Makrotalous

Nordean päästrategi: Kreikan velkataakka yhä kestämätön

Kreikan talousahdingolle on vaikea löytää onnellista loppua, arvioi Nordean päästrategi.

Euroalueen vaikeimpien talousongelmien kanssa painiskeleva Kreikka on yhä kansainvälisen rahoitusavun varassa. Maan talous lähes romahti vuonna 2010 valtavan velkataakan vuoksi ja sille on jouduttu tekemään useita lainaohjelmia.

Kansainvälisen valuuttarahasto IMF hyväksyi myöhään torstaina uuden 1,6 miljardin euron laina-ohjelman Kreikalle.

Valuuttarahaston päätös sisältää kuitenkin tiukkoja ehtoja. Se ei anna Kreikalle rahaa ennen kuin se saa ”tarkkoja ja uskottavia vakuutuksia” Kreikan eurooppalaisilta lainoittajilta maan velkaantumistason kestävyyden takaamiseksi. IMF:n lainan ehtona on, että EU-maiden tulee antaa Kreikalle lisää rahaa ja Kreikka sitoutuu talousuudistusten jatkamiseen.

Kreikka-riskit ovat yhä valtavat

Kreikka tähyää nyt myös takaisin rahoitusmarkkinoille. Financial Timesin mukaan Kreikka kyselee sijoittajien kiinnostusta ostaa maan viiden vuoden lainaa.

Alle kahden vuoden mittaisia valtionsijoitustodistuksia Kreikka on kaupannut säännöllisesti, mutta uusia pidempiä joukkolainoja maa on myynyt vain kahdesti talouskriisin käynnistymisen jälkeen.

Kreikan taloustilanne on parantunut viime vuosina.

Nordean päästrategi Jan von Gerich arvioi Nordean katsauksessa, että Kreikan talous näyttäisi viimein kääntyneen kasvuun. Velanhoitokulut mukaan lukienkin julkinen sektori oli viime vuonna ylijäämäinen ja maan luottoluokituskin on lähtenyt nousuun.

Positiivisesta kehityksestä huolimatta Kreikkaan liittyvät riskit ovat silti valtavat, Gerich varoittaa.

”Nimettömien lähteiden mukaan myös Kansainvälisen valuuttarahaston uusin velkakestävyysanalyysi päätyy jo tuttuun lopputulokseen: Kreikan velka on kestämätön ilman uusia velkahelpotuksia. Suuremmat velkahelpotukset puolestaan ovat punainen vaate usealle euromaalle – myös Suomelle.”

Päästrategin mukaan jatkuvat viime hetken ratkaisut Kreikan tukiohjelmassa kertovat siitä, kuinka haastavaa kompromissien löytäminen on kerta toisensa jälkeen.

Von Gerich on varsin pessimistinen Kreikan taloustilanteen tulevaisuudesta. ”Loputtomasti kompromisseja tuskin löydetään. Kreikan tarinalle on vaikea nähdä onnellista loppua.”

Seireenien kutsu

Nyt siis Kreikka on hakemassa markkinoilta uutta pitkäaikaista lainaa. Uusi velkakirja olisi von Gerichin mukaan todennäköisesti 5-vuotinen ja korko asettuisi alle 5 prosenttiin.

Päästrategi pelkää että sijoittajat ovat astumassa miinaan Kreikan lainoissa.

”Siitä huolimatta uusi lainaa menee todennäköisesti hyvin kaupaksi. Korkomaailmassa, jossa Saksan 10-vuotisesta valtionlainasta saa n. 0,5 prosentin tuottoa ja Italian vastaavasta reilut 2 prosenttia, vajaan 5 prosentin korko näyttää lähes vastustamattomalta monelle sijoittajalle – riskeistä huolimatta.”

Euroopan keskuspankin velkakirjaostot ovat vääristäneet riskien hinnoittelua, von Gerich toteaa.

”Vuoden 2012 velkajärjestelyssä Kreikan velkakirjojen nimellisarvoa leikattiin yli 50 prosenttia, markkina-arvo mielessä uusien velkakirjojen arvo oli alle 30 prosenttia alkuperäisestä nimellisarvosta. Silloinkin, kuten nyt, vakuuteltiin etukäteen, että velkajärjestelyä ei olisi tulossa. 5 prosentin korko ei kompensoi lähimainkaan Kreikkaan liittyviä riskejä. Monet eivät silti pysty vastustamaan seireenien kutsua.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös