Sijoitusstrategiat

Salkunhoitaja: Tässä kasvusijoittamisen ja arvosijoittamisen ero

Taalerin salkunhoitaja Mika Heikkilä pohtii arvo- ja kasvusijoittamisen eroja.

Kasvusijoittajan haasteena on se, että kasvu on usein jo hinnoiteltu osakkeiden hintaan. ”Kalliiden kasvuosakkeiden ongelma ryhmänä on se, että ne on hinnoiteltu parhaan mahdollisen skenaarion mukaan”, toteaa Taalerin salkunhoitaja Mika Heikkilä blogissaan.

”Jos 10 osakkeen salkusta 2 pettää ja tulee alas -95 %, siinä jää salkun muille kahdeksalle aika paljon kirittävää. Näkeekö ne pettäjät sitten ennalta?”, Heikkilä kysyy.

Heikkilä kertoo esimerkin Nokiasta.

Vuonna 2000 Nokian markkinaosuus oli 40 prosenttia, brändi oli globaalisti tunnettu, yhtiö käytti merkittävästi tuotekehitykseen ja johtoa pidettiin erinomaisena ja tulevaisuuden näkijänä. Vahva asema näkyi Nokian hinnassa. ”Nokia hinnoiteltiin 20 kertaa tasearvoihin, kun osakekurssi huiteli 60 euron yläpuolella”, Heikkilä toteaa.

10 osakkeen hajautettuun salkkuun hankittuna tuo sijoitus oli 12 vuotta myöhemmin 95 % miinuksella, salkunhoitaja toteaa. Nokia hinnoiteltiin tuolloin osakekohtaisen substanssiarvonsa mukaisesti. ”Eli pelkkä hyvä yritys ei riitä, pitää myös katsoa, ettei maksa siitä liikaa”, Heikkilä kiteyttää.

Kasvuyhtiöihin sijoittaessa on Heikkilän mukaan vaadittava yhtiöiltä oikeaa kasvua ja kilpailuedun säilymisen seuraamista. Lisäksi on huomioitava, etteivät kaikki puut eivät silti kasva taivaisiin.

Arvosijoittajan tilanne on hieman toisenlainen.

”Arvo-osakkeisiin sijoittava ostaa halvalla. Hän käy läpi, miksi yhtiö on halpa. Jos uskot johdon pystyvän parantamaan alhaista oman pääoman tuottoa, hanki halpoja yhtiöitä hajautetusti, koska osa niistä yllättää positiivisesti, hyvinkin positiivisesti. Äläkä välitä, vaikka moni arvostelee sinua, kun sijoitat ns. ”huonompiin yhtiöihin”, koska teet sen halvalla ja saat näin turvamarginaalia salkullesi.”, Heikkilä toteaa.

Heikkilä hallinnoi Taalerin ArvoMarkka-rahastoa, joka sijoittaa suomalaisiin arvoyhtiöihin. Salkun taseperusteinen P/B-tunnusluku on vain 1,2, kun markkinan mediaani on tasan 2,3.

Arvosijoittaminen kantoi jälleen hedelmää vuoden 2016 aikana. Arvo Markka kiilasi kaikista Suomeen sijoittavista osakerahastoista hopeasijalle vuonna 2016 ja voitti OMX Helsinki Cap -indeksin lähes 13 prosentilla.

”Osa näistä halvoista osakkeista pysyy halpoina ja jonkinlainen osinko on ainoa korvaus niiden omistamisesta. Mutta kunhan katsoo, ettei yhtiö velkaannu liikaa, eikä mene konkurssiin, niin silloin suurin heikkous on yhtiön arvon pysyminen paikallaan ja jääminen indeksille. Häviät siis vain vaihtoehtoistuoton, et välttämättä absoluuttisesti”, Heikkilä ohjeistaa arvosijoittamisen saloja.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös