Asunnot ja kiinteistöt

Pääomatulojen verotuksen järjestelmällinen kiristäminen iskee kovimmin yksityisten vuokranantajien vuokratuloihin

Suomen Vuokranantajat on huolissaan yksityisten vuokranantajien verokohtelusta.

Yksityinen vuokranantaja maksaa vuokratuloistaan pääomatuloveroa. Pääomatuloveroa on järjestelmällisesti kiristetty viimeisen 20 vuoden aikana, Suomen Vuokranantajat toteaa tiedotteessaan. Vuonna 1995 pääomatuloverokanta oli vielä 25 prosenttia, kun tällä hetkellä pääomatulovero on 30 – 34 prosenttia.

Käytännössä pääomatulojen verotus iskee kovimmin yksityisiin vuokranantajiin.

”Aivan kaikille muille pääomatulomuodoille paitsi vuokratuloille on keksitty joku apparaatti tai väline, jolla loivennetaan verokantaa ja vähennetään pääomatuloveroja. Arvopaperisijoittajilla on vakuutuskuoret, yhtiöllä on kevennetyt osingot, yrittäjillä yrittäjävähennys, metsätalouden harjoittajilla (ehkä parhaiten rinnastettavissa yksityisiin vuokranantajiin) on metsävähennys, metsän verovapaa myynti lapselle sekä vielä myös metsälahjavähennys ja yrittäjävähennys”, luettelee Suomen Vuokranantajien vaikuttamistyön asiantuntija Tuomas Viljamaa.

Viljamaan mukaan Suomi alkaa olla yhteiskunta, jossa jatkuvasti nostetaan pääomatuloveroa, mutta ainoa merkittävä ryhmä, jonka oletetaan sen täysimääräisesti ja kertymätahtisesti maksavan, ovat vuokranantajat. ”Jos verrataan yksityisen vuokranantajan verokohtelua muihin pääomatulolajeihin, on täysin selvää, että vuokratuloja verotetaan liikaa suhteessa muihin verrokkeihin. Varsinkin, kun asuntokauppaan liittyy vielä varainsiirtoverokin”, Viljamaa sanoo.

Suomessa on verottajan ja Tilastokeskuksen arvion mukaan noin 210 000 yksityistä vuokranantajaa, jotka vuokraavat noin 300 000 asuntoa joka puolella Suomea.

Suomen Vuokranantajat ehdottaa ratkaisuna veropolitiikan yhtenäistämistä.

Viljamaan mukaan nykytilanteessa ei olisi edes järkevää esittää vuokratuloille vähennystä, koska silloin pääomatuloverokanta ei koskisi käytännössä ketään tai mitään.

”Suomen veropolitiikassa pitäisi vähentää vähennyksiä ja reikiä veropohjassa, pyrkiä yhtenäistämään pääomatuloverotusta ja laskemaan koko pääomatuloverokantaa kokonaisuudessaan. Nykyinen tie, jolla kiristetään vasemmalla kädellä ja luodaan loivennuksia oikealla kädellä, ei ole millään muotoa järkevää tai perusteltua. Mahdollisimman laaja veropohja tarvitaan verojärjestelmän oikeudenmukaisuuden ja kannustavuuden kannalta”, Viljamaa ehdottaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös