Toimituksen blogi

Super-Mario ja presidentti Trump nostavat euroa

Euro on ollut vahvassa vedossa viime kuukausina. Yhteisvaluutan vahvistumisen taustalla häärii kaksi vaikutusvaltaista herraa.

Super Mario Donald Trump EKP USA

Euro on ollut vahvassa vedossa viime kuukausina. Yhteisvaluutan vahvistumisen taustalla häärii kaksi vaikutusvaltaista herraa.

Euro on vahvistunut rajusti helmikuun lopusta lähtien suhteessa dollariin. Heinäkuun lopulla kurssi oli 1,05 dollarissa, sen jälkeen euro on kivunnut jo 1,16 dollariin.

Euron vahvistumisesta voidaan kiittää  – tai syyttää – kahta herraa: Euroopan keskuspankin pääjohtajaa Mario Draghia ja Yhdysvaltojen presidenttiä Donald Trumpia.

Draghi puhui eilisessä EKP:n korkokokouksessa euron rajuun nousuun. Odotetusti EKP pidättäytyi uusista rahapoliittisista toimenpiteistä, mutta markkinoilla viesti tulkittiin niin, että keskuspankin rahapolitiikka olisi asteittain kiristymässä.

euro dollari valuuttakurssi valuuttanoteeraus valuutat

Kun euroalueen rahapolitiikka kiristyy, luo se paineita korkojen nousulle ja euron vahvistumiselle.

Draghin mukaan mahdollisia päätöksiä uusista toimenpiteistä tehdään syksyn aikana. Sijoituspalvelutalo FIM:n mukaan markkinoille jäi auki onko kyseessä syyskuun vain lokakuun korkokokous, mutta tulkinta oli selvä: rahapoliittista elvytystä tullaa supistamaan näiden kokousten yhteydessä.

”Taustalla oli EKP:n viestistä viittaukset mm. talouden kasvun lisäävän luottamusta inflaation kiihtymiseen. Lisäksi EKP poisti maininnan kapasiteetin vajaakäytön hintapaineita madaltavista vaikutuksista”, FIM toteaa.

Euron vahvistumista tukee myös kolikon toinen puoli. Kun euro vahvistuu, dollari heikkenee.

Paineita dollarin heikkenemiselle on luonut Yhdysvaltojen presidenttinä nyt puoli vuotta toiminut Donald Trump.

Trump on ajanut voimakkaasti edeltäjänsä, Barack Obaman läpiviemän terveydenhoitouudistuksen kumoamista. Tämän Obamacaren kumoaminen ei kuitenkaan onnistunut. Trump ja republikaanit joutuivat vetämään itse valmistelemansa terveydenhoitolain pois kongressin äänestyksestä ja lykätä sitä hamaan tulevaisuuteen. Syy lain poisvetämiseen oli se, ettei keskenään erimielisillä republikaaneilla ollut tarpeeksi ääniä sen hyväksymiseksi.

Trumpin kannalta tämä oli nöyryytys, sillä senaatissa on niukka republikaanien enemmistö. Osa republikaanien senaattoreista käänsi siis selkänsä Trumpin suunnitelmille.

Eikä kyse ole vain Obamacaresta. Trump ei ole onnistunut lunastamaan vaalilupauksiaan ja häneen kohdistuneita odotuksia. Markkinoilla odotettiin Trumpin vallatessa valkoisen talon, että hän elvyttäisi maan taloutta infrastruktuuri-investoinneilla ja veroalennuksilla. Kumpikaan ei ole toteutunut.

”Näyttää siltä että markkinat ovat menettämässä luottamusta siihen, että presidentti Trump tulisi lunastamaan lupaamansa suunnitelmat”, kertoo FXTM-yhtiön strategisti Hussein Sayed CNNMoney-sivustolle. Trump ei ole puolen vuoden virka-aikanaan saanut läpi yhtään merkittävää lakimuutosta.

Trumpin hallnto on uudistusten sijaan halvaantunut entistä syvemmälle Venäjä-kytkösten aiheuttamaan kohuun.

Entinen pitkäaikainen FBI-johtaja Mueller nimettiin Trumpin vaalikampanjan Venäjä-kytköksiä selvittävän rikostutkinnan johtoon keväällä. Uutistoimisto Bloombergin mukaan Muellerin johtama tutkijaryhmä selvittää nyt myös liiketoimia, joissa Trump tai hänen liikekumppaninsa ovat olleet mukana. Tiedot perustuvat nimettömiin lähteisiin, joilla on tietoa tutkinnasta. Tutkijoita kiinnostavat muun muassa kaupat, joissa venäläiset ovat ostaneet asuntoja Trumpin omistamista rakennuksista.

Markkinoille Trumpin kompurointi on ollut pettymys ja se on näkynyt euron ja dollarin vaihtosuhteessa.

Kommentoi
Ylös
>