Kumppaniblogit

Paniikkia sopulilaumassa

Kuluvan viikon tiistaina herättiin talouden vinkkelistä uutispäivään, joka toi tavallaan odotetun, mutta silti pysäyttävän uutisen rapakon että nousevan auringon takaa.

Talousmahtien pörsseissä keskeiset indeksit romahtivat kerralla viiden prosentin molemmin puolin. Sijoittajien keskuudessa paniikki oli valmis.

Yhtä lailla samaan aikaan kun iltapäivälehden talousosasto seurasi paniikkia hetki hetkeltä, Twitterissä (pien)sijoittajat olivat jo sovittamassa ostohousuja jalkaan. Olivatpa sopulit sitten myyjiä tai ostajia, ryntäys oli aamupäivästä niin kova, että välittäjien oviaukot kävivät laumalle liian ahtaiksi.

Aivan kuten talvikeli yllättää joka syksy autoilijan, pörssipaniikki yllättää joka kerta sijoittajan. Kun nousukauden päätteeksi talousasiantuntijat rynnivät blogeineen naistenlehtien palstalle kertomaan sijoitussuunnitelman laatimisesta, korjausliikkeen ensimmäisenä päivänä voidaan todeta, ettei kukaan ole sitä tehnyt tai ainakin se silputaan sillä hetkellä kun pörssin ovet avataan.

On nimittäin vaikea kuvitella että reilulla 200 000 Nordnetin asiakkaalla olisi lukenut sijoitussuunnitelmassa: ”Tee harkittu paniikkimyynti (tai osto), kun keskeiset indeksit heiluvat yli 2% yhden vuorokauden aikana.” Mukana menossa olivat luonnollisesti laumasta (ainakin omasta mielestään) erottautuvat daytraiderit, jotka pyrkivät veikkaamaan oikeita osto- ja myyntihetkiä.

Minä ja blogiani seuraava lukija tiedämme, kuinka vaikeaa on pysyä sijoitussuunnitelmassa. Onneksi ikä ja kokemus ovat kangistaneet kirjoittajaa sen verran, ettei lauman kärjessä tahdo enää pysyä mukana. Suunnitelman muutokset ovat olleen enemmän strategiapainotteisia ja niitä tapahtuu enää harvakseltaan.

Koska sijoitussuunnitelmani keskeisin osa on Cost averaging -strategia, jossa ideana on ostaa säännöllisesti kuukausittain tietyllä summalla samaa sijoitusinstrumenttia, pörssimyrkyn silmässä ilokseni jää vain avara luonto ja popcornit.

Seuraa Mammuttiblogia

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös