Uutiset

Jenkkimarkkinoilla ruma laskupäivä

Osakemarkkinat syöksyivät eilen Yhdysvalloissa poikkeuksellisen rajusti.

Osakemarkkinat syöksyivät eilen Yhdysvalloissa poikkeuksellisen rajusti.

S&P 500 romahti 3,24 prosenttia, teknologiapörssi Nasdaq 3,78 prosenttia ja pienten yhtiöiden Russell 2000 -indeksi peräti 4,4 prosenttia.

Markkinoiden hermoilu näkyi myös osakemarkkinoiden odotettua volatiliteettia kuvaavassa VIX-indeksissä, joka nousi pelkästään eilen yli 26 prosenttia.

Vielä maanantaina markkinat olivat nousutunnelmissa, kun Kiina ja Yhdysvallat olivat sopineet G20-kokouksessa, että ne eivät langeta uusia tariffeja maiden välisen kauppaan seuraavan kolmen kuukauden aikana. Molempien maiden presidenttien tavoitteena on neuvotella tuona aikana kauppasovusta.

Tähän mennessä Yhdysvallat on asettanut Kiinan tuonnille tullit, joiden kattavuus on noin 250 miljardia dollaria. Kiinan vastatullit USA:n tuonnille kattaa puolestaan 110 miljardin dollarin tuontihyödykkeitä.

Kauppasodan loppumisen toiveet hälvenivät eilen, kun USA:n presidentti Donald Trump puolusti voimakkaasti tullipolitiikkaa Twitterissä. Hän uhosi olevansa ”tullimies”.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan sijoittajat ovat nyt skeptisiä kauppasovun löytymisen suhteen, koska mistään konkreettisista toimista USA:n ja Kiinan välillä ei ole sovittu. Trumpin haukkamaiset twiitit eivät lainkaan helpota sijoittajien tuskaa.

Markkinoita huoletti myös niin sanotun tuottokäyrän kaventuminen. Tuottokäyrä kuvaa pitkien velkakirjojen tuottojen ja lyhyiden velkakirjojen tuottojen erotusta. Tuottokäyrän kääntyminen negatiiviseksi pidetään yleisesti signaalina alkavasta taantumasta.

Maanantaina USA:n 5-vuoden ja 2-vuoden velkakirjojen tuottoero kääntyi negatiiviseksi, eli 2-vuoden velkakirjan tuotto ylitti hienokseltaan 5-vuoden velkakirjan tuoton. 10-vuoden ja 2-vuoden velkakirjojen korkoero kapeni 16 korkopisteeseen, mikä on alhaisin taso sitten vuoden 2007.

Tosin havainnot viittaavat Bloombergin mukaan siihen, että taantuma alkaa vasta kun negatiivinen korkoero kääntyy uudestaan positiiviseksi. Silti korkomarkkinoiden muutokset hermostuttavat markkinoita.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös