Strategiat

ETF-gurun ajattomat sijoitusviisaudet

Indeksisijoittamisen isä John Bogle vääntää sijoittamisessa mutkat suoriksi. Yksinkertainen on kaunista.

Kun John Bogle puhuu, sijoittava maailma kuuntelee – tai ainakin kuuntelee Yhdysvalloissa. Bogle on Vanquard-yhtiön ja ensimmäisen indeksiosuusrahaston perustaja.  Vanquard on tunnettu alhaisten kustannusten indeksiosuusrahastoistaan. Boglea on tituleerattu indeksisijoittamisen isäksi.

Boglen kirja Common Sense on Mutual Funds: New Imperatives for the Intelligent Investor on yksi sijoituskirjallisuuden bestsellereitä.

Bogle on tullut tunnetuksi voimakkaana kustannustehokkaan indeksisijoittamisen puolestapuhujana ja häntä onkin tituleerattu indeksisijoittamisen isäksi. Hänen mukaansa osakepoiminta ei kannata eikä markkinoita voi voittaa. Indeksirahastoja tarjoavan yrityksen perustajana Boglella on tietenkin myös oma lehmä ojassa.

MarketWatch-sivusto listasi Boglen sijoitusperiaatteet seitsemään selkeään ohjeeseen.

Sijoittamiselle ei ole vaihtoehtoja (engl. Invest you must)

Sijoittajan pahin virhe ei ole lyhyen aikavälin tuottojen volatiliteetti vaan se, ettei sijoittaja saa pääomalleen riittävää tuottoa..

Aika on ystäväsi

Sijoittaminen on hyödyllinen harrastus, joka kannattaa aloittaa mahdollisimman nuorena. Korkoa korolle -ilmiö tekee ihmeitä pääomalle pitkän ajan kuluessa.

Mielijohteet ovat vihollisesi

Eliminoi tunteet sijoitussuunnitelmastasi. Rahoitusmarkkinat suoltavat jatkuvasti ”häiritsevää meteliä”, jonka kuuntelusta on silkkaa haittaa. Sijoittaja voi kuvitella löytäneensä ainutlaatuista tietoa sijoituskohteesta, vaikka tieto on tosiasiassa tuhansien muidenkin sijoittajien tiedossa.

Yksinkertainen aritmetiikka toimii

Nettotuotto tarkoittaa bruttotuottoa kuluilla vähennettynä. Pidä siis kulut kurissa sijoittamisessa. Korkoa korolle -ilmiö toimii väärinpäin, jos kulut ovat liian suuret.

Pidä se yksinkertaisena

Sijoittaminen ei ole rakettitiedettä. Järkevä sijoitusvarojen allokointi eli kohdentaminen osakkeisiin, korkosijoituksiin ja varmuuskassaan riittää. Tasapainota sijoitussalkun tuotto-odotus, riski ja (jälleen kerran) kustannukset.

Älä koskaan unohda mean reversion -ilmiötä

Mean reversion tarkoittaa ”paluuta keskiarvoon” eli sitä, että sijoitustuotot vaihtelevat pitkän aikavälin keskiarvotuoton molemmilla puolilla, mutta palaavat aina lopulta keskiarvoon. Tuotoissa ei siis ole pysyvää keskiarvosta erkaantuvaa trendiä.

Pysy sijoitussuunnitelmassasi

Riippumatta siitä mitä markkinoilla tapahtuu, pidä kiinni suunnitelmastasi. Sijoitusstrategian muuttaminen väärään aikaan voi olla yksittäisistä virheistä se kaikkein turmiollisin, jonka sijoittaja voi ylipäätänsä tehdä. Esimerkiksi varmuuskassan hätiköity kasvattaminen yli sijoitussuunnitelman tason keskellä finanssikriisiä olisi tullut kalliiksi. Finanssikriisin pahimmassa aallonpohjassa osakkeet olivat käsittämättömän halpoja ja finanssikriisin jälkeen osakemarkkinat ovat tuottaneet historiallisen kovia tuottoja.

Lue lisää vinkkejä sijoittamisen perusteista.

Nordnet Indeksirahasto Suomi - täysin kuluton indeksirahasto

Nordnet Indeksirahasto Suomi on markkinoiden ensimmäinen täysin kuluton indeksirahasto Suomessa. Rahasto seuraa OMXH25-indeksiä ja sijoittaa osingot uudelleen kasvuosuuksien tavoin.

  • 0 euroa merkintä- ja lunastuspalkkio
  • 0 euroa hallinnointipalkkio
  • 0 euroa kaupankäyntipalkkiot
  • 0 euroa ”jäi pieni präntti lukematta” -kulu

Lue lisää

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös