Sijoitusuutiset

Bitcoin-ralli käy hurjilla kierroksilla

Bitcoinin arvonnousu on vain kiihtynyt kuluvalla viikolla.

Bitcoinin arvonnousu on vain kiihtynyt kuluvalla viikolla.

Kryptovaluutta bitcoinin vaihtokurssi on ollut huikeassa nousussa jo syksystä lähtien. Tällä viikolla bitcoin-ralli on noussut kokonaan uudelle tasolle, kun bittirahan arvo nousi yli 40 prosenttia dollariin nähden vaivaisen viikon aikana. Kuukaudessa bitcoinin arvo on noussut yli 115 prosenttia.

Korkeimmillaan torstaina kryptovaluutta noteerattiin yli yhdellä markkinapaikalla 19 000 dollariin.

Bitcoinin kurssinousun taustalla saattaa olla se, että 10. joulukuuta bitcoin aletaan noteerata futuurimarkkinoilla. Futuurimarkkinoiden aukeamisen uskotaan tuovan suuret institutionaaliset sijoittajat mukaan bitcoin-markkinaan, toteaa TechCrunch-sivusto. Futuurimarkkinoiden aukeaminen lisää myös bitcoinin uskottavuutta Wall Streetillä.

CBOE Global Markets ja CME Group tuovat markkinoille futuurisopimuksia, joiden avulla sijoittajat voivat esimerkiksi ostaa lyhyeksi bitcoineja.

Bitcoinin hurja nousukiito on tietenkin myös herättänyt pelkoa kuplasta.

Esimerkiksi nobel-palkittu taloustieteen professori Robert Shiller arvioi syyskuussa, että bitcoin on paras tämän hetken esimerkki kuplasta. Shillerin mielestä bitcoinin kurssinousua ruokkii siihen liitetty kiehtovaa tarinaa.

Royal Bank of Scotlandin hallituksen puheenjohtaja Howard John kertoi puolestaan torstaina Bloombergille, että bitcoinin tämän viikon arvonnousu on perusteetonta. ”Tämä on hyvin, hyvin epätavallinen markkina, joka osoittaa, ettemme ole normaalissa kaksisuuntaisessa kaupankäynnissä”, John toteaa.

Toisaalta sveitsiläiset Vontobel ja Falcon Private Bank arvioivat Bloombergille, että kryptovaluutan loisteliaimmat päivät ovat vielä edessäpäin.

Sveitsiläispankkien mukaan bitcoinin futuurimarkkinoiden aukeaminen tulee työntämään bittirahan arvoa yhä ylöspäin.

Interactive Brokersin toimitusjohtaja Thomas Peterffy kertoo Fortunelle, että on olemassa pieni, mutta todellinen riski bitcoinin aiheuttamasta samanlaisesta rahoitusjärjestelmän kriisistä, kuin minkä Lehman Brothersin romahdus laukaisi vuonna 2008.

Peterffy pelkää, että markkinoille tulevat bitcoin-futuurisopimukset eivät sisällä riittäviä suojamekanismeja. Hänen mukaansa pienet toimijat saattavat tuhota likviditeettinsä yrittäessään kattaa virheellisiä bitcoin-veikkauksiaan.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös