Talouden trendit

Korjausliike vai romahdus? Bitcoinin arvosta suli lähes 40 prosenttia viikossa

Kryptovaluutan liikkeet ovat olleet viime viikkoina hengästyttäviä.

Kryptovaluutan liikkeet ovat olleet viime viikkoina hengästyttäviä.

Lokakuun alusta bittirahan arvo dollariin nähden kipusi noin 4 400 dollarista yli 19 000 dollariin. Sijoitus- ja taloussivustot ovat joulukuussa alkaneet täyttyä asiantuntijoiden varoituksista, joiden viesti oli yksinkertaisuudessaan se, että bitcoin on kupla.

Erityisen jyrkän linjan bitcoiniin otti sveitsiläinen investointipankki UBS, jonka mukaan bitcoin täyttää kaikki kuplan tunnusmerkit. Pankki kehotti sijoittamaan bitcoinin sijaan sen taustalla olevaan lohkoketjutekniikkaan.

Lisäksi viime keskiviikkona hakkereiden kerrottiin iskeneen Youbit-kauppapaikkaan Etelä-Koreassa.

Sitten tapahtui se mistä on varoiteltu. Bitcoinin arvo romahti rajusti.

17.12 alkoi alamäki, jonka seurauksena kryptovaluutan arvosta suli jouluaattoon mennessä lähes 40 prosenttia – tämä siis vain siis yhdessä viikossa.

Tällaista draamaa harvoin sijoitusmarkkinoilla näkee.

Bitcoinin kurssilasku veti muidenkin virtuaalivaluuttojen arvon alaspäin, mikä on ollut tyypillistä virtuaalivaluutoille. Muut kryptovaluutat seuraavat yleensä Bitcoinin arvonmuutoksia.

Bitcoiniin ja kryptovaluuttohin keskittyvä Bittiraha.fi toteaa viikkokatsauksessaan, että Bitcoinin kurssilasku ei tullut yllätyksenä.

Bitcoinin valtava nousukausi joulukuussa sai jopa monet innokkaimmat bitcoin-käyttäjät ja -asiantuntijat varoittelemaan, että ilmassa on jonkinlaisen kuplan tuntua, sivusto toteaa.

”Lisäksi historiallisesti bitcoinin kasvu on tapahtunut eräänlaisella aaltoliikkeellä, eli kovien nousukausien jälkeen on nähty piikkejä alas, ennen kuin bitcoinin kurssi on taas lähtenyt nousuun. Pidempään bitcoinia seurailleet näkivätkin, että myös tässä oli mahdollisuus vastaavanlaiseen aaltoliikkeeseen, joka sitten näyttäisikin toteutuneen.”

Bitcoin-ilmiö sai myös Suomen Pankin pääjohtajan, Erkki Liikasen kommentoimaan ilmiötä.

”Jos jokin on noussut jyrkästi, se on usein myös tullut alas. Markkinat ratkaisevat”, Liikanen kommentoi Bitcoinin rajua kurssinousua Talouselämälle.

Suosiossa on Liikasen mukaan kyse luultavimmin teknologiainnostuksesta. ”Jotkut taas haluavat suojautua bitcoinin anonymiteetin taakse.”

Liikanen ei usko että bitcoin muuttaa pankkien asemaa.

”Suuri väestö haluaa maksuyksikön, jolla on oikeudellinen asema, maksu menee perille ja arvo säilyy. Bitcoin ei täytä tällaisia rahan tunnusmerkkejä. Yleensä keskuspankki takaa maksuvälineen arvon, bitcoinia ei takaa kukaan”, pääjohtaja toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös