Sijoittaminen

9 tapaa sijoittaa itseajaviin autoihin

Miten sijoittaa itseajaviin autoihin? Tässä muutama mahdollisuus.

Itseajavien autojen markkinan on ennakoitu olevan valtava. Boston Consulting Groupin arvion mukaan markkinan koko tulee olemaan vuoteen 2035 mennessä 42- 77 miljardia dollaria.

Mutta miten tähän markkinaan voisi sijoittajana päästä mukaan? Tässä vaiheessa ei voi tietää, kuka kisan tulee voittamaan, mutta jos asia kiinnostaa niin kannattaa ainakin pohtia mitä erilaisia sijoitusmahdollisuuksia tulevaisuuden jättimarkkina tuo tullessaan.

Tech World on listannut 12 yritystä, jotka kehittävät itseajavia autoja tavalla tai toisella. Tässä niistä 9.

1. Apple

Applen toimitusjohtaja Tim Cook on vahvistanut Applen kehittävän itseajavaa teknologiaa. Tällä hetkellä tosin ei ole tiedossa onko tuo teknologia autoja täydentävää ohjelmistoa, lisenssejä vai aikooko yritys rakentaa oman itseajavan auton.

”Keskitymme autonomisiin systeemeihin ja itseajavat autot ovat selvästi yksi syy tähän, mutta on muitakin … Se on todennäkoisesti yksi vaikeimmista tekoälyprojekteista mitä on”, Cook kertoo.

2. Intel

Intel osti itseajavien autojen teknologiaa kehittävän Mobileyen 15,3 miljardilla dollarilla. Intel ja Mobileye ovat yhteistyössä BMW:n kanssa tuomassa 40 autonomista BMV 7 sarjan autoa liikenteeseen vuoden 2017 loppuun mennessä.

3. BMW

Ennen Intelin ja Mobileyen kanssa tehtyä sopimusta BMW teki yhteistyötä kiinalaisen Baidun kanssa tuodakseen itseajavat autot Kiinan markkinoille. Marraskuussa 2016 yhteistyö kuitenkin päättyi ilman sen tarkempaa syytä. Monissa BMW:n autoissa on jo pitkälle kehitettyä automatisointia, kuten parkkeerausta helpottava toiminto.

4. Audi

Audi käyttää Nvidian teknologiaa tuodakseen itseajavat autot markkinoille vuoteen 2020 mennessä.

Audin ja Nvidian yhteistyössä ei itsessään ole mitään uutta, mutta nyttemmin Audi on käyttänyt Nvidian tekoälyä itseajavissa autoissaan sekä monitoroidakseen tieolosuhteita.

Yhteistyön tarkoituksena on kehittää tason 4 itseajava auto. Tason 4 autot ovat todella täysin itseajavia, mutta esimerkiksi karttarajoituksista johtuen, ne eivät pysty ajamaan itsenäisesti missä tahansa. Voi siis olla, että niillä ei pääse vielä mökin pihaan asti.

5. Google

Googlen omat itseajavat autot on siirretty yritykseen nimeltään Waymo. Waymo on jo vaiheessa, jossa se testaa itseajavia taxeja.

Google on myös varustanut muita autonvalmistajia itseajavien autojen teknologialla. Näihin kuuluvat muun muassa Toyota Prius, Audi TT ja Lexus RX450h. Googlen omat itseajavat autot käyttävät Boschin sensoreita ja välineistöä myös LG:ltä ja Continentanilta.

6. nuTonomy

nuTonomy kehittää ohjelmistoja ja algoritmejä puhtaasti itseajavien autojen tarpeisiin.

nuTonomyn algoritmit pystyvät ohjaamaan autoa monimutkaisissa kaupunkiympäristöissä GPS-kartoittamalla tiet ja käyttämällä LiDAR -sensorien paikannusta.

Elokuussa 2016 nuTonomy aloitti maailman ensimmäisen julkisen robottitaksikokeilun Singaporessa. Paikalliset asukkaat voivat tilata ilmaisen kyydin mobiilisovelluksella ja kokeilla nuTonomyn itseajavia autoja.

7. Volvo

Jopa sadan itseajavan auton laajuinen oikeilla teillä suoritettava Volvon ”Drive Me UK” -ohjelma on suunniteltu toteutettavaksi tänä vuonna.

Volvo on panostanut voimakkaasti tuottaakseen ja testatakseen itseajavia autoja tosielämän tilanteissa.

”Aiomme suunnitella luksusluokan autoja, joita voi joko ajaa itse, tai sitten voi antaa auton ajaa. Näin ollen autossa tulee aina olemaan ajokykyinen ihminen”, Volvon Erik Coelingh kertoo.

8. Bosch

Googlen, BMW:n ja Teslan itseajaviin autoihin ratkaisuja tarjoava Bosch kertoi viime vuolla, että sen itseajautuviin autoihin soveltuvat ratkaisut tulevat tuomaan miljardin kokoisen liikevaihdon ensi vuodesta lähtien.

Boschin 10-vuotissuunnitelman mukaan täysin itseohjautuvat autot tulevat olemaan todellisuutta vuonna 2025.

9. Uber

Uber on sopinut Arizonan osavaltion kanssa itseajavien autojen testauksista yleisessä liikenteessä.

Vuonna 2016 Google, Ford, Lyft, Uber ja Volvo lyöttäytyivät yhteen avustakseen itseajavia autoja säätelevien lakien kehittämistä ja edistäkseen paitsi itseajavia autoja myös robottitakseja. Yhteistyö ulottuu todennäköisesti vain Yhdysvaltoihin, mutta sillä voi olla merkitystä myös muiden maiden harjoittamalle säätelylle.

2 kommenttia
  • Eelis Vatanen sanoo:

    Mites mä sijoitan Uberiin?

  • Henri Blomster sanoo:

    Ihan totta, yksityinen yhtiö. Hyvä huomio. Yritän olla tulevaisuudessa huolellisempi.

  • Ylös
    >