Oma talous

Miten työnhakijan tulisi vastata tähän työhaastattelun pelottavimpaan kysymykseen?

Yksi työhaastattelukysymys on selvityksen mukaan ylivoimaisesti pelottavin. Miten työnhakija voi siitä selviytyä kunnialla?

Työhaastattelu on vaativa paikka. Työnhakija on mahdollisesti lähettänyt kymmeniä työhakemuksia ja työhaastatteluun pääsy on jo saavutus sinänsä. Haastatteluun pääsy on kuin saapuminen juoksukisan kalkkiviivoille – maali ja voitto ovat lähellä, mutta kuitenkin niin kaukana. Se luo paineita.

Rekrytointisivusto WayUp haastatteli 570 opiskelijaa ja juuri valmistunutta henkilöä ja selvitti mikä työhaastattelun kysymys on kaikkein pelottavin.

Lähes 41 prosenttia opiskelijoista ja 35 vasta valmistuneista piti pelottavimpana kysymyksenä seuraavaa:

”Miksi kaikista työnhakijoista meidän tulisi palkata juuri sinut?”

Tämä kysymys oli vastanneiden mielestä pelottavampi kuin esimerkiksi kysymys työnhakijan tärkeimmistä vahvuuksista ja heikkouksista. Myöskään kysymys ”Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua?” ei ollut vastanneiden mielestä yhtä pelottava.

työhaastattelu pelottavimmat kysymykset työ
Lähde: www.wayup.com

Miten tähän pelottavimpaan kysymykseen työnhakijan sitten kannattaa vastata?

Rekrytointiyritys Monsterin ura-asiantuntija Vicki Salemi toteaa, että ”käytännössä koko haastattelu kiteytyy tähän kysymykseen”. Kysymyksestä selviäminen kunnialla ei kuitenkaan ole Salemin mukaan lainkaan vaikeaa – mikäli työnhakija on valmistautunut kysymykseen etukäteen ennen haastattelua.

Salemin mukaan onnistuneessa vastauksessa on kaksi tavoitetta: se osoittaa mitä lisäarvoa työnhakija voi tuoda haettavaan työtehtävään, ja se ilmaisee työnhakijan kunnioitusta ja ymmärrystä työpaikkaa tarjoavaa yritystä ja sen toimialaa kohtaan.

Tässä muutamia esimerkkejä hyvistä vastauksista työhaastattelun pelottavimpaan kysymykseen:

”Yrityksenne on toimiala X:n kärkiyrityksiä ja tämä on se alue, jossa itsekin olen kunnostautunut. Olen ollut paras myyjä 10 hengen tiimissä ja olen toiminut alalla X viimeiset kaksi vuotta.”

”Sovin erinomaisesti tähän tehtävään, koska se edellyttää erinomaisia projektinhallinnan taitoja, ja olen johtanut tuotteiden X ja Y käyttöönottoa viimeisimmässä työpaikassani. Ansiostani liikevaihto nousi 30 prosenttia viime vuodesta.”

Entäpä jos työnhakijalla ei ole kokemusta haettavan työtehtävän alalta? Tällöin työnhakijan kannattaa tuoda esille muita ominaisuuksia kuin kokemusta.

”Sanoitte että yksityiskohtiin keskittyminen on tämän tehtävän tärkeimpiä vaatimuksia. Viimeisimmässä työpaikassani yrityksessä Y sain parhaat arviot juuri tuosta ominaisuudesta A ja B tuotteiden myynnissä. Sen ansiosta yritys säästi sekä aikaa että rahaa.”

Jos haastattelija kysyy kokemuksia tehtävästä joita työnhakijalla ei ole, kannattaa työnhakijan tuoda esiin myönteisiä ominaisuuksiaan.

”En ole tehnyt tuota aiemmin, mutta olen nopea oppimaan. Esimerkiksi viimeisimmässä työpaikassani yrityksessä Y opin laskutusjärjestelmän kahdessa päivässä. Tyypillisesti tämän oppiminen kestää uusilta työntekijöiltä noin viikon.”

Näiden vastausten tarkoituksena on osoittaa haastattelijalle, että työntekijällä on juuri haussa olevan työpaikan edellyttämää osaamista. Vastauksissa on myös merkillepantavaa se, että niissä työnhakija perustelee osaamistaan lyhyillä ja konkreettisilla esimerkeillä.

Kommentoi
Ylös
>