Oma talous

Alustatalous tarjoaa mahdollisuuden merkittäviin lisätuloihin

Eläkeläispariskunta ansaitsi Airbnb:n kautta yli 30 000 euron liikevaihdon.

Osa suomalaisista hankkii lisätuloja jakamistalouden alustojen avulla. Eläkeläispariskunta ansaitsi Airbnb:n kautta yli 30 000 euron liikevaihdon.

Osa suomalaisista osaa jo hyödyntää paljon puhutun alustatalouden tuomia mahdollisuuksia.

Tilastokeskus kertoi tällä viikolla, että viime vuonna noin 14 000 15–74-vuotiaista suomalaisista oli hankkinut edellisten 12 kuukauden aikana vähintään yhden neljäsosan ansiostaan erilaisten digitaalisten alustojen kautta.

Kun mukaan otetaan kaikki kertomansa mukaan tuloja alustojen kautta vuonna 2017 hankkineet, osuus nouseekin 7 prosenttiin väestöstä eli noin 290 000 henkilöön. Valtaosalla kyse oli erilaisten nettikirpputorien käytöstä eivätkä tätä kautta saadut tulot olleet kovin merkittäviä.

Alustatalous on netin hyödyntämiseen perustuva nopeasti vakiintuva liiketoiminnan organisointimalli. Alustataloudessa jokin yritys tarjoaa alustan (tyypillisesti nettisovelluksen), jonka päällä yksityishenkilöt tai yritykset voivat tehdä lisäarvoa tuottavaa toimintaa, myydä tuotteita tai palveluita.

Elinkeinoelämän keskusliiton johtava asiantuntija Mika Tuuliainen kiteyttää alustatalouden tuomat hyödyt seuraavasti.

”Alustatalous mahdollistaa uudenlaiset, globaalisti skaalautuvat digitaaliset tuote- ja palveluinnovaatiot yli perinteisten toimialojen. Perinteinen liiketoimintamalli perustuu siihen, että yritykset saavat etua siitä että ne kontrolloivat tuotteitaan ja palveluitaan. Alustatalouden arvokkain asia ovat toimijayhteisöt, heidän omistamat asiat ja tarjonta, jota he alustalle tuottavat.”

Tällaisia alustatalouden palveluita ovat esimerkiksi asuntojen vuokraukseen tarkoitettu Airbnb, taksipalvelu Über sekä monenlaisten tarvikkeiden ja palveluiden kaupankäyntialustat Tori.fi ja Huuto.net.

Tilastokeskuksen mukaan vähintään yhden neljäsosan ansioistaan alustojen kautta ansainneet olivat pääosin miehiä (noin 60 %) ja noin puolet heistä oli alle 35-vuotiaita. Yleisintä näin merkittävä ansioiden hankinta alustojen kautta oli yksinyrittäjille (1,4 % oli saanut tätä kautta vähintään neljänneksen ansioistaan), kun palkansaajissa vastaava osuus jäi 0,2 prosenttiin.

Paljon puhuttu Airbnb ei ole ainakaan vielä saavuttanut näkyvää sijaa suomalaisten tulonlähteenä. Tilastokeskuksen mukaan noin 9 000 henkeä oli saanut ainakin jonkin verran lisätuloja tällaisen majoitustoiminnan kautta.

Alustatalouden kautta saatavat tulot saattavat joissain tapauksissa olla merkittäviäkin.

Taloussanomat kertoi helsinkiläisestä eläkeläispariskunnasta, joiden asunnonvuokraus on lähes ammattimaista toimintaa.

He ovat molemmat Airbnb:n ”supermajoittajia”, mikä tarkoittaa, että he näkevät paljon vaivaa majoittujien viihtyvyyden eteen ja saavat pääsääntöisesti pelkästään myönteistä palautetta.

Pariskunnan liikevaihto oli viime vuonna noin 30 000 euroa. Pariskunta majoittaa ihmisiä kolmen makuuhuoneen, olohuoneen ja keittiön kodissaan. Koko asunnon vuokrasta pariskunta veloittaa noin 140 – 160 euroa yöltä, riippuen vuokraajien määrästä ja mahdollisesta tapahtumasta Helsingissä.

Kommentoi
Ylös
>