Sijoitusuutiset

Indeksirahastojen isä on poissa – lepää rauhassa John Bogle

Keskiviikko toi mukanaan suru-uutisia Yhdysvalloista, kun indeksirahastojen pioneeri hävisi taistelunsa syöpää vastaan.

Maailman ensimmäisen indeksirahaston isänä tunnettu John Clifton ”Jack” Bogle on menehtynyt. John Bogle kuoli kotonaan syöpään 89-vuotiaana. Syövän lisäksi Bogle kärsi vuosikymmenten ajan erilaisista sydänongelmista.

John Bogle muistetaan indeksirahastojen lisäksi rahastojätti Vanguardin perustajana ja pitkäaikaisena toimitusjohtajana. Vanguard on tunnettu erilaisista sijoittajien matalakuluisista ratkaisuista, kuten indeksirahastoista. Vanguardilla oli hallinnassaan viime vuonna yli viiden tuhannen miljardin dollarin varat.

Helmikuussa 2017 Boglen omaisuuden arveltiin olevan 80 miljoonaa dollaria. Bogle lahjoitti elämänsä aikana paljon rahaa mm. yliopistoille. Parhaimmillaan hän antoi puolet palkastaan hyväntekeväisyyteen.  

Indeksirahastojen isä

John Bogle oli indeksirahastojen pioneeri. Ensimmäiset maininnat sijoittamisen matalista kuluista Bogle kertoi yliopiston lopputyössään vuonna 1951. Jo silloin lopputyö valoi indeksirahastojen teoreettista perustaa, vaikkakin ensimmäinen indeksirahasto näki päivänvalonsa vasta vuonna 1974.

Vielä vuosikymmeniä sitten sijoittajat tutkivat lähinnä rahastojen tuottoja, sivuuttaen täysin rahastojen kulut. Bogle oli ensimmäisiä sijoittajia, jotka nostivat esiin kulujen roolin rahastojen valinnassa.

Toisin sanoen Boglen innoittamana monet 2000-luvun sijoittajista tutkivat nimenomaan helppoja ja matalakuluisia sijoitusratkaisuja.

Boglen neuvot sijoittajille

Bogle antoi paljon erilaisia neuvoja tavallisille piensijoittajille. Niitä olivat mm. matalakuluisten rahastojen valitseminen, rahastojen yksinkertaistaminen, neuvoista maksamisen välttäminen, menneiden tuottojen yliarvioiminen sekä rahastojen säännöllinen ostaminen ja holdaaminen.

Lisäksi Bogle kritisoi usein julkisesti aktiivisia rahastoja. Hän myös vertasi niitä mielellään indeksirahastoihin osoittaakseen matalakuluisten rahastojen ylivertaisuuden.

Toinen sijoittajalegenda Warren Buffet kommentoi tiedotteessaan Boglen poismenoa. Buffetin mukaan Bogle auttoi enemmän amerikkalaisia sijoittajia kuin kukaan muu hänen tuntemansa henkilö.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös