Asunnot ja kiinteistöt

Vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat 2,9 prosenttia

Vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat vuoden 2018 kolmannella neljänneksellä koko maassa keskimäärin 2,9 prosenttia edellisvuodesta.

Vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat vuoden 2018 kolmannella neljänneksellä koko maassa keskimäärin 2,9 prosenttia edellisvuodesta.

Pääkaupunkiseudulla hinnat laskivat 4,5 prosenttia ja muualla maassa 2,8 prosenttia. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat 2,4 prosenttia.

Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen kiinteistöjen hintaindeksistä, jonka laadinnassa käytetään Maanmittauslaitoksen ylläpitämän kiinteistöjen kauppahintarekisterin tietoja.

Koko maassa vanhojen omakotitalojen keskimääräinen neliöhinta oli 1 492 euroa vuoden 2018 kolmannella neljänneksellä. Pääkaupunkiseudulla omakotitalojen keskimääräinen neliöhinta oli 3 050 euroa. Muualla maassa keskimääräinen neliöhinta oli 1 414 euroa.

Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2018 kolmannella neljänneksellä pientalotonttien hinnat nousivat koko maassa 5,5 prosenttia edellisvuodesta. Edellisestä neljänneksestä tonttien hinnat laskivat 3,6 prosenttia. Pientalotontin keskimääräinen neliöhinta koko maassa oli 22 euroa ja keskimääräinen myydyn tontin pinta-ala oli 2 925 neliömetriä.

Uusien omakotitalojen hinnat nousivat vuoden 2018 kolmannella neljänneksellä koko maassa 4,0 prosenttia edellisvuodesta. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna hinnat nousivat 0,7 prosenttia.

1 kommentti
 • Bernstein sanoo:

  Jos siis ok-talosta haaveilee, on kaikki syyt ostaa ”vanha”: Hinnasta 10-20% pois, piha valmiiksi rakennettu, naapurit tiedossa(vammaiskoti ei haittaa, mutta kivenmurskaamo kyllä), kulkuyhteydet tunnettu, talon energiankulutus tiedossa jne

  Pinnatkin sen verran kuluneet, että kehtaa vaihtaa tapetit ja parketit sekä sutia kattoon uuden sävyn. Entisen omistajan mahd rakentama ”luvaton” kellari tai ullakko saa jäädä asumiskäyttöön eikä niitä tarvitse rakentaa itse.

  Jos eli kun muutakin remppaa tarvitaan, samalla voi uusia takan mieleisekseen, asentaa lattialämmityksiä, vaihtaa edisonlamppujen tilalle ledit ja laajentaa terassia ”luvattomasti”(kukaan ei juokse kyttäämässä). Mitään noista ei kannattaisi, uskaltaisi tai ainakaan kehtaisi tehdä vastavalmistuneeseen asuntoon.

  Iso murhe voi olla vanhat viemäriputket, mutta jos ne on muovia ja kaikki vesipisteet vetää, LVI-puolen voi kuitata uusimalla hanat ja pöntöt sekä mahd lämppärin.

  Kuluista tietenkin se, että kotitalousvähennykseen kaikki työvaltainen ja jos vielä asunnon vuodeksi vuokraa, voi vaihtaa parketteja, keittiökalusteita, takkoja ja kiukaita sekä vähentää ne (pakollisen karhupainin jälkeen tietenkin) vuokratulosta.
  Verottajaa toki ketuttaa tällainen ”ansioton arvonnousu”, mutta juuri ketutuksestahan karhulle palkka maksetaan.

 • Ylös
  >