Talouden trendit

Verottaja huomasi alustatalouden kasvavan trendin – muistuttaa veroseuraamuksista

Satunnainenkin asunnon vuokraustoiminta esimerkiksi Airbnb-sivuston kautta on veronalaista pääomatuloa, muistuttaa verohallinto.

Tilastokeskuksen mukaan noin 9 000 henkeä oli saanut ainakin jonkin verran lisätuloja Airbnb:n kaltaisen alustatalouden majoitustoiminnan vuokrauspalvelun kautta.

Nyt verottajakin on huomannut trendin ja päättänyt muistuttaa vuokraustoiminnan verotuksesta.

”Asunnon vuokratulot ovat veronlaista tuloa. Tämä koskee myös lyhytaikaista vuokraustoimintaa. Kun vuokraat asuntosi esimerkiksi Airbnb:n tai muun alustan kautta, sinun täytyy muistaa ilmoittaa syntyneet tulot verotuksessasi. Tuloista voit vähentää vuokraamisesta aiheutuneet kulut”, Verohallinto muistuttaa tiedotteessaan.

Vuokranantajan tulee ilmoittaa veroilmoituksella tiedot osakehuoneisto- tai kiinteistökohtaisesti. Jos vuokrauksen luonne on sellainen, että vuokralaiset vaihtuvat esimerkiksi viikoittain, tulee valita ajanjaksoksi ”Koko vuoden” ja täydentää kohtaan ”Vuokralaisen nimi” sanat ”Useita vuokralaisia”.

Erittelyjä vuokralaisista erillisillä papereilla veroilmoituksen mukana ei tule lähettää verottajalle.

Asunnon vuokraamiseen ja vuokralaisiin liittyvät dokumentit tulee säilyttää. Muistiinpanoja on säilytettävä viisi vuotta verovuoden päättymisestä. Verohallinto pyytää muistiinpanojasi tarvittaessa. Dokumenteista pitää löytyä ainakin seuraavat tiedot: asunnon vuokralaiset (nimi), vuokra-aika sekä saadut tulot.

Vuokranantaja saa vähentää verotuksessa tulonhankkimisesta aiheutuneet kulut. Näitä ovat muun muassa vuokralaisen hankinnasta suoraan johtuneet kulut, esimerkiksi Airbnb-välityspalkkio ja vuokra-ajalle kohdistuva osa asunnon kiinteistä kustannuksista kuten hoitovastikkeesta.

Jos vuokraajalla on ollut useampia vuokralaisia vuoden aikana, kuluja ei tarvitse kohdentaa jokaiselle vuokralaiselle erikseen. Vuokratuloon sekä vuokrausaikaan kohdistuvat kulut voi ilmoittaa asuntokohtaisesti. Jos asunnosta on vuokrattuna vain osa, tulee kulut suhteuttaa vuokra-aikaan ja vuokrattavan alueen pinta-alaan.

Asunnon satunnainen vuokraaminenkin saattaa vaikuttaa myös asunnon verovapaaseen myyntiin.

Jos vuokranantaja on asunut omistamassasi asunnossa yhtäjaksoisesti kaksi vuotta, voi asunnon myydä sen verovapaasti. Koko asunnon vuokralle antaminen, vaikka lyhytaikaisestikin, katkaisee asunnon oman käytön. Tällä voi olla vaikutusta asunnon luovutusvoittoverotukseen.

Vuokranantajan kannattaa välttää työläs jälkiselvittely ja ikävät seuraamukset ilmoittamalla tiedot veroilmoituksessa ajallaan. Verohallinto seuraa ja valvoo erilaisten ilmiöiden, kuten alustan kautta tapahtuvan vuokraustoiminnan ilmoitustietoja.

Uusiin ilmiöihin voi liittyä harmaata taloutta, mutta usein kysymys on siitä, ettei ilmoittaja tiedä, mitä kaikkea kuuluu ilmoittaa. Verohallinto kohdistaa verovalvontaa tehostetusti niihin toimijoihin, joiden ilmoituksissa havaitaan puutteita. Valvonnassa hyödynnetään käytössä olevia vertailutietoja.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on sijoittamiseen ja raha-asioihin keskittyvä verkkojulkaisu. Sivusto sisältää sijoittamiseen, talouteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info@salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Copyright © 2018 Salkkumedia Oy

Ylös