Oma talous

Kotitalouksien reaalitulot kasvaneet viime vuosina heikosti – Helsinki on poikkeus

Suomalaistalouksien tulokehitys on ollut 2010-luvun alussa pitkän aikaa heikkoa, joinakin vuosina asuntokuntien käytettävissä olevat rahatulot ovat reaalisesti jopa vähentyneet.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2015 asuntokuntien tulokehitys kääntyi pitkästä aikaa selvästi positiiviseksi, mutta vuonna 2016 reaalitulojen kasvuvauhti kuitenkin hidastui.

Asuntokuntien reaalitulojen kasvuvauhti jäi viime vuonna sekä keskiarvo- että mediaanitulolla mitattuna vajaaseen puoleen prosenttiin, kun se vuotta aikaisemmin oli kummallakin mittarilla prosentin luokkaa.

Kuva 1: Asuntokuntien reaalitulojen vuosimuutokset 1995–2016

Asuntokunnat reaalitulot vuosimuutokset talous tulot

Lähde: Tilastokeskus.

Tuloerot pysyivät lähes ennallaan vuonna 2016 edellisvuoteen verrattuna, ilmenee Tilastokeskuksen tulonjaon kokonaistilastosta.

Reaalitulot kasvoivat kaikissa tulokymmenyksissä, mutta keskituloisilla enemmän kuin suuri- ja pienituloisilla. Väestön pienituloisimman kymmenesosan tulotaso nousi reaalisesti 0,7 prosenttia ja suurituloisimman kymmenesosan tulotaso 0,3 prosenttia vuodesta 2015 vuoteen 2016. Muissa tulokymmenyksissä tulotaso kasvoi tasaisesti noin prosentin verran.

Asuntokuntien mediaanitulo oli vuonna 2016 koko maassa reaalisesti 1,1 prosenttia korkeampi kuin kaksi vuotta aikaisemmin, jonka jälkeen asuntokuntien tulokehitys kääntyi monen kasvuttoman vuoden jälkeen uudelleen nousuun.

Suurimmista kaupungeista eniten ovat kasvaneet Helsingin asuntokuntien tulot, joiden mediaanitulo oli viime vuonna 2,7 prosenttia korkeampi kuin vuonna 2014.

Turun asuntokunnilla tulot kasvoivat samalla aikavälillä 1,9 prosenttia, Lahdessa ja Salossa pari kymmenystä vähemmän. Tiedot pohjautuvat Tilastokeskuksen tulonjaon kokonaistilaston aluetietoihin.

Suurista kaupungeista tulojen kehitys oli heikointa Lappeenrannassa, Porissa, Kouvolassa ja Vaasassa, joissa asuntokuntien tulot ovat parin viime vuoden aikana vähentyneet muutamia prosentin kymmenyksiä.

Kuva 2: Asuntokuntien reaalitulojen muutokset (%) vuosina 2014–2016, kaksikymmentä väestöltään suurinta kuntaa

reaalitulot asuntokunnat paikkakunta tulot talous

Lähde: Tilastokeskus

Asuntokuntien käytettävissä olevan rahatulon mediaani oli vuonna 2016 koko maassa 31 820 euroa. Väestöltään suurimmista kunnista Espoon asuntokuntien tulot olivat selvästi korkeimmat, 41 650 euroa. Vantaalla asuntokuntien mediaanitulo oli viime vuonna 35 890 euroa. Maan suurimman kunnan Helsingin asuntokunnilla tämä tulo oli 32 720 euroa.

Kokonaan oma lukunsa on piskuinen Kauniainen.

Kaikki kunnat huomioiden asuntokunnat ovat nimittäin ylivoimaisesti suurituloisimpia Kauniaisissa, missä asuntokuntien mediaanitulo oli viime vuonna 58 820 euroa. Kauniaisten lisäksi vain ahvenanmaalaisen Jomalan asuntokuntien tulotaso ylitti 50 000 euron rajan (50 210 euroa).

Kaikista pienituloisimpia asuntokunnat ovat Pohjois-Karjalan Rääkkylässä ja Pohjois-Savon Rautavaaralla, joissa asuntokuntien mediaanitulo jäi viime vuonna alle 25 000 euron.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös