Makrotalous

”Euron käyttöönotto ei ole onnistunut vahvistamaan euroalueen talouskehitystä”

Euroalue toimii huonosti talouden vauhdittajana, väittää Nordean pääanalyytikko.

Vaikka EU:n talous kasvaa jo viidettä vuotta putkeen ja euroalueenkin neljättä, on USA:ssa kasvua ollut jo kahdeksan vuotta peräkkäin, Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich huomauttaa blogissaan.

”Laajempi tarkastelu näyttääkin varsin selvästi, ettei Eurooppa ole yhdentymisprojekteistaan huolimatta onnistunut kuromaan kiinni USA:n etumatkaa, kun mittarina käytetään talouden kokoa henkilöä kohden. Euron käyttöönotto ei ole onnistunut vahvistamaan EU:n ytimen muodostavien euromaiden talouskehitystä suhteessa Yhdysvaltoihin”, Gerich toteaa.

Pääanalyytikon mukaan Yhdysvaltoja heikompi talouskehitys on vahva indikaatio siitä, että nykymuodossaan euroalue toimii huonosti talouden vauhdittajana.

Sattumaa tai ei, mutta juuri sillä hetkellä kun euro otettiin käyttöön, euroalueen talouskasvu alkoi jäämään jälkeen USA:n kasvusta.

Silti tiiviimmälle yhteistyölle on Gerichin mukaan tarvetta.

”Euroalueen yhteistyön tiivistämisessä on otettu merkittäviä askelia viime vuosina. Pankkiunioni ja Euroopan vakausmekanismi (EVM) ovat hyviä esimerkkejä tästä. Huomio on ollut kuitenkin aivan liikaa erilaisten kriisien ratkaisussa ja varautumisessa uusiin kriiseihin. Tämä oli ymmärrettävää eurokriisin keskellä, mutta nyt ikkuna on aukeamassa myös laajemmille talousuudistuksille.”

Poliittiset riskit ovat kuitenkin tosiasia ja Gerich itsekin myöntää tämän twiitissään, jossa hän kirjoittaa näin: ”Rahoitusmarkkinoillakin on aika herätä Katalonian itsenäisyyshalukkuuden aiheuttamiin poliittisiin riskeihin.”

Euroalueen yhteinen valtiovarainministeri, yhteinen budjetti, talouden rakenteelliset uudistukset, vahvempi talouspoliittinen koordinaatio ja rahoitusmarkkinaunioni ovat alueita, joilla Gerichin mukaan todennäköisesti pyritään etenemään lähivuosina.

”Autokin tarvitsee tehokkaan moottorin. Ilman sitä polkupyöräkin menee ohi”, Gerich vertaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös