Talouden trendit

EK: Kiistely irtisanomissuojasta johtanut vakaviin työrauhahäiriöihin

Elinkeinoelämän keskusliiton mielestä hallituksen ja ammattiliittojen kiistely irtisanomisuudistuksesta on vievässä Suomea erittäin haavoittuvaan tilanteeseen.

Hallituksen kaavailut muuttaa pienten yritysten työtekijöiden irtisanomissuojaa on johtanut vakaviin työrauhahäiriöihin, jotka tulevat lisääntymään ensi viikon keskiviikkona, valittelee Elinkeinoelämän keskusliitto tiedotteessaan.

Liitto vetoaa kiistan molempiin osapuoliin eli hallitukseen ja palkansaajajärjestöihin, että ne nopeasti löytävät asiassa ratkaisun.

Teollisuusliitto, Sähköliitto ja Pro ilmoittivat perjantaina ensi viikolla järjestettävistä lakoista. Palvelualojen ammattiliitto PAM ilmoitti perjantaina poliittisista työtaistelutoimenpiteistä. Liitto aloittaa keskiviikkona 3.10. työtaistelutoimet vastustaakseen Sipilän hallituksen aikeita heikentää irtisanomissuojaa.

PAM:n poliittinen lakko toteutetaan toteutetaan vuorokauden mittaisena työnseisauksena 94 toimipaikassa eri puolilla Suomea. Teollisuusliiton lakko koskee 150 toimipistettä liiton toimialoilla ympäri maata. Työnseisauksen piirissä on noin 22 000 työntekijää

Irtisanomisuudistuksen merkitys ei ole EK:n mielestä missään suhteessa jatkuvien ja lisääntyvien lakkojen sekä muiden työtaisteluiden kielteisiin vaikutuksiin maamme taloudelle ja suomalaisten työpaikoille.

”Tilanteen nyt kärjistyttyä maan ja suomalaisten kannalta erittäin haavoittuvaan tilanteeseen on vedottava maan hallitukseen ja ay-liikkeeseen. Teillä on kaikki tieto siitä, miten lakot ja sitä kautta aiheutettavat vahingot syyttömälle kolmannelle osapuolelle eli mm. vientiteollisuudelle voidaan välttää. Tämä on tahdosta kiinni”, johtaja Ilkka Oksala toteaa.

EK painottaa, että viime talven toimialakohtainen työehtosopimuskierros ja sitä edeltänyt Kiky-sopimus ovat erinomaisia osoituksia siitä, että Suomessa kyetään yhdessä sopien vahvistamaan suomalaisen työn kilpailukykyä ja siten luomaan hyvät edellytykset uusien työpaikkojen syntymiselle. Nyt nämä saavutukset vaarantuvat tämän kiistelyn seurauksena.

2 kommenttia

2 kommenttia

 1. Nykyään on nykyään

  5.10.2018 at 23:48

  Hallitus päätti nyt torpata työrauhan ja aiheuttaa yrityksille satojen miljoonien tappiot.

 2. Bernstein

  6.10.2018 at 12:45

  Eipä sekoiteta hevosta ja satulaa. Jos putoat satulasta kun hevonen ”torppaa” eli pukittaa, se ei suinkaan ole satulan vika. Eikä hevosenkaan, vaan lähinnä sen joka alvariinsa putoilee satulasta kun ei ymmärrä markkinatalouden syitä ja seurauksia.

  Hallitus tarjoaa kaverillesi töitä, mutta vain jos suostut siihen, että ellet itse tee töitäsi kunnolla, sinut saa irtisanoa jo alle kahden vuoden(palkallisen sohvalla makaamisen) kuluttua.

  Sama asia kuin miksi palosammutinta kannattaa pitää kodissa sisällä eikä esimerkiksi lähimmässä työvoimatoimistossa: Palon saa sammumaan nopeammin kun ehtii toimia ajoissa.

  Hallituksen ehdotus tehtiin hyvässä tarkoituksessa, koska ainoa tapa tarjota kaverillesi töitä on varmistaa, ettei pomon tarvitse maksaa kahta palkkaa yhdestä työpanoksesta. Valitettavasti minkään yrityksen talous ei sellaista kestäisi, jolloin kumpikin olisitte pian työttöminä.

  YT on vain nopeampi ja laillisempi tapa sanoa sama asia kuin mitä hallitus esittää. Otatko tämän, johon voit itse vaikuttaa, vai otatko mieluummin ne yyteet, joille et mahda mitään?

  Tarjous itse ei suinkaan torpannut työrauhaa, vaan sen teki ay-eliitin kapina. Työrauhan menettämisestä seuraa nopeasti vaikeuksia viennille eli talouskasvu loppui tällä kertaa tähän. Sekö mahtoi olla SAK:n ja Rinteen Antin tarkoitus?

  Hallituksen ajoitus toki oli heikoin mahdollinen, koska keväällä on vaalit. Mutta oliko ay-väen ja demarien reaktiokaan loppuun asti harkittu? Jos oli, vaalipropaganda saa kerta kerralta yhä groteskimpia muotoja.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös