Talouden trendit

Verottaja huomasi alustatalouden kasvavan trendin – muistuttaa veroseuraamuksista

Satunnainenkin asunnon vuokraustoiminta esimerkiksi Airbnb-sivuston kautta on veronalaista pääomatuloa, muistuttaa verohallinto.

Tilastokeskuksen mukaan noin 9 000 henkeä oli saanut ainakin jonkin verran lisätuloja Airbnb:n kaltaisen alustatalouden majoitustoiminnan vuokrauspalvelun kautta.

Nyt verottajakin on huomannut trendin ja päättänyt muistuttaa vuokraustoiminnan verotuksesta.

”Asunnon vuokratulot ovat veronlaista tuloa. Tämä koskee myös lyhytaikaista vuokraustoimintaa. Kun vuokraat asuntosi esimerkiksi Airbnb:n tai muun alustan kautta, sinun täytyy muistaa ilmoittaa syntyneet tulot verotuksessasi. Tuloista voit vähentää vuokraamisesta aiheutuneet kulut”, Verohallinto muistuttaa tiedotteessaan.

Vuokranantajan tulee ilmoittaa veroilmoituksella tiedot osakehuoneisto- tai kiinteistökohtaisesti. Jos vuokrauksen luonne on sellainen, että vuokralaiset vaihtuvat esimerkiksi viikoittain, tulee valita ajanjaksoksi ”Koko vuoden” ja täydentää kohtaan ”Vuokralaisen nimi” sanat ”Useita vuokralaisia”.

Erittelyjä vuokralaisista erillisillä papereilla veroilmoituksen mukana ei tule lähettää verottajalle.

Asunnon vuokraamiseen ja vuokralaisiin liittyvät dokumentit tulee säilyttää. Muistiinpanoja on säilytettävä viisi vuotta verovuoden päättymisestä. Verohallinto pyytää muistiinpanojasi tarvittaessa. Dokumenteista pitää löytyä ainakin seuraavat tiedot: asunnon vuokralaiset (nimi), vuokra-aika sekä saadut tulot.

Vuokranantaja saa vähentää verotuksessa tulonhankkimisesta aiheutuneet kulut. Näitä ovat muun muassa vuokralaisen hankinnasta suoraan johtuneet kulut, esimerkiksi Airbnb-välityspalkkio ja vuokra-ajalle kohdistuva osa asunnon kiinteistä kustannuksista kuten hoitovastikkeesta.

Jos vuokraajalla on ollut useampia vuokralaisia vuoden aikana, kuluja ei tarvitse kohdentaa jokaiselle vuokralaiselle erikseen. Vuokratuloon sekä vuokrausaikaan kohdistuvat kulut voi ilmoittaa asuntokohtaisesti. Jos asunnosta on vuokrattuna vain osa, tulee kulut suhteuttaa vuokra-aikaan ja vuokrattavan alueen pinta-alaan.

Asunnon satunnainen vuokraaminenkin saattaa vaikuttaa myös asunnon verovapaaseen myyntiin.

Jos vuokranantaja on asunut omistamassasi asunnossa yhtäjaksoisesti kaksi vuotta, voi asunnon myydä sen verovapaasti. Koko asunnon vuokralle antaminen, vaikka lyhytaikaisestikin, katkaisee asunnon oman käytön. Tällä voi olla vaikutusta asunnon luovutusvoittoverotukseen.

Vuokranantajan kannattaa välttää työläs jälkiselvittely ja ikävät seuraamukset ilmoittamalla tiedot veroilmoituksessa ajallaan. Verohallinto seuraa ja valvoo erilaisten ilmiöiden, kuten alustan kautta tapahtuvan vuokraustoiminnan ilmoitustietoja.

Uusiin ilmiöihin voi liittyä harmaata taloutta, mutta usein kysymys on siitä, ettei ilmoittaja tiedä, mitä kaikkea kuuluu ilmoittaa. Verohallinto kohdistaa verovalvontaa tehostetusti niihin toimijoihin, joiden ilmoituksissa havaitaan puutteita. Valvonnassa hyödynnetään käytössä olevia vertailutietoja.

1 kommentti

1 kommentti

 1. Bernstein

  21.6.2018 at 11:55

  Lyhytaikainen ja satunnainen oman kämpän tai mökin vuokraaminen tulee vapauttaa ilmoitusbyrokratiasta säätämällä ko tulolajille esim 2000 euron vapaaosuus. Tämä sopii varmasti tulevankin hallituksen agendaan, koska palvelee myös pienituloisen asunnonomistajan tai vuokralla asuvan tarvetta lisäansioihin.

  Jos toisaalta vuokraamisesta aiheutuvat kulut menevät kutakuinkin tasan vuokratulon kanssa, ei mielestäni ole mitään järkeä vaivata enempää itseään kuin verottajaakaan kuitteja keräilemällä ja yrittämällä verohallinnon monimutkaisten ohjeiden avulla laskea, mikä olikaan vuokraustoiminnan osuus kiinteistön kuluista kuten vakuutuksista, sähkölaskusta ja nettiliittymästä. Kategoriset vähennykset säästäisivät tässäkin miljoonien eurojen edestä veronmaksajien rahoittamaa viranomaistyötä.

  ”Uusiin ilmiöihin voi liittyä harmaata taloutta, mutta usein kysymys on siitä, ettei ilmoittaja tiedä, mitä kaikkea kuuluu ilmoittaa. Verohallinto kohdistaa verovalvontaa…”

  -Kovin tyypillinen asenne verottajalta: ”Harmaa talous” on Suomessa tapon jälkeen ankarimmin sanktioitu rikos eikä lieventäväksi asiaksi suinkaan lueta verovelvollisen tietämättömyyttä tai kyvyttömyyttä tulkita VH:n ohjeita.

  ”Verohallinnon kohdistama verovalvonta” on ikivanhaa uhkailuretoriikkaa, jonka teho kuitenkin on satunnainen ja palvelee lähinnä poliittisena kiihokkeena niille, joiden mielestä kaikki sellainen toiminta on kiellettävä, jossa
  a) voi tienata rahaa ja
  b) voi jättää osan veroista vahingossa maksamatta.

  Kansalaisten aktiivisuuteen kohdistettu verosadismi alkaa Suomessa saavuttaa jo niin irvokkaat mitat, että ”Juicen metodin” soveltaminen jää pian ainoaksi mahdollisuudeksi. Koska vihapuhealgoritmi vaivannee tätäkin palstaa, sanottakoon, että ko metodi tarkoittaa tässä turhan ja haitallisen viranomaisen lakkauttamista ja kateuteen perustuvan nippeliverotuksen korvaamista automaattisella transaktioverolla.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös