Markkinakommentit

Handelsbanken: Nousevat korot romuttavat epärealistiset odotukset ja shokki paljastaa väärinhinnoitellut riskit

Vuoteen 2018 siirryttäessä vaikuttaa sieltä, että länsimaiset taloudet ovat lähellä noususuhdanteen huippuvaihetta, toteaa Handelsbanken aamukatsauksessaan.

”Käytännössä tämä näkyy siten, ettei laaja talouskasvu tarvitse enää talouspoliittista eli raha- ja finanssipoliittista tukea. Talouden kasvu on nyt potentiaaliaan eli pidemmän päälle kestävää kasvuvauhtia nopeampaa, ja vapaat tuotantoresurssit käyvät tässä suhdanteen kypsässä vaiheessa ennen pitkää vähiin”, pankki toteaa.

Suhdanteiden ”buumivaiheessa” hyvin vahva optimismi tulevasta kasvusta saattaa synnyttää sijoittajissa liiallista optimismia tulevien riskiä sisältävien sijoitusten tuottojen suhteen tai johtaa realistiseen tuottopotentiaaliin nähden liian suuriin investointeihin.

Handelsbankenin mukaan nämä epärealistiset odotukset romuttuvat normaalisti, kun rahapolitiikan kiristymisen myötä korot nousevat taltuttamaan inflaatiopaineita ja rahoitusmarkkinoiden vakautta uhkaavia riskejä.

”Joskus tarvitaan jonkinlainen shokki, joka herättää kotitaloudet ja yritykset säästämään, sijoittajat vetäytymään riskin ottamisesta, kun väärinhinnoittelut riskiä sisältävissä sijoituksissa paljastuvat, ja epärealistiset tuotto-odotuskuplat puhkeavat.”

Handelsbankenin mukaan nämä shokit heiluttavat jo heikentynyttä taloutta, jossa heikompaan suuntaan vievä suhdannedynamiikka on ollut käynnissä. ”Tämän takia taantuman riski kasvaa, kun talous toimii resurssirajoitteensa tuolla puolen.”

Vuosi 2018 tuskin alkaa kuitenkaan taantumatunnelmissa vaan päinvastoin, pankki uskoo.

”On hyvin mahdollista, että näemme analyytikoiden nostavan talouskasvuennusteita keskeisten talouksien ja myös Suomen osalta. Tällainen ympäristö normaalisti edistää riskinottoa sijoitusmarkkinoilla.”

Koska aivan lähiaikoina ei keskeisissä talouksissa näy merkkejä siitä, että inflaatio olisi äkisti kiihtymässä, pysyy korkotaso edelleen elvyttävällä tasolla.

”Osakkeille ei ole vaihtoehtoa” on pankin mielestä kenties vallitseva ajattelutapa niin kauan, kun merkit suhdanteen taittumisesta eivät nouse pintaan.

Kommentoi
Ylös
>