Markkinakommentit

Varainhoitoyhtiö: Vedet tyyniä osakkeille, rauhattomia joukkolainoille

Aurinko paistaa erityisen kirkkaasti ensi vuonna euroalueen osakkeille, uskoo sijoitusstrategi.

Vuosi 2018 näyttää taas hyvältä osakevuodelta laajamittaisen talouskasvun ansiosta, arvioi Pictet Asset Managementin päästrategi Luca Paolini.

Paolinin mukaan on rohkaisevaa, että talouskasvu näyttää olevan ensi vuonna laajemmalla pohjalla kuin viime vuosina. Sekä valtioiden että yrityssektorin investoinnit ovat hyvässä kasvussa samoin kuin kotitalouksien rahankäyttö/kulutus.

Kehittyvillä talouksilla pitäisi mennä erityisen hyvin, sillä ne hyötyvät matalasta inflaatiosta ja hyödykkeiden hintojen elpymisestä.

”Intoamme osakkeisiin ei heikennä se, että Yhdysvalloissa viitekorkoja voidaan nostaa kolme kertaa. Reaalikorot säilyvät negatiivisina vielä melko kauan Yhdysvalloissa, Euroopassa ja Japanissa”, päästrategi toteaa.

Se, mikä hyödyttää osakkeita, ei ole kuitenkaan hyväksi kehittyneiden markkinoiden joukkolainoille.

Paolinin mukaan korkojen nosto painaa varmasti jo valmiiksi kalliita Yhdysvaltojen valtionlainoja ja luottoja – näiden tuottoprosentit nousevat.

Yhdysvaltojen osakkeet näyttävät kalliilta – eurooppalaisten, japanilaisten ja kehittyvien markkinoiden näkymät paremmat

Osakkeet voivat olla kalliita, etenkin yhdysvaltalaiset osakkeet, mutta niin kauan kuin yritysten tulokset ovat kasvussa, osakkeilla on nousuvaraa, Paolini uskoo.

Yhdysvalloissa markkinoita nostavat todennäköisesti heikko dollari ja Trumpin verosuunnitelmat. Molempien pitäisi tukea yritysten tuloksia ja pehmentää Fedin suunnitteleman likviditeetin kiristämisen vaikutuksia.

Eurooppalaisten, japanilaisten ja kehittyvien markkinoiden osakkeiden näkymät ovat tätäkin paremmat, päästrategi arvelee.

”Aurinko paistaa erityisen kirkkaasti euroalueen osakkeille. Alueen talouden kasvuvauhti on kaksinkertainen pitkän aikavälin keskiarvoon nähden, inflaatio on alle tavoitetason, eikä Euroopan keskuspankki ole halukas kiristämään rahoitusta liikaa.”

Keskuspankin syytämä löysä raha tukee myös japanilaisia osakkeita, koska likviditeetti tukee kasvua.

Samaan aikaa heikentynyt dollari tukee kehittyvien markkinoiden osakkeita ja hyödykkeiden tuottajat vaikuttavat erityisen houkuttelevilta, kun raaka-aineiden hinnat näyttävät nousevan, päästrategi toteaa.

Eurooppalaisten kehittyvien markkinoiden osakkeet ovat yksi harvoista hyvistä arvonlähteistä absoluuttisesti mitattuna. Erityisesti Venäjä hyötyy Paolinin mukaan todennäköisesti öljyn hinnan noususta.

Venäläiset osakkeet näyttävät edullisilta, kuten valuuttakin. Keskuspankki laskee tukitoimena ohjauskorkoa.

Pictet suosii nyt toimialoja, jotka ovat jääneet muista jälkeen ja jotka menestyvät parhaiten taloussyklin myöhäisessä vaiheessa. Nämä alat, kuten finanssi-, energia- ja kaivosteollisuusosakkeet, siis korreloivat positiivisesti joukkolainojen tuottojen kanssa.

Kehittyvien markkinoiden lainat paikallisissa valuutoissa hyötyvät heikosta dollarista, hyödykkeiden hintojen noususta ja kohentuvasta talouskasvusta

Joukkolainasijoituksilla ei enää voi saada helppoja tuottoja pienellä riskillä

Tuottoprosentit ovat Paolinin mukaan nousussa, koska keskuspankit tiukentavat asteittain politiikkaansa kasvavan inflaation ja vakaan talouskasvun takia.

”Siirtyminen ylemmäksi korkojen riskikäyrällä ei myöskään välttämättä paranna tilannetta. High yield -korkotuotteet kärsivät usein ensimmäisenä heikomman luottoprofiilinsa takia, ja sen vuoksi ne tuottavat huonommin taloussuhdanteen myöhäisessä vaiheessa.”

Eurooppalaiset yrityslainat ovat fundamenttien näkökulmasta houkuttelevampia kuin yhdysvaltalaiset, mutta ne ovat kalliita, Paolini arvioi. Parempia tuottoja voi löytyä kehittyviltä markkinoilta, joista useimmat hyötyvät meneillään olevasta inflaatiottomasta talouden toipumisesta.

Venäläiset joukkolainat erottuvat joukosta 7,6 prosentin tuotollaan. Lisäksi Venäjän keskuspankki on uskottava, reaalikorot korkealla, inflaatio laskussa ja valuutta halpa.

Useimmat kehittyvien markkinoiden valuutat ovat paljon niiden käyvän arvon alapuolella. Tämän johdosta kehittyvien markkinoiden paikallisen valuutan joukkolainat voivat hyötyä vahvasti Yhdysvaltojen dollarin ennustetusta asteittaisesta heikkenemisestä, Paolini päättelee.

Varainhoitoyhtiön mukaan Yhdysvaltojen dollarin heikkeneminen on keskipitkän aikavälin trendi, jossa on satunnaisia korjausliikkeitä.

”Olemme siksi positiivisia hyödykkeiden suhteen ensi vuonna, erityisesti kun otetaan huomioon parantunut tarjonta, vahva globaali talouskasvu ja investointien laaja-alainen kasvu”, Paolini toteaa.

Inflaatiosta huolestuneille kulta voi olla parempi vaihtoehto hyödykkeiden sektorilla. Paolinin mukaan kannattaa harkita myös Yhdysvaltain inflaatiosuojattuja valtionlainoja (TIPS).

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös