Oma talous

Luottotiedot kunnossa, ei lainaa

Luottotietosi ovat kunnossa, joten ongelmaa ei pitäisi olla, eikö? Kun lainaa on päättänyt hakea, on kova isku jos hakemus hylätään eikä lainaa saakaan noin vain.

Lainan käyttötärkoitus on jo tarkkaan suunniteltu ja tarve lainalle ei häviä hylätyn lainahakemuksen mukana. Ennen kuin laittaa suunnitelmat kokonaan uusiksi, kannattaa pohtia miksi lainahakemuksesi hylättiin, ja mitä asialle voi tehdä. Hätä ei ole tämän näköinen.

Lainantarjoajilla on erilaisia ehtoja lainan saantiin, joten kannattaa muistaa vertailla kaikki lainat.

Tunnetko oman taloutesi tarpeeksi hyvin?

Lainaa hakiessa on erittäin tärkeä tiedostaa oma taloustilanne realistisesti.

Lainasumma tulee aina suhteuttaa omiin tuloihin, sillä lainan ei ole tarkoitus syöstä sinua vararikkoon. Oikein käytettynä ja suhteutettuna lainan on tarkoitus parantaa omaa elämänlaatua esimerkiksi kauan kaivatun remontin tai uuteen työhön tarvitun auton muodossa.

Lainahakemuksesi on voitu hylätä, koska olet yliarvioinut oman lainantarpeesi tai maksukykysi. Vastuulliset luottoyhtiöt tarkistavat taloudellisen tilanteesi asiakasrekisteristä sekä mahdollisesti myös palkkakuittisi kautta.

Sinulle sopivan lainasumman löytää vastaamalla seuraaviin kysymyksiin:

 1. Kuinka suuria kuukausieriä voit maksaa?
  • Kuukausittaisen erän pitäisi jättää talouteesi hieman joustovaraa. Lainan ei pitäisi vaatia koko elämänmittaista mullistusta, jolloin istut kotonasi syöden pakastetonnikalaa ja nuudeleita vuoden päivät.
  • Yksi malli on, että lainan kuukausittainen lyhennyserä ei saisi ylittää 30 prosenttia kuukausituloistasi. Tämä on kuitenkin vain ehdotus.
 2. Jos lainan korot nousevat, oletko pulassa?
  • Jos lainasi on sidottu esimerkiksi Euribor-viitekorkoon, korkojen nousu on aina mahdollista. Kestääkö taloutesi korkojen nousun?
 3. Oletko valmis pitämään lainan kokonaiskustannukset kurissa?
  • Vaikka mahdollisimman pienet kuukausierät houkuttelevat, älä innostu niistä liikaa. Pienet kuukausierät tarkoittavat pitkää laina-aikaa, mikä lisää lainan kokonaiskustannuksia kasvattamalla korkoa kuukausi toisensa jälkeen.

Sopivan lainasumman haussa kannattaa siis keskittyä muihinkin tekijöihin kuin uuden autosi tai remonttisi hintaan. Järkevä lainasuunnittelu lähtee oman talouden tutkiskelusta.

Varo vaaraa!

Pidä mielessä, että myös pankit ovat liikevoittoa tavoittelevia yrityksiä. Tästä syystä pankkien ehdottama lainasumma on usein aivan oman maksukykysi ylärajoilla. Jotta välttyisit liialta lainalta, oman talouden tuntemus kannattaa.

Yleisehdot lainoille

Liian korkean lainasumman lisäksi lainahakemuksen hylkäys on voinut johtua siitä, että et täytä pankin tai rahoitusyhtiön asettamia ehtoja. Vaikka ehdot vaihtelevatkin yhtiön mukaan, löytyy niistä myös yhtenäinen linja:

 • Sinun täytyy olla täysi-ikäinen
 • Sinulla täytyy olla vakituinen osoite Suomessa
 • Sinulla ei saa olla maksuhäiriömerkintöjä
 • Sinulla täytyy olla säännölliset tulot

Ylläolevat ehdot ovat yleensä minimivaatimukset lainan saantiin, mutta kuten elämässä yleensä, näihinkin on poikkeuksia. Joskus täysi-ikäisyys ei riitä, vaan sinun täytyy olla vanhempi.

Jos olet muuttanut Suomeen ulkomailta, voit joutua odottamaan hetken sillä tilitietojasi ei vielä löydy Suomen asiakasrekistereistä. Jos sinulla on maksuhäiriömerkintä, voit mahdollisesti saada lainan Svealta.

Ensimmäisen hylätyn lainahakemuksen jälkeen

Pointti on, että eri rahoitusyhtiöiden ehdot lainansaannille vaihtelevat. Tutustu erilaisiin tarjoajiin, jos ensimmäinen lainanhaku ei tärppää. Lainaa ei muutenkaan pitäisi koskaan hakea suinpäin ensimmäiseltä vastaantulevalta tarjoajalta – mistä muuten tiedät, että et maksa liikaa?

Vertaile lainoja

Vertailussamme voit lähettää lainahakemuksesi kerralla useammalle lainantarjoajalle, jotta sinun ei tarvitse tehdä sitä joka kerta erikseen. Näin saat kerralla useita lainatarjouksia samalle sivulle, eikä sinun tarvitse kuin valita niistä paras. Muista, että lainahakemus ei sido sinua vielä mihinkään. Huonoa lainatarjousta ei tarvitse koskaan hyväksyä.

Julkaistu alun perin VertaaEnsin.fi blogissa

Tiedoksi lukijoille: Artikkeli sisältää SalkunRakentajan markkinointikumppanin sivuille linkkejä, joiden perusteella SalkunRakentaja-sivusto voi saada korvauksia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös