Kumppaniblogit

Onko Bitcoin tulppaani?

Bitcoin arvo on kolminkertaistunut viimeisen kuukauden aikana.

Yli kymmenen prosenttia Nordnetin asiakkaista omistaa Bitcoinia (Bitcoinin arvoa seuraava ETN, Bitcoin XBT) noin 55 miljoonan euron edestä. Nordnetin asiakkaat käyvät kauppaa Bitcoinia seuraavalla ETN:llä enemmän kuin NokianH&M:n ja Novo Nordiskin osakkeilla yhteensä.

Lisää bensaa liekkeihin kaataa nyt media, joka Bitcoinin kurssikehityksen myötä on alkanut käsittelemään ilmiötä maailmanlaajuisesti netissä, paperilla, TV-uutisissa ja radiossa. Olin itsekin viimeksi tänään Ylen YkkösaamussaF-Securen tutkimusjohtajan Mikko Hyppösen ja Finanssivalvonnan digitalisaatioasiantuntijan Hanna Heiskasen kanssa keskustelemassa aiheesta.

Mikä Bitcoin?

Bitcoinin, kuten satojen muiden kryptovaluuttojen, taustalla on eriasteista luottamusta herättäviä versioita lohkoketjusta (”blockchain”). Bitcoinin lohkoketju on julkinen lista transaktioista, jota useat tietokoneet ympäri maailmaa ylläpitävät. Listalla olevat tapahtumat ovat julkisia ja muuttamattomia – ikuisesti.

Listalla näkyy tiedot siitä, että ”minä lähetin sinulle tuon verran rahaa tällä kellonlyömällä” ja kyseinen tieto on sen jälkeen lukittu. Näin ollen tietyn Bitcoinin olemassaolo on kiistattomasti – katkeamattoman julkisen transaktioketjun avulla – todennettavissa. Mutta vaikka Bitcoin on itsessään luotettava, on hyvä muistaa, että sen ympärillä häärävät tahot eivät välttämättä sitä ole.

Bitcoin-johdannaisia

Eilen (11.12.2017) Chicago Board of Exchange (CBOE) -pörssi aloitti kaupankäynnin Bitcoin johdannaisilla, mikä lisäsi imua Bitcoiniin entisestään. Bitcoin-futuureilla voi hävitä enemmän kuin sijoittamansa summan. Pohjoismaissa kryptovaluuttariskiä on voinut hankkia XBT Provider AB:n listaamien, Bitcoinin ja Ethereumin hintoja seuraavien Exchange Traded Note:n (ETN) avulla jo vuosia.

Bitcoin ETN

ETN:t ovat esimerkiksi pankkien liikkeeseenlaskemia arvopapereita (niin sanottuja sertifikaatteja), joilla käydään kauppaa osakkeiden tapaan. Kohde-etuus voi olla esimerkiksi osake, osakeindeksi, raaka-aine tai Bitcoin. ETN:t eivät toisaalta sijoita esimerkiksi Bitcoiniin, vaan ne ovat oikeudelliselta muodoltaan velkakirjoja, joihin on liitetty johdannainen (velkakirjan arvo juontuu Bitcoinin arvosta).

Edellä mainitusta syystä ETN:issä on aina riski liikkeeseenlaskijan takaisinmaksukyvystä (niin sanottu vastapuoliriski), toisin kuin esimerkiksi osakkeisiin suoraan sijoittavissa ETF-tuotteissa. Bitcoin XBT:n liikkeeseenlaskija onkin vasta vuonna 2015 perustettu ruotsalainen XBT Provider AB. Kun sijoitat Bitcoin XBT-tuotteeseen, on olemassa riski, ettei XBT Provider AB pysty maksamaan sinulle kuuluvaa arvonnousua.

Mistä ostaa puhdasta Bitcoinia?

Bitcoiniin voi sijoittaa paitsi yllämainittujen ETN:ien ja johdannaisten kautta myös ostamalla Bitcoinia suoraan. Suomalaiselta Bittiraha.fi -sivustolta löytyy paljon hyvälaatuista (joskin hieman innostunutta) tietoa Bitcoinista ja kaupankäynnistä sillä.

Mistä lisää Bitcoin tietoa?

Bittiraha.fi-sivustoilta löytyy hyvä Bitcoini-sijoitusopas. Sivustoa ylläpitää Prasos Oy, jonka hallituksessa istuu myös #rahapodi:n Bitcoin-jaksossa asiantuntijana vieraillut Joel Lehtonen. Mielenkiintoisen tulokulman Bitcoiniin tuo myös Accenturelainen Thomas Brand blogissaan. Bitcoinin reaaliaikaista kurssia voi seurata täältä.

Bitcoinin haasteet?

Jotta virtuaalivaluuttaa käytettäisiin, sen pitää ensinnäkin olla tekniseltä ratkaisultaan luotettava. Lohkoketjut ovat mahdollistaneet kryptovaluuttojen teknisen luotettavuuden. Siitä seuraa kuitenkin pullonkaula. Kaikki Bitcoin-transaktiot kirjataan jokaiseen Bitcoin-verkostossa maailmalla olevaan tietokoneeseen. Tämä rajaa Bitcoinin transaktiokapasiteettia. Bitcoin-kaupan kirjautuminen voi kestää jopa päiviä.

Tästä johtuen kilpaileva kryptovaluuttavaihtoehto (kuten esimerkiksi Ethereum), jossa luotettavuus-kapasiteettisuhde on parempi, saattaa romahduttaa Bitcoinin suosion kirjaimellisesti yhdessä yössä. Kahdeksanvuotiaan ihmelapsen tavoin Bitcoinin kuuluisuus saattaa tyssätä teini-ikään mennessä. Bitcoinin nousu muuttuu tuhoksi samana hetkenä kun tietoisuus paremmasta vaihtoehdosta leviää.

Lisäksi Bitcoin-verkoston tietokoneiden laskuharjoitukset syövät sähköä suurin piirtein Tanskan vuotuisen sähkönkulutuksen verran. Valvovat viranomaiset haluavat osaltaan kitkeä rikollisuuteen liittyvää – Bitcoinin avulla valvomatonta – maksuliikennettä. Haasteita Bitcoinille ja muille kryptovaluutoille on siis olemassa ja toimenpiteet haasteiden hallitsemiseksi sinetöivät pitkälle Bitcoinin kohtalon.

Onko Bitcoin tulppaani?

Veikkaan, että Bitcoinin taival tulee sisältämään mitä mielettömimmän nousun ja tuhon. Kuten Alankomaissa vuosina 1634–1637 tapahtunut tulppaanimania. Bitcoinmania on kuitenkin Tulpaanimania steroideilla höystettynä.

Bitcoinmania on tulpaanimania steroideilla höystettynä.

Matkan varrella jotkut rikastuu. Median ja tietoisuuden levittämä ahneus ajaa Bitcoinin arvostusta taivaisiin. Tuhannen Bitcoinin kysymys kuuluu: milloin ja mihin mania loppuu?

Kokeile kuukausisäästölaskuria
Kuukausisäästäminen on helppo tapa aloittaa säästäminen. Nordnetissä voit säästää rahastoihin alk. vain 15 € summilla, ja ainoana pankkina ETF:iin, alk. 50 € summilla. Ostokulut 0 €.

Kuukausisäästämällä hyödynnät korkoa korolle -vaikutusta, joka saa ajan myötä rahasi kasvamaan entistä nopeammin. Mitä aiemmin aloitat säästämisen, sitä pidempään korkoa korolle -vaikutus ehtii kasvattaa pääomaa. Säästämisessä ja sijoittamisessa aloittaminen onkin ajoittamista tärkeämpää.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös