Yritysuutiset

Biohit nousi lähes 40 prosenttia

Biohit osakekurssi osakkeet pörssi

Biohit kommentoi kiinalaisen jakelijansa tiedotetta ja osakekurssi kipusi hurjaan nousuun.

Bioteknologiayritys Biohit on yksi Helsingin pörssin vähän vaihdettuja pienyhtiöitä. Tällaisten yhtiöiden kurssiliikkeet saattavat olla rajuja, kun markkinoille tulee uutta tietoa yhtiön tulevaisuuden näkymistä.

Perjantaina nähtiin huikea kurssipomppu, kun Biohitin kurssi nousi peräti 38,4 prosenttia. Kurssinousun taustalla oli Biohitin yhtiöötiedote.

Biohit kertoi perjantaina 5.1. julkaisemassaan tiedotteessa, että sen jakelija, kokonaan kiinalaisessa omistuksessa oleva Biohit HealthCare (Hefei) Co. Ltd on tiedottanut laajentavansa GastroPanel-tuotantokapasiteettiaan ja tuovansa GastroPanel-tuotteen uusille teknologia-alustoille ja instrumenteille.

GastroPanel® on Biohitin kehittämä neljän testin kokonaisuus ylävatsavaivojen primaaridiagnostiikkaan yksinkertaisella veritestillä. GastroPanel auttaa erottamaan terveet ja sairaat mahat toisistaan luotettavasti sekä priorisoimaan jatkotutkimuksia tarvitsevat potilaat.

Tuotantokapasiteetti nousuun

Tiedotettu investointi tuotantokapasiteetin kasvattamiseen on huomattava, noin 38,4 miljoonaa euroa. Investoinnin seurauksena tuotantokapasiteetti on mahdollista nostaa 75 miljoonaan testiin vuositasolla.

Biohit toimittaa olemassa olevan sopimuksen mukaan valmistukseen tarvittavia raaka-aineita ja saa tuotteiden nettomyyntiin pohjautuvan rojaltimaksun. Yhtiö ei halua tässä vaiheessa arvioida investoinnin vaikuttavuutta Biohitin myöhempiin tuloksiin.

Biohit on suomalainen diagnostisia järjestelmiä ja asetaldehydiä sitovia tuotteita valmistava pörssiyhtiö. Biohitin tuotevalikoima sisältää testejä, instrumentteja ja analyysijärjestelmiä laboratorioihin. Lisäksi Biohit on tuonut markkinoille niin sanottuja Acetium-valmisteita, joka sitovat karsinogeenistä asetaldehydiä.

Yhtiö on kehittänyt yhteistyössä Helsingin yliopiston tutkijoiden kanssa apteekista ilman reseptiä saatavan Acetium-kapselin, jolla voidaan torjua syöpää aiheuttavan aineen, asetaldehydin, vaikutuksia hapottomassa mahassa.

Biohitin liikevaihto kasvoi 6,7 prosenttia vuoden 2017 ensimmäisellä vuosipuoliskolla varrattuna vuoden 2016 ensimmäiseen puolivuotiskauteen. Liikevaihto 4,1 milj. euroa, kun se edellisvuona oli 3,8 milj. euroa. Liiketulos nousi 7,4 miljoonaan euroon sisältäen yhteisyrityksestä irtautumisesta kirjatun 8,4 miljoonan euron suuruisen tuoton.

Yhtiö odottaa kasvua ja kannattavuuskäännettä

Viimeisimmän tulosraportin yhteydessä Biohit kertoi, että sillä on yhdessä jakelijoiden ja lisenssikumppaneiden kanssa meneillään olevia tuoterekisteröintejä useilla eri markkina-alueilla, mikä vaikuttaa liikevaihdon kehitykseen.

Yhtiön mukaan useiden rekisteröintien arvioidaan valmistuvan vuonna 2017. Lisäksi käynnissä on neuvotteluita uusien kumppanien kanssa, myös merkittävien seulontaprojektien käynnistämiseksi, mutta näiden etenemiseen vaikuttavat myös monenlaiset poliittiset riskit.

Vuonna 2016 Biohit Oyj käynnisti yhteistyössä tutkimustoimisto Kuulas Helsingin kanssa tupakoinnin lopettamiseen tähtäävän varmennustutkimuksen, joka valmistui toukokuussa 2017 eri. Yhtiö uskoo tuotteella olevan markkinoilla hyvä kysyntä tuotteen tutkitun tehokkuuden, innovatiivisuuden, kilpailijoista erottautumiskykyisyyden sekä sivuvaikutuksettomuuden ansiosta.

Biohit lanseeraa uuden tupakoinninlopettamistuotteen kotimaan markkinoilla vuonna 2018, jota seuraa muut lanseeraukset valittujen partnereiden kanssa.

Loppuvuodesta 2016 Biohit lanseerasi GastroPanel®-pikatestin. GastroPanel®-pikatesti eroaa käytössä olevasta testiversiosta siten, että tuloksen saa jo saman potilaskäynnin aikana. GastroPanel®-pikatesti on yhtiöön mukaan saatavilla Euroopassa heti, kun sen CE-merkin edellyttämät suoristuskyky- ja kliiniset testaukset ovat valmistuneet.

Biohit odottaa liikevaihtonsa kasvavan vuoden 2017 aikana. Yhtiö ei arvioi, milloin toimintojen vertailukelpoisuuteen vaikuttavista eristä oikaistu tulos kääntyy voitolliseksi.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös