Makrotalous

Kansanedustaja: Työttömyys alas matalapalkkatyöllä ja tulonsiirroilla

Antero Vartia kansanedustaja Vihreät

Kuva: Kaihsu Tai

Vihreiden kansanedustaja Antero Vartian mielestä työsuhteista olisi voitava solmia nykyistä matalammilla palkoilla. Matalapalkkatyötä kompensoitaisiin tulonsiirroilla.

Suomen talous elpyy kohisten mutta silti työttömyysaste pysyttelee sitkeästi huolestuttavan korkeana.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työttömiä oli vuoden 2017 lokakuussa 197 000, mikä oli 20 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysaste oli 7,3 prosenttia, kun se edellisvuoden lokakuussa oli 8,1 prosenttia.

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen herätti viime kuun lopussa keskustelua rakennetyöttömyyden ongelman laajuudesta. Helsingin Sanomien haastattelussa hän arveli, että Suomessa on tällä hetkellä noin seitsemän prosentin rakenteellinen työttömyys, johon meneillään oleva talouden hyvä vetokaan ei pure.

Siis suurin osa Suomen työttömyydestä olisi Vartiaisen mukaan rakenteellista, eikä suhdanteista johtuvaa. Rakennetyöttömyys johtuu Vartiaisen mukaan muun muassa osaamisen puutteista, kannustinongelmista ja siitä, että ihmiset asuvat työllistymisen kannalta väärissä paikoissa.

Vartiainen arvioi, että todellinen työvoimareservi on vaivaiset 40 000 suomalaista.

Myös toinen kansanedustaja, vihreiden Antero Vartia on huolissaan rakennetyöttömyydestä. Hänen mukaansa Suomella ei ole keinoja selviytyä seuraavasta talouskriisistä, ja mikäli työmarkkinoiden toimintaa ei korjata, saatetaan Suomessa vielä nähdä 20 prosentin työttömyysaste.

”Korkea työttömyysasteemme kertoo, että nykyinen järjestelmä ei toimi. Työttömyys on korkeinta matalasti koulutettujen joukossa. Heillekin on turvattava ihmisen perusoikeus olla hyödyksi itselleen ja muille. Kaikille ihmisille kuuluu oikeus tehdä töitä”, kansanedustaja toteaa blogissaan.

Vartiaisen resepti työttömyysongelmaan on matalapalkkatyö.

”Uusia työsuhteita olisi tarvittaessa voitava solmia nykyistä matalammilla palkoilla, mutta tämä on kompensoitava palkansaajille palkan lisäksi maksettavilla tulonsiirroilla. Yrityksille maksettava palkkatuki tulisi ohjata suoraan tuettaville työnhakijoille, sillä se lisäisi heidän autonomiaansa huomattavasti.”

Lisäksi matalapalkkaisen työn veroista ja työnantajamaksuista tulee Vartian mukaan päästä eroon.

”Kaikki työllistymistä haittaavat kiilat tulee yksinkertaisesti hävittää. On paljon fiksumpaa verottaa vähemmän sitä, mitä haluamme enemmän (työtä) ja verottaa enemmän sitä, mitä haluamme vähemmän (haitat, kulutus).”

Matalapalkkatyön hyväksyminen ei tietenkään sovi kaikille päättäjille. Vartian mukaan tulisi kuitenkin miettiä sen todellista vaihtoehtoa, työttömyyttä. Matalapalkkatyö olisi huomattavasti parempi vaihtoehto.

Jotta uusia työpaikkoja voisi syntyä, on työsuhteen oltava oltava kannattava sekä työnantajalle että työntekijälle. Vartia muistuttaa, että vaikka työnantajilta toivottaisiin kuinka paljon hyvää tahtoa tahansa, palkansaajalle ei markkinataloudessa voi maksaa enempää kuin mikä on hänen työnsä tuottavuus.

”Liian korkeita palkkoja maksavat yritykset eivät pärjää kilpailussa. Niissä työt loppuvat lyhyeen.”

Myös palkansaajilla on mahdollisuus päättää, ottaako työtä vastaan tarjotulla palkalla. Siksi myös työn vastaanottamisen kannustimiin pitää kiinnittää huomiota, Vartia vaatii.

Vartia muistuttaa, ettei työnantajia voida pakottaa maksamaan korkeampia palkkoja, sillä se johtaisi vain kasvavaan työttömyyteen. Vastaavasti työttömien kannustimia ottaa työtä vastaan ei voi loputtomiin kasvattaa heikentämällä sosiaaliturvaa, sillä monet elävät jo nyt kohtuuttomassa köyhyydessä.

Tämä kohtaanto-ongelma on sitä suurempi mitä matalamman tuottavuuden työstä on kyse.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös