Oma talous

Yrittäjyys helpommaksi uuden lakimuutoksen ansiosta – ”oikein tervetullut uudistus”

Vuoden alusta tuli voimaan merkittävä aloittavien yrittäjien tilannetta helpottava lainmuutos.

Jos yritystoiminnan aloittaa työttömyysaikana, työttömyysetuutta voi saada 4 kuukauden ajan yritystoiminnan estämättä. Kun yritystoiminnan aloittamisesta on kulunut 4 kuukautta, TE-palvelut tekevät arvion yritystoiminnan pää- ja sivutoimisuudesta.

Yritystoiminnasta saatavat tulot sovitellaan yhteen työttömyysturvan kanssa, eli tulot vähentävät työttömyysetuuden määrää. Yritystoiminnan tulot ilmoitetaan työttömyysajan ilmoituksessa.

Tähän asti yritystoiminnan aloittaminen on pääsääntöisesti katsottu päätoimiseksi, ja työttömyysetuuden maksaminen on loppunut heti kun yritystoimina on aloitettu.

Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassan (SYT) kassanjohtajan Merja Jokisen mielestä lakimuutos on oikein tervetullut uudistus.

”Lakimuutoksen mukaan yritystoiminnan pää- tai sivutoimisuutta ei arvioida ensimmäisen neljän kuukauden aikana. Eli yritystoimintaan käytetty aika tai tulot eivät ole este työttömyysetuuden maksamille. Kun yritystoiminnasta saa tuloja, ne huomioidaan työttömyysetuuden maksamisessa sovitellun päivärahan sääntöjen mukaan. Lisäksi työttömyysturvan aktiivimallin mukaisen aktiivisuusedellytyksen voi myös täyttää toimimalla yrittäjänä. Yrittäjillä aktiivisuusedellytys täyttyy, jos yritystoiminnasta on tuloa 241,04 euroa 65 maksupäivän aikana”, Jokinen toteaa blogissaan.

Mitä tapahtuu neljän kuukauden kuluttua?

TE-toimisto arvioi yritystoiminnan pää- ja sivutoimisuuden neljän kuukauden kuluttua kuten se aiemmin arvioitiin yritystoiminnan alkaessa. Mikäli yritystoiminta katsotaan päätoimiseksi, työttömyysetuuden maksu lakkaa. Jos yritystoiminta todetaan sivutoimiseksi, voidaan edelleen maksaa soviteltua päivärahaa.

Jokisen mukaan tämä on se hetki, jolloin yritystoiminnan voi lopettaa, mikäli näyttää siltä ettei yritystoiminta kannata. Tällöin yrittäjä saa edelleen vanhaa työttömyyskorvausta, ellei sen saamiselle ole muita esteitä.

”Vaikka neljä kuukautta on lyhyt aika, niin jonkinlaisen tuntuman yritystoiminnan potentiaalista jo näkee. Tämä on myös hetki, jolloin voi aidosti siirtyä päätoimiseksi yrittäjäksi, ottaa YEL-vakuutus vähintään 12 576 euron vuosityötulolla ja liittyä SYT-kassan jäseneksi, ja hakea vaikkapa TE-toimiston myöntämää starttirahaa.”

Jokisen mukaan työttömyysturvajärjestelmän perisyntinä on ollut juuri yritystoiminnan aloittamiseen liittyvä jäykkyys, mikä on saanut aikaan sen, ettei yrittäjyyttä uskalleta kokeilla etuuksien menetyksen pelosta. Ja koska aloittava yrittäjä ei saa yritystuloa heti niin taloudellinen epävarmuus on ollut liian suuri uhka. Tämä lakimuutos on kannustava, ja vastaa aiempaan epäkohtaan.

”Kun kaikki taloudellinen aktiviteetti on nyt nousussa, yhä useamman työttömän kannattaa miettiä omaa osaamistaan ja ryhtyä rohkeasti kokeilemaan, josko sille löytyisi kysyntää ja markkinoita. Yrittäminen vaatii aina rohkeutta ja riskinottokykyä. Töitä pitää tehdä paljon ja omaa osaamista pitää osata myydä ja markkinoida. ”

1 kommentti

1 kommentti

 1. Sari Laine

  16.2.2018 at 13:12

  JOS YRITYSTOIMINTA EPÄONNISTUU

  1) Onko ex-yrittäjällä mitään mahdollisuutta palata takaisin TE-toimistoon työnhakijaksi?
  -Viimeiset vuosikymmenet tätä mahdollisuutta ei ole ex-yrittäjällä ollut.

  2) Onko yrittäjällä mahdollisuus saada Kelalta toimeentulotukea?
  -Menneinä vuosina ex-yrittäjillä ei ole ollut mitään asiaa sosiaalivirastoihin toimeentulotuki- tai miksikään muuksikaan tukiasiakkaaksi.

  Vrt. työssään epäonnistunut ja potkut saanut palkkatyöntekijä pääsee työnhakijaksi TE-toimistoon ja saa ansiosidonnaista päivärahaa vuoden tai pari. Jos ansiosidonnainen ei riitä, hänet toivotetaan tervetulleeksi Kelan toimeentulotukiasiakkaaksi.

  Ex-yrittäjät on meillä huoletta päästetty putoamaan läpi kaikkien yhteiskunnan turvaverkkojen vuosikausien ajan. Ex-yrittäjien ja ex-palkansaajien välisessä kohtelussa työelämässä epäonnistumisiensa jälkeen on räikeä ero.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös