin, joten euroalueen ulkopuolelta ostettaessa luottokortin käyttö on usein edullisempi vaihtoehto.

Sekä Paypal että luottokortit tarjoavat ostoturvan niillä maksetuille tuotteille. Jos ostettua tuotetta ei toimiteta, tuote on virheellinen tai erilainen kuin myyjän kuvaus, voi ostaja vaatia rahojaan takaisin maksun välittäjältä. Paypalin ostoturva ei kata kaikkia tuotteita, ja luottokorttien ostoturvaehdot vaihtelevat, joten ehtoihin kannattaa tutustua huolella parhaan vaihtoehdon löytämiseksi.

Toisin kuin Paypal, monet luottokortit tarjoavat myös tuoteturvan vahinkojen ja tuotteen katoamisen varalle, mikä tekee luottokortilla maksamisesta kannattavampaa.

Käytännössä paras ratkaisu lienee sekä Paypal-tilin että luottokortin käyttäminen ostosten maksamiseen tilanteesta riippuen. Paypalin käyttöä voi suositella etenkin, jos myyjä on yksityishenkilö (esim. Ebayn kautta tehdyt ostokset), tai jos nettikaupan turvallisuus epäilyttää. Luottokorttia kannattaa puolestaan käyttää esimerkiksi matkavarauksia ja muita suuria ostoksia tehdessä, sillä ne tarjoavat usein Paypalia kattavamman osto- ja tuoteturvan, ja mahdollisesti myös muita etuja.

Katso täältä, mikä luottokortti sopii sinulle parhaiten.

Julkaistu alunperin VertaaEnsin.fi blogissa.

Tiedoksi lukijoille: Artikkeli sisältää SalkunRakentajan markkinointikumppanin sivuille linkkejä, joiden perusteella SalkunRakentaja-sivusto voi saada korvauksia.

1 kommentti

1 kommentti

 1. Avatar

  hmmmfo KKKKperi

  10.5.2020 at 19:35

  kannatan PayPalia, mutta luin sittenkin hyvän jutun.
  Aikoinaan 10 v sitten maksoin luottokortilla kauppojen ostoksia, MBT kenkiä Kiinasta yms. siis kauppaostoksia.

  Lähes joka oston jälkeen pankki lähetti uuden kortin ja tietysti tunnusluvut, oli Nordea. Ei mitää laskua. Tuli ensin tieto että tulee uusi kortti , välttäkää nykyisen kortin käyttöä.

  sp. ei käytössä

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös