Osakesäästäjien aamupala

Eurooppalaisyhtiöiden suhteen korkeat tulosodotukset, arvostustaso ei kestä suuria pettymyksiä

Euroopan osakemarkkinoiden arvostustaso ei tulosennusteilla vielä hätyyttele kuplan tasoa. Toistaalta sijoittajien odotukset eurooppalaisyhtiöiden tuloskasvun suhteen ovat erittäin korkealla, mikä lisää pettymysten todennäköisyyttä.

Euroopan osakemarkkinoiden arvostustaso seuraavan 12 kuukauden tulosennusteilla ei vielä indikoi kuplaa varsinkaan suhteessa nykyiseen korkoympäristöön. Stoxx Europe 600-indeksin P/E-luku on tasolla 16,1X ja Euro Stoxx 50-indeksi P/E-luku on vastaavasti 15,3X.

Nykyiset historiallista keskiarvoa korkeammat arvostustasot eivät kuitenkaan kestä pahoja tulospettymyksiä, sillä esimerkiksi Stoxx Europe 600-indeksin P/E-luku toteutuneilla tuloksilla on peräti tasolla 21,6X. Tämä kertoo siitä, että sijoittajat odottavat huimaa tuloskasvua eurooppalaisyhtiöiltä, mikä omalta osaltaan kasvattaa riskiä pettymysten suhteen. Osakkeiden nykyisiin arvostuskertoimiin on siis hinnoiteltu Euroopassa huomattavia odotuksia tuloskasvun suhteen.

 

Sektorikohtaiset erot selittävät omalta osaltaan koko indeksin arvostustasoa

Sijoittajan kannattaa indeksien arvostustasojen lisäksi analysoida eri sektorien vaikutusta koko indeksin arvostustasoon. Tällä hetkellä Stoxx Europe 600-indeksin sektoreista erityisesti teknologia (P/E-luku tulosennusteilla=23,6X), elintarvike- ja virvoitusjuomayhtiöt (P/E=22,6X) ja kulutustavarat (P/E=19,3X) nostavat koko indeksin arvostustasoa. Sitä vastoin selvästi halvemmin hinnoiteltuja yhtiöitä löytyy mm. autoteollisuudesta (P/E=8,6X), pankeista (P/E=12,8X) ja perusraaka-aineista (P/E=12,8X).

Nykyisissä arvostuskertoimissa on myös yhä lyhyellä aikavälillä nousuvaraa, mikäli Euroopan ja euroalueen talouskehitys jatkuu erittäin suotuisana. Varsinkin arvostusmielessä jälkeen jääneissä syklisissä sektoreissa kertoimet voivat nousta riskinottohalukkuuden entisestään parantuessa.

Helsingin pörssin 25 vaihdetuinta yhtiötä (HEX 25) on arvostettu Euroopan keskeisimpiä osakeindeksejä korkeammalle tasolle (18,1 kertaa ennustettu tulos). Yhdysvaltain (S&P 500-indeksi) vastaava lukema on 19,2 kertaa ennakoitu tulos. Muun Euroopan Suomea edullisempaa arvostustasoa selittää mm. Saksan markkinan Helsingin pörssin suuria yhtiöitä selvästi halvempi hinnoittelu.

Saksan DAX-indeksissä syklisten yhtiöiden kuten autoalan yhtiöiden ja pankkien osuus kun on huomattava. Rapakon takana korkeata arvostusta selittää sitä vastoin osittain suurten teknologiayhtiöiden tulospohjainen kalleus sekä niiden suuri indeksipaino.

 

Osakesäästäjät on valtakunnallinen sijoittajien yhteisö, joka auttaa jäseniään ja yhteiskuntaa vaurastumaan järkevän taloudenpidon ja tuottavan säästämisen avulla.

Yhteisö tarjoaa sijoittajille lisäarvoa riippumattoman ja arvokkaan tiedon, sijoitusosaamisen ja rahanarvoisten etujen muodossa sekä toimii linkkinä sijoittajien ja sijoituskohteiden välillä. Yhteisön jäseneksi voit liittyä tästä.

https://www.osakeliitto.fi/liity-jaseneksi

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös