Oma talous

Tällä yksinkertaisella kikalla onnistut pitkän ajan säästämistavoitteessasi

Kiva ajatus laittaa rahaa säästöön, mutta mitä jos ylimääräistä ei kerry?

Kuukausittainen säästäminen on hyvä lähtökohta.

Tililtä ei tuottoa saa, mutta alhaisilla kuluilla varustettu rahasto on toinen asia. Osakkeet ovat pitkässä juoksussa olleet kautta aikein kaikista tuottavin omaisuusluokka.

Tiedät siis, että kuukausittainen säästäminen alhaisen kulun osakerahastoon olisi periaatteessa oikea vaihtoehto. Saisit puskuria yllättävien tilanteiden varalle.

Tuottoakin tulisi, sijoitus olisi hajautettu ja myös ajoittamisen hankala ongelma olisi ratkaistu sillä, että laitat saman summan säästöön joka kuukausi: näin tulet automaattisesti ostaneeksi vähemmän osakkeita, kun hinnat ovat korkeat. Vastaavasti tulet ostaneeksi enemmän osakkeita, kun hinnat ovat alhaiset.

On vain yksi ongelma. Kaikki mikä tulee, myös menee. Mikä siis neuvoksi?

Kulujen karsiminen…

Aina voi karsia kuluja. Tehdä kirjauksia menoista, miettiä mikä on tärkeää ja tätä kautta löytää ylimääräistä säästettävää.

Säästäminen ja menojen karsiminen voi kuitenkin tuntua kituuttamiselta. Nuukaileva linja voi ärsyttää kanssaihmisiä ja se sisältää myös sen, että voi olla esimerkiksi hankalaa lähteä kavereiden kanssa ulos iltaa viettämään, ilman että oma säästöprojekti kärsii.

Mikäli kuulut niihin, joiden mielestä säästäminen on liian hankalaa, niin et ole yksin. Säästäminen on monien mielestä liian vaivalloista.

…vai Nobelin palkinnon arvoinen vinkki

Richard Thaler sai Nobelin taloustieteiden Nobel-palkinnon 2017. Thalerin mukaan ongelmana on, että säästäminen sisältää mielihyvän siirtämisen tulevaisuuteen. Se taas on rasittavaa.

Tämä tarkoittaa siis sitä, että usein säästämiseen liittyvää kulukurua ei jaksa viedä läpi, koska siitä saa palkinnon vasta myöhemmin: ”Periaatteessa hyvä idea, mutta ei vaan jaksa.”

Mikä siis on Nobelistin keksimä ratkaisu? Yksinkertaisesti se, että säästämispäätöksen lykkää eteenpäin, mutta suunnitellusti.

Sitoudu siis nyt säästämään vaikkapa puolet, tulevasta palkankorotuksesta.  Päätös on helppo toteuttaa, koska se ei ole nykyisestä kulutuksestasi pois.

Toisaalta voit nauttia osan palkankorotuksen tuomasta mahdollisuudesta kuluttaa enemmän. Toinen puoli kuukausittain vähäkuluiseen osakerahastoon, niin saat ajallisen ja laadullisen hajautuksen omaisuusluokkaan, joka pitkässä juoksussa tuottaa parhaiten.

Ja mikä parasta: asiaa ei tarvitse sen enempää miettiä. Ainakaan ihan heti.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös