Talouden trendit

Perustuuko ammattiliittojen vahva asema suomalaisten väärinkäsitykseen?

Tutkimuksen mukaan enemmistö suomalaisista luulee virheellisesti, että ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen edellytyksenä on kuuluminen ammattiliittoon.

sijoittaminen, osakkeet, rahastot, osakesijoittaminen, rahastosijoittaminen, säästäminen, talous, etf, talouspolitiikka, markkina-analyysit, markkinat, makrotalous, salkunrakentaja,

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Suomen Yrittäjät

Tutkimuksen mukaan enemmistö suomalaisista luulee virheellisesti, että ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen edellytyksenä on kuuluminen ammattiliittoon.

Tutkimustulos on yllättävä. Peräti kaksi kolmesta suomalaisesta kuuluu ammattiliittoon saadakseen ansiosidonnaisen työttömyysturvan – vaikka ansiosidonnainen ei edellytä liiton jäsenyyttä.

Tulos käy ilmi Kantar TNS:n tuoreesta tutkimuksesta.

Kantar TNS kysyi kesäkuussa työssäkäyvien suomalaisten mielipiteitä työmarkkinoista ja työttömyyskassoista Suomen Yrittäjien tilauksesta. Tutkimukseen vastasi 1002 työssäkäyvää suomalaista. Vastaajista 652 henkilöä eli 65 prosenttia kuuluu johonkin ammattiliittoon.

Tutkimuksessa kysyttiin, että ”miksi olet ammattiliiton jäsen?” Vastaajia pyydettiin valitsemaan enintään kaksi tärkeintä perustetta. 66 prosentilla vastanneista perusteena on, että haluaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan, 43% haluaa paremmat työehdot ja 26% haluaa saada tukea työpaikallaan. 11% vastaajista haluaa vaikuttaa yleiseen politiikkaan.

Tutkimuksessa kysyttiin ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta ja liiton jäsenyydestä vielä erikseen väitteen muodossa. ”Mitä mieltä olet seuraavasta väitteestä: ansiosidonnainen työttömyysturva vaatii jäsenyyttä ammattiliitossa.” Noin puolet (48%) oli samaa mieltä tai ei osannut sanoa. 52% oli eri mieltä väitteestä.

”Vaikuttaa siltä, että ay-liikkeen vahva asema Suomessa perustuu suureen väärinkäsitykseen tai taitavaan sumutukseen”, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen toteaa.

Pentikäinen toivoo, että suomalaiset laajasti tiedostavat ammattiliiton jäsenyyden ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan olevan kaksi eri asiaa. ”Ansiosidonnainen työttömyysturva ei todellakaan edellytä liiton jäsenyyttä”, Mikael Pentikäinen selventää.

Ansiosidonnaiseen työttömyyspäivärahaan on oikeutettu henkilö, joka on ollut vähintään 26 viikkoa työttömyyskassan jäsenenä ja täyttänyt työssäoloehdon. Työssäoloehto täyttyy, kun työntekijä on ollut tarkastelujakson eli 28 edellisen kuukauden aikana yhteensä 26 kalenteriviikkoa palkkatyössä.

Ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan peruspäivärahaa vastaavan osan maksaa valtio. Ansiosidonnaisen osan rahoittavat työnantajat ja työntekijät.

Ansiosidonnaisen turvan laajentamista kaikille palkansaajille selvitetään parhaillaan sosiaali- ja terveysministeriön toimeksiannosta.

Mikael Pentikäinen käyttää kaikille palkansaajille avatusta ansiosidonnaisesta turvasta nimeä universaali työttömyysturva. Se on hänen mielestään selvittämisen arvoinen asia.

”On perusteltua pohtia, onko [nykyinen] järjestelmä kunnossa ja onko se oikeudenmukainen”, Pentikäinen sanoo Sosiaalivakuutus-sivuston haastattelussa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös