Asunnot ja kiinteistöt

HS: Airbnb-yö voi tuoda asunnon myyjälle ikävän veroyllätyksen

Asuntoaan AirBnb-majoituspalvelun kautta tai muulla tavalla vuokrannut asunnonomistaja saattaa joutua maksamaan yllättäviä veroja asunnostaan siinä vaiheessa, kun hän myy asunnon.

Verottaja saattaa rangaista asunnon myyjää tuhansien eurojen luovutusvoittoverolla. Aiheesta kertoi Helsingin Sanomat.

Jo yhdenkin yön vuokraus saattaa johtaa veroseurauksiin asuntoa myytäessä.

Satunnainenkin asunnon vuokraustoiminta esimerkiksi Airbnb-sivuston kautta on veronalaista pääomatuloa, verohallinto muistuttaa.

”Asunnon vuokratulot ovat veronlaista tuloa. Tämä koskee myös lyhytaikaista vuokraustoimintaa. Kun vuokraat asuntosi esimerkiksi Airbnb:n tai muun alustan kautta, sinun täytyy muistaa ilmoittaa syntyneet tulot verotuksessasi. Tuloista voit vähentää vuokraamisesta aiheutuneet kulut”, Verohallinto toteaa tiedotteessaan.

Tavallisesti asunnon voi myydä ilman luovutusvoittoveron maksamista, jos siellä on asunut yhtäjaksoisesti kaksi vuotta. Luovutusvoittovero pitää kuitenkin maksaa, jos asunnon myyntihinta on korkeampi kuin ostohinta, eikä asunnon omistaja ole asunut asunnossa kahta vuotta yhtäjaksoisesti. Jos asunnosta vuokraa vain osan, kahden vuoden kausi ei katkea.

“Ei ole väliä, mitä kautta vuokralainen tulee. Jos koko asunto vuokrataan, se panee kahden vuoden poikki”, kertoo verohallinnon henkilöverotusyksikön ylitarkastaja Petri Manninen Helsingin Sanomille.

Luovutusvoittovero on joko 30 prosenttia tai 34 prosenttia jos voitot ovat yli 30 000 euroa.

Kalleimmaksi yhden yön vuokraus tulee tilanteessa, jossa esimerkiksi asunto on ostettu vaikkapa pääkaupunkiseudulta alle kaksi vuotta sitten ja asunnon arvo on noussut hurjasti. Tällöin asunnon myynnistä saatu myyntivoitto on korkea ja siten myös luovutusvoittovero voi nousta tuhansiin euroihin.

Airbnb on mullistanut matkailubisneksen tarjoamalla maailmanlaajuisen yhteisön, jossa tavalliset ihmiset voivat tarjota asuntojaan loma-asunnoiksi. Palvelu on perustettu vuonna 2008 ja se tarjoaa tänä päivänä lukemattomia vuokra-asuntoja, jopa 191 eri maassa.

Tilastokeskuksen mukaan noin 9 000 henkeä oli saanut ainakin jonkin verran lisätuloja Airbnb:n kaltaisen alustatalouden majoitustoiminnan vuokrauspalvelun kautta.

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös