Makrotalous

Ekonomisti: Uuden finanssikriisin siemenet on kylvetty

Lainoja annetaan jälleen liian kevyesti – aivan kuten ennen vuoden 2008 finanssikriisiä, varoittaa yksi maailman arvostetuimmista ekonomisteista.

Finanssikriisi teki tuhojaan kuin hurrikaani maailmantalouteen 10 vuotta sitten. Luottoriskijohdannaisten ongelmat laukaisivat finanssi- ja pankkikriisin ylikuumentuneilla asuntomarkkinoilla Yhdysvalloissa, josta kriisi levisi nopeasti ympäri maailmaa.

Tilastokeskuksen mukaan Suomenkin bruttokansantuote romahti vuonna 2009 peräti 8,3 prosenttia. Sen jälkeen on talous ollut kasvussa useina vuosina ja aivan viime aikoina talouskasvu on kiihtynyt odotettua korkeammaksi.

Nyt palkittu Chicagon yliopiston professori Douglas Diamond varoittaa uudesta kriisistä.

The Independent -lehdelle antamassaan haastattelussa Diamond pelkää, että luottoja ja likviditeettiä on annettu jälleen liian hölläkätisesti – juuri samoin kuin tehtiin ennen finanssikriisin puhkeamista.

”Likviditeettiä on todellakin ruiskutettu talouteen viime aikoina”, Diamond toteaa.

Lisäksi uusissa lainoissa on vain vähän niin sanottuja kovenanttiehtoja. Kovenanttiehdot rajoittavat esimerkiksi yrityksen velkaantumista, yrityskauppoja tai osingonjakoa. Ilman kovenanttiehtoja lainat ovat lainanantajalle riskisempiä.

Ilman kovenanttiehtoja myönnettyjen lainojen kasvu on professorille merkki siitä, että olemme kylvämässä seuraavan kriisin siemeniä.

Diamond ei suostu ennustamaan, milloin tai missä seuraava kriisi puhkeaa. ”Jos kriisien ajatellaan olevan pelkoa ja paniikkia, ovat ne lähes määritelmän mukaisesti ennakoimattomia. Ja ne syntyvät siellä, missä ne eivät ole syntyneet aiemmin.”

Aiemmin tällä viikolla kansainvälinen valuuttarahasto IMF varoitti maailmantalouden velkataakan kasvusta. Kokonaisvelka on noussut 164 biljoonaan dollariin, mikä on suhteessa bruttokansantuotteeseen korkeampi kuin finanssikriisin syövereissä vuonna 2009. Suhteessa BKT:een velkaa on jo 225 prosenttia, kun vuonna 2009 velkaa oli 213 prosenttia.

Yhdysvalloissa heikon luottokelpoisuuden yrityksille myönnettyjen lainojen määrä on kaksikertaistunut 930 miljardiin dollariin vuosien 2007 – 2017 aikana.

velka velkaantuminen maailmantalous talous

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös