Markkinakommentit

Nordean strategi: Tuottokäyrä ennustaa osakemarkkinoiden käännettä

Nordean päästrategi uskoo osakemarkkinoiden laskumarkkinan alkavan vuoden 2020 alussa.

Empiiristen tutkimusten mukaan yksi parhaimmista taloudellisten suhdanteiden muutoksia ennakoivista mittareista on niin sanottu tuottokäyrä (engl. yield curve). Mittari kuvaa korkojen aikarakennetta, eli sitä mikä on vallitseva korkotaso eri maturiteetin korkosijoituksissa.

Yleensä korkokäyrä on loivasti oikealle nouseva, eli pitemmän maturiteetin korkopapereista sijoittaja saa paremman tuoton. Lyhyet markkinakorot määräytyvät yleensä keskuspankkien korkopolitiikan mukaan, kun pitkät korot puolestaan määräytyvät markkinoilla kysynnän ja tarjonnan mukaan.

Nouseva korkokäyrä vallitsee siis usein tilanteessa, jossa markkinoilla odotetaan inflaation kiihtyvän ja keskuspankin nostavan lyhyitä korkoja. Tasainen tai laskeva korkokäyrä viittaa puolestaan tyypillisesti heikkoihin talous- ja inflaationäkymiin. Tällöin markkinoilla odotetaan keskuspankin keventävän rahapolitiikkaa ja laskevan ohjauskorkoa.

SalkunRakentaja kiinnitti huomioita alentuneeseen tuottokäyrään jo viime vuoden marraskuussa.

Tuottokäyrä on selvästi loiventunut Yhdysvalloissa viime vuosina. Tämä näkyy alla olevasta kuvaajasta. Kolmen kuukauden valtiolainan tuotto on noussut selvästi vuodesta 2016 lähtien. 10 vuoden lainan korkotuotto on puolestaan noussut vain maltillisesti. Pitkien ja lyhyiden velkakirjojen tuottoero on siis kaventunut selvästi.

Tuottokäyrä USA kehitys korkotaso lyhyet korot pitkät korot markkinat Tuottokäyrä USA kehitys korkotaso lyhyet korot pitkät korot markkinat

Lähteet: Board of Governors of the Federal Reserve System, Federal Reserve Bank of New York.

Nordean päästrategin, Jan von Gerichin mukaan tuottokäyrä on ollut varsin hyvä ennakoimaan talouden käännöksiä. Gerichin mukaan käyrä on itse asiassa kääntynyt laskevaksi (pitkät korot ovat lyhyitä matalampia) ennen jokaista USA:n taantumaa vuoden 1955 jälkeen.

”Historiallisesti viime joulukuun tasoilta on mennyt keskimäärin reilu vuosi käyrän kääntymiseen, ja siitä n. puolitoista vuotta taantuman alkamiseen. Tuottokäyrä signaloi siis taantuman alkavan Yhdysvalloissa vuoden 2020 puolivälissä”, päästrategi toteaa artikkelissaan.

Gerich ennustaa tuottokäyrän perusteella käännettä osakemarkkinoille vajaan kahden vuoden päähän.

”Markkinoilla käänteitä pyritään ennakoimaan. Osakemarkkinat ovat kääntyneet keskimäärin vajaa puoli vuotta ennen USA:n taantuman alkua. Tämä tarkoittaisi osakemarkkinoiden käännöstä vuoden 2020 alussa – niin Yhdysvalloissa kuin Suomessakin.”

Päästrategi muistuttaa kuitenkin, ettei historia läheskään aina toista itseään mutta tarjoaa usein arvokkaita neuvoja myös tulevaisuutta arvioitaessa.

”Ruusuisessa skenaariossa palkkojen nousu ja inflaatio kiihtyvät vain maltillisesti USA:ssa, keskuspankki voi jatkaa hidasta rahapolitiikan normalisointia ja noususuhdanne voi jatkua vielä pitkään. Toisaalta omaisuuslajien hinnoissa voidaan nähdä rajumpi korjaus, euroalueen poliittiset ongelmat kärjistyvät tai USA:n talous ylikuumenee laukaisten taantuman jo aiemmin.”

Gerichin mukaan Suomessa kannattaa varautua taantumaan vuoden 2020 lopulla.

”Pienenä avotaloutena Suomi on herkempi globaalin talouskehityksen muutoksille kuin euroalue keskimäärin. Taantuma saavuttaneekin Suomen jo vuoden 2020 lopulla – samoihin aikoihin Saksan kanssa.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös