Talouden trendit

Suomen ex-europarlamentaarikko räväyttää – Pariisin ilmastosopimus on ”kansainvälinen turhake”

Eija-Riitta Korhola Etelänapa kasvihuoneilmiö ympäristöongelmat Pariisin ilmastosopimus

Aktiivisena ympäristöasioiden julkisena keskustelijana tunnettu Eija-Riitta Korhola kritisoi jyrkin sanakääntein Pariisin ilmastosopimusta.

Pariisin ilmastosopimus nousi viime viikolla otsikoihin, kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ilmoitti odotetusti maansa vetäytyvänsä sopimuksesta.

Useat amerikkalaiset uutismediat kertoivat, että Bloomberg-uutistoimiston perustaja Miljardööri Michael Bloomberg kertoi huolehtivansa, että Yhdysvaltain osuus Pariisin ilmastosopimuksen kuluista katetaan hänen Bloomberg Philantrophies -hyväntekeväisyysjärjestön kautta.

Bloombergin hyväntekeväisyysjärjestö lahjoittaa yhteensä 13,82 miljoonaa euroa YK:n ilmastonmuutosta seuraavalle sihteeristölle, UNFCCC:lle, joka menettää todennäköisesti merkittävän tukiosuuden Yhdysvaltain päätöksen myötä.

Kokoomuksen entinen eurokansanedustaja ja ilmastopolitiikasta väitellyt clean techiin erikoistunut hallitusammattilainen, Eija-Riitta Korhola, kritisoi Pariisin ilmastosopimusta voimakkaasti blogissaan ja pitää Trumpin vetäytymispäätöstä oikeana.

”Pariisin sopimus on kansainvälinen turhake, jolla pelastettiin kyllä poliitikkojen kasvot, mutta ei ympäristöä, ja mitä pikemmin se kaatuisi, sen parempi. Maailman ei kannattaisi toistaa Kioton sopimuksen kaltaista prosessia, joka lopulta kutistui mitättömäksi päästövähennyssopimukseksi EU:n ja neljän muun vähentäjämaan kesken. Kiotoon haaskattiin melkein 20 vuotta ja valtava määrä voimavaroja. Pariisin sopimus ei ole olennaisesti parempi, ja on itse asiassa mahdollisuuksien vakavaa tuhlaamista, opportunity cost2, Korhola kirjoittaa.

Korholan mukaan Pariisin sopimus on liian heikko, että siihen kannattaisi käyttää ne valtavat panokset, joihin nyt on sitouduttu.

”Jos ilmastomalleihin on uskominen, nykyiset päästövähennystavoitteet vähentäisivät lämpenemistä 0,2 astetta vuosisadan loppuun mennessä. Vähennysten kustannus olisi kuitenkin merkittävä, ja hidastaisi talouskasvua etenkin kehitysmaissa, joka tekisi niistä entistä haavoittuvampia.”

Pariisin sopimus on Korholan mukaan myös kummallisen ristiriitainen. Se on allekirjoittajilleen ei-sitova mutta lämpötilatavoitteeltaan kunnianhimoinen.

”Tämä epäsuhta velvoitteiden ja kunnianhimon välillä antaa aktivisteille pelikentän, ja vaikuttaa olevan yksi syy amerikkalaisten republikaanien huoleen. He kantavat huolta, että asetelma luo tilanteen, jossa valta siirtyy demokraattisesti valituilta elimiltä oikeussaleihin, jos ympäristöjärjestöt käynnistävät oikeudenkäyntien sarjan vaatien sitovampia tavoitteita”, Korhola toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös