Talouden trendit

8 kovinta fintech-yritystä

Fintech-yritykset on pistetty paremmuusjärjestykseen, tässä kahdeksan kovinta.

Fintech buumi muokkaa maailmaa. Pankit joutuvat miettimään toimintojaan uusiksi, kun teknologia mahdollistaa asioiden hoitamisen uudella tavalla. Tätä tukee finanssiteknologian yritysten saama voimakas pääomarahoitus.

KPMG:n ja H2-venturesin yhteistyössä luoma Fintech Innovators on julkaissut vuoden 2017 sata parasta finanssiteknologian yritystä. Tässä kahdeksan parasta.

1. Ant Financial – Kiina

Alibaban Alipay on kykyään Ant Financial. Yrityksen missiona on ”tuoda maailmaan tasavertaiset mahdollisuudet”. Ant Financial tarjoaa palveluita ja ratkaisuja maksuliikenteeseen, varainhoitoon, luottoluokitukseen ja pilvipalveluihin liittyen.

2. ZhongAn – Kiina

Zhong An on vakuutusyhtiö, joka on erikoistunut käyttämään big dataa ja automaatiota muun muassa korvaustenhakuprosessissa, tuotteiden suunnittelussa ja räätälöinnissä. Yritys on Alibaban, Tencentin ja Ping An Insurancen yhteisyritys.

3. Qufengi  – Kiina

Qufengi kertoo olevansa ”Kiinan virtuaalisten luottokorttien numero yksi”. Qufengi tarjoaa matkapuhelimia ja läppäreitä opiskelijoille ja nuorille luotolla. Asiakkaat voivat valita useiden eri maksusuunnitelmien välillä.

4. Oscar – Yhdysvallat

Oscar on vakuutusyhtiö. Oscarin tavoitteena on tuoda muutos Yhdysvaltojen terveydenhoitoon ja terveysvakuutuksiin. Oscar käyttää big dataa muuttaakseen terveydenhuollon rakenteita, lisätäkseen läpinäkyvyyttä ja vähentääkseen terveydenhuollon kustannuksia.

5. Avant – Yhdysvallat

Avant käyttää big dataa ja koneoppimista luodakseen asiakkaille pitkälle räätälöityjä luottoratkaisuja ja pyrkii tekemään lainanottamisesta mahdollisimman helppoa.

6. Lufax – Kiina

Lufax käyttää big dataa ja tietotekniikkaa kehittääkseen pitkälle vietyjä riskienhallinnan malleja ja jalkauttaakseen riskienhallintajärjestelmiä. Lufax on Kiinan johtava vakuutusyhtiö ja maailman johtavia omaisuuserien kauppapaikkoja.

7. Kreditech – Saksa

Kreditech käyttää big dataa, tekoälyä ja automatisoituja prosesseja tunnistaakseen, hankkiakseen ja auttaakseen asiakkaitaan ja antaakseen heille lainaa. Tekoälyn avulla pyritään jatkuvaan parantamiseen niin asiakaspalvelun kuin kustannustenkin osalta.

8. Atombank – Britannia

”Tulevaisuuden pankki, saatavilla tänään”. Näin menee Atombankin tunnuslause. Atombank tarjoaa pankkipalveluita mobiilisovelluksen kautta. Monet muutkin pankit tekevät niin, mutta Atombank on täysin digitaalinen pankki, jolla ei ole lainkaan konttoreita.

Näin Suomi pärjää globaalissa vertailussa

Mietitäänpä miten tämä lista on tehty. Kriteereitä on viisi 1) kerätyn pääoman määrä 2) pääoman keräämisen nopeus 3) maantieteellinen leviäminen 4) sektorien monipuolisuus 5) tuotteen, palvelun tai liiketoimintasuunnitelman innovatiivisuus. Puolet yrityksistä on kategoriassa ”johtavat yritykset” ja toiset 50 on kategoriassa ”nousevat supertähdet.

Suomalaisia yrityksiä, ei näillä kriteereillä nouse listoille. Ruotsalaisista silmiin osuu Klarna ja Lendify.

Pankkien tulevaisuus

Rahoituspalvelut ovat murroksessa. Finanssiteknologian yritykset tekevät monet asiat entistä tehokkaammin, mutta pankit eivät kuitenkaan jää paikoilleen vaan kehittävät palvelujaan eteenpäin joko itsenäisesti,  ostamalla fintech-yrityksiä tai tekemällä yhteistyötä fintech-yritysten kanssa.

The Economist on tutkinut pankkeja ja fintech-yrityksiä ja huomannut, että pankeilla ja fintech-yrityksillä on toisiaan täydentäviä tarpeita. Fintech-yritykset tarvitsevat suuremman asiakaspohjan, brändin johon luotetaan, entistä laajemman tuotevalikoiman, pääomaa ja riskienhallinnan kokemusta. Nämä ovat kaikki pankkien vahvuuksia ja asioita mitä pankeilla on tarjottavana.

Pankkien puutteita puolestaan on Economistin mukaan tiedonhallintaan liittyvä teknologia, digitalisuuteen liittyvän strategisen näkemyksen puute, kulttuurin taipumattomuus nopeaan muutokseen sekä kyvyttömyys rekrytoida teknologian huippuosaajia. Nämä ovat kaikki fintech-yritysten vahvuuksia.

Potentiaaliselle yhteistyölle on olemassa hyviä edellytyksiä.

Kommentoi
Ylös
>