Sijoitusideat

5 syytä sijoittaa itseajaviin autoihin

Itseajat autot tulevat muuttamaan maailmaa, mutta ovatko ne hyvä sijoituskohde?

Itseajavat autot tulevat muuttamaan maailmaa. Se on sitten toinen asia ovatko ne hyvä sijoituskohde ja mihin kohteeseen sijoittaisit, mikäli haluat tästä trendistä päästä hyötymään.

Motley Fool on listannut viisi syytä ostaa omistaa ainakin yksi itseajavan auton osake.

1. Itseajavien autojen potentiaalinen markkina on valtava

Boston Consulting Groupin tekemän tutkimuksen mukaan itseajavien autojen markkina tulee olemaan 42-77 miljardin dollarin kokoinen vuoteen 2035 mennessä. Ja tämän luvun päälle tulevat vielä ne lukemattomat uudet palvelut, jotka rakentuvat itseajavien autojen ympärille.

2. Kyse ei ole pelkästään henkilöautoista

Valtava itseajavien autojen markkinapotentiaali ei koske pelkästään henkilöautoja. Itseajat rekat, bussit ja pakettiautot tulevat nostamaan tavaran tilaamisen ja kuljetusten palvelut uudelle tasolle. Samalla myös autonvalmistajat alkavat tuottamaan uusia palveluita.

3. Autonvalmistajat panostavat teknologiaan jo nyt

Mikäli ajattelit itseajavien autojen olevan lähinnä hypetystä ja kaukaista tulevaisuutta pohdi tätä: Audin uusi A8 tulee tason 3 automaatiolla. Tason 3 automaatio tarkoittaa, että kuljettaja voi irroittaa otteensa ratista. Kuljettajan täytyy kuitenkin pysyä valppaana siltä varalta, että autopilotti antaa signaalin kuljettajan tarpeesta tarttua rattiin.

Teslan suunnitelmissa on demonstoida itseajavan auton autonominen ajo halki Amerikan Los Angelesista New Yorkiin vielä tämän vuoden puolella. General Motors on puolestaan jo valmistanut 130 kappaletta itseajavia Chevrolet Bolt -merkkisiä sähköautoja.

4. Itseajavien autojen esteet saattavat poistua piakkoin

Itseajavien autojen teknologia on saamassa Yhdysvaltojen kongressilta tukea, sekä republikaaneilta että demokraateilta. Voi siis olla, että liittotasovaltion lait tulevat määrittämään yhteisen lupakäytännän. Tähän on paineitakin, koska on arvioitu, että itseajavat autot voisivat yksistään Yhdysvalloissa säästää 30 000 ihmishenkeä joka vuosi.

5. Sijoittaminen itseajaviin autoihin voi olla luultua pienempi riski

Tyypillisesti suuret trendit voivat sisältää suuren riskin, koska yritykset tekevät isot panostukset markkinaan jonka toimivuudesta ei ole vielä varmuutta. Sijoittajien on kuitenkin hyvä muistaa, että suurin osa autonvalmistajista ja itseajavien autojen teknologiaan panostavista yrityksistä tekevät paljon muutakin eivätkä laita kaikkea yhden kortin varaan.

Miksi itseajaviin autoihin ei vielä kannata sijoittaa?

Nykyiset itseajavat autot toimivat suhteellisen itsenäisesti, mutta tulevaisuudessa pilvipalveluilla voi olla merkittävä rooli. Suurta määrää tietoa ei tarvitse säilyttää autossa, vaan sen voi ladata pilveen.

Pilven kautta yksi auto voi oppia toisen auton tekemistä virheistä ja isompi integraatio voisi mahdollistaa kokonaisuuden rakentamisen. Missä yksi auto kiertää liikenneruuhkan, estää useampi auto koko ruuhkan muodostumisen.

Tällaisen pilvipalvelun syntyminen todennäköisesti sisältäisi ”voittaja-vie-kaiken” -rakenteen. Se toimija, jolla on eniten asiakkaita, saa eniten resursseja kehittää parhaimman pilvipalvelun. Ja toimija, jolla on paras pilvipalvelu, saa käyttöönsä kilpailuedun.

Toinen vaihtoehto ja ehkä toivottavampikin, että alalle syntyy ekosysteemi ja alusta, jonka päälle useampi toimija voi rakentaa palveluitaan. Kiinalainen Baidu on päättänyt antaa autonvalmistajien käyttää omaa alustaansa ilmaiseksi kilpaillakseen Googlea ja Teslaa vastaan.

Vaikka Motley Fool listaakin viisi syytä sijoittaa isoon tulevaisuuden markkinaan on sijoittajan ongelmana, että iso markkina ei vielä takaa sijoittajan menestystä. Mikä on se yritys joka tulee pärjäämään? Mitä jos ostatkin itseajaviin autoihin panostavaa yritystä, joka ei sitten pärjääkään kilpailussa?

Yhtenä vaihtoehtona on ostaa useampaa osaketta. Toinen vaihtoehto on odottaa myöhempää ajankohtaa, ja tilannetta, jossa jyvät ovat alkaneet erottua akanoista.

Kommentoi
Ylös
>