Osakeanalyysit

Inderesin analyytikko: Sanoma on rakennemuutoksen jälkeen riskittömämpi ja kannattavampi

Sanoma on mittavan rakennemuutoksen jälkeen merkittävästi pienempi – mutta fokusoituneempi, matalariskisempi ja selvästi kannattavampi.

Mediayhtiön Sanoma on saanut päätökseen mittavan rakennemuutoksen, joka on tehnyt yhtiöstä merkittävästi pienemmän, mutta fokusoituneemman, matalariskisemmän ja selvästi kannattavamman.

Sanoman liikevaihto nojaa yhä vahvasti taantuvaan painettuun mediaan, mikä heikentää liikevaihdon kasvua, arvioi Inderesin analyytikko Petri Aho.

”Yhtiön kannattavuus ja kassavirta saavat kuitenkin nostetta parantuvasta tehokkuudesta, vahvasti kasvavista digituotoista, sekä suotuisasta suhdanteesta.”

Sanoma on käynyt 2010-luvulla läpi mittavan ja kalliin rakennemuutoksen.

Tämän seurauksena seurauksena konsernin liikevaihto ja liiketoimintojen määrä on karkeasti puolittunut ja markkina-alue supistunut yli 20 maasta 5 maahan. Ahon mukaan yhtiö on nyt fokusoitunut kolmeen itsenäiseen, markkinoidensa johtavaan media- ja oppimisliiketoimintoon.

”Samalla yhtiöstä on tullut vähemmän suhdanneriippuvainen ja ennakoitavampi, sekä merkittävästi kasvaneen tehokkuuden ja parantuneen liiketoimintarakenteen myötä aiempaa selvästi kannattavampi. Kun rakennemuutoksen myötä myös Sanoman taseriskit, velkaantuneisuus ja rahoituskulut ovat pienentyneet merkittävästi, ovat yhtiön tuotto- ja riskiprofiilit parantuneet huomattavasti.”

Sanoman medialiiketoimintojen kasvunäkymät ov Ahon mukaan kaksijakoiset, sillä niiden liikevaihdosta noin 62 prosenttia muodostavan painetun median tuotot jatkavat supistumista mediakulutuksen muutosten, mainonnan digitalisoitumisen, sekä uusien teknologioiden ja palveluiden ajamana.

”Noin 20 % medialiikevaihdosta muodostavat digituotot (ilman TV&Radio) puolestaan kasvavat vahvasti ja nostavat kannattavuutta. Oppimisen alueella digimurros on myös käynnissä, mutta muutokset ovat mediaa hitaampia ja hallitumpia, ja Sanoman kasvunäkymät vakaan positiiviset. Sanoman markkina-asema on kaikissa segmenteissä vahva, mikä yhdessä toteutettujen rakennemuutosten ja kasvavan yritysostoaktiviteetin kanssa antaa yhtiölle hyvät edellytykset uudistumiseen ja murroksen hallitsemiseen kannattavasti.”

Inderes ennustaa Sanoman liikevaihdon kasvun jäävän lähivuosina matalaksi painetun median tuottojen laskun ja oppimisen markkinan normaalin syklisen vaihtelun myötä.

Analyysitalo odottaa yhtiön tuloksen ja operatiivisen kassavirran kuitenkin jatkavan selvää kasvua, kun kannattavampien digituottojen osuus tuotoista kasvaa, tehokkuuden parantuminen jatkuu ja rahoituskustannukset laskevat. Yhdistettynä nämä mahdollistavat Inderesin arvion mukaan keskimäärin noin 10 prosentin osingon kasvun vuosille 2018 – 2019.

Analyysitalo uskoo Sanoman kasvunäkymiin. Inderes ennustaa Sanoman osakkeen tarjoavan lähivuosina keskimäärin noin 10 – 12 prosentin kokonaistuoton, 6-7 prosentin tuloskasvun ja 4-5 prosentin osinkotuoton yhdistelmänä.

Ahon mukaan Sanoman riskitaso on lisäksi maltillinen ja arvostuskertoimet matalat, joten osakkeen hinnoittelu on houkutteleva.

” Positiivista näkemystä tukee myös verrokkien arvostukseen suhteutettu osien summa -laskelma (12,5 euroa) ja maltillisiin kasvuoletuksiin nojaava kassavirtalaskelma (11,0 euroa). ”

Inderes toistaa Sanoman lisää-suosituksen ja nostaa osakkeen tavoitehinnan 11,0 euroon aiemmasta 10,2 eurosta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös