Asunnot ja kiinteistöt

Lakimies neuvoo: Näin löydät sopivan vuokralaisen

Suomen Vuokranantajien lakimies kokosi vinkit vuokralaisten valintaan.

Asuntosijoittajan yksi suurimmista haasteista on löytää hyvä vuokralainen, joka maksaa vuokrat ajallaan, pitää asunnon siistinä ja viihtyy asunnossa pitkään. Hankalasta vuokralaisesta voi tulla yllättävänkin suuria kustannuksia.

Suomen Vuokranantajien neuvontalakimies Kaisa Kangasniemi kertoo neljä hyödyllistä vinkkiä vuokralaisen valintaan.

Ensimmäinen asia vuokralaisen arvioimisessa on varmistua hänen maksukyvystään. Kangasniemen mukaan yksinkertaisin tapa varmistua vuokralaisehdokkaan maksukyvystä on tarkastaa hänen luottotietonsa ennen vuokrasopimuksen solmimista.

Luottotietojen tarkistusta varten asuntosijoittaja tarvitseen vuokralaisehdokkaan henkilötunnuksen, jonka oikeellisuus tulee varmistaa tarkastamalla ehdokkaan henkilöllisyys. Hyvä vuokranantaja todistaa myös oman henkilöllisyytensä vuokralaiselle ennen sopimuksen solmimista, Kangasniemi toteaa.

Lakimies kuitenkin muistuttaa, ettei  yksi maksuhäiriömerkintä ei automaattisesti tarkoita huonoa vuokralaista.

“Vuokranantajan hälytyskellojen tulisi kuitenkin soida viimeistään silloin, kun velkojina on yksityishenkilöitä, perintätoimistoja tai vuokrataloyhtiöitä ja maksuhäiriömerkinnät ovat tuoreita. Luottotietojen tarkistamisen lisäksi vuokranantaja voi kysyä vuokralaiselta tämän opiskelu- ja työtilannetta saadakseen tietoa vuokralaisen maksukyvystä.”

Toinen tärkeä asia on selvittää, kuinka pitkäaikaista kotia vuokralainen etsii.

Kangasniemen mukaan vuokralaisen opiskelu- ja työtilanteesta voidaan, kuinka pitkäaikaista kotia vuokralainen etsii.

“Vasta opiskelunsa paikkakunnalla aloittanut nuori etsii tyypillisesti kotia vähintään opintojensa ajaksi. Toiset vuokranantajat taas suosivat lapsiperheitä tai eläkeläispariskuntia pitkän vuokrasuhteen toivossa.”

Vuokrasuhteen pitkäaikaisuuteen vaikuttaa ennen kaikkea kuitenkin se, miten vuokralainen viihtyy asunnossa ja miten vuokrasuhteen osapuolet tulevat keskenään toimeen.

Asuntosijoittajan kannattaa ehdottomasti myös tavata mahdollinen vuokralainen kasvokkain.

“Vuokralaisen antama ensivaikutelma kertoo paljon. Avoimesti työ- tai opiskelutilanteestaan kertovan henkilön voidaan olettaa kertovan avoimemmin esimerkiksi vuokranmaksukykyyn vaikuttavista elämänmuutoksista ja huoneistoa koskevista toiveistaan. Edellisiä asumismuotojaan ja elämäntilannettaan salaileva vuokralaisehdokas voi vaikuttaa vuokranantajasta epäilyttävältä”, lakimies toteaa.

Yksi hyvä vinkki on pyytää vuokra-asuntoa hakevalta suosituksia.

“Osalla vuokralaisehdokkaista on esittää aiempien vuokranantajien suosituksia. Vuokralaisehdokkaalta voi myös tiedustella, miten hän suhtautuisi siihen, että aiempiin vuokranantajiin otetaan yhteyttä”, Kangasniemi toteaa.

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös