ETF-perusteet

Matalien kulujen pörssinoteeratut indeksirahastot jatkavat voittokulkuaan – ETF:ien käyttötavat lisääntyvät

Vuonna 2018 ETF-alalla käytiin kauppaa ennätyksellisesti lähes kahden biljoonan dollarin arvosta, kertoo sijoitus- ja teknologiaratkaisuja tarjoava BlackRock.

BlackRockin Shares säilytti asemansa markkinajohtajana Euroopassa: sen rahastoihin sijoitettiin 45 prosenttia kaikista alalla tehdyistä sijoituksista.

”ETF:ien ja indeksirahastojen osuus sijoitussalkuissa on Euroopassa keskimäärin noin 10 prosenttia. Uskomme osuuden kasvavan 50 prosenttiin tulevina vuosina”, kertoo Stephen Cohen, iSharesin EMEA-alueen johtaja BlackRockissa.

Cohenin mukaan teknologia ja sääntely vievät Euroopassa eteenpäin rakenteellista muutosta, joka näkyy varainhoidon hintaherkkyytenä ja instituutionaalisten sijoittajien kaupankäynnin läpinäkyvyytenä. Näiden tekijöiden takia sijoittajat tarkastelevat tuottoihin aidosti vaikuttavia tekijöitä sekä asiakkaiden tavoitteisiin parhaiten vieviä tuotteita.

”Samalla sijoittajat hyödyntävät yhä laajemmin erilaisia sijoitustapoja ja vauhdittavat näin vastuullisen ja temaattisen sijoittamisen kaltaisia trendejä. Kaikista näkökulmista katsottuna sijoittajat hyötyvät ETF:ien ja indeksirahastojen ominaisuuksista ja valinnanmahdollisuuksista”, Cohen kertoo.

Korko-ETF:t jatkavat edelleen yhtenä nopeimmin kasvavista segmenteistä ETF-markkinoilla. iSharesin eri segmenteistä lyhyen duraation ja korkealaatuisten joukkolainojen osuus oli suurin. Tämä johtui siitä, että sijoittajat maailmanlaajuisesti hakivat vastapainoa osakeriskeille, tuloja sekä suojausta nousevia korkoja vasten.

Toimialan maailmanlaajuiset virrat joukkolaina-ETF:iin olivat 131 miljardia dollaria ja hallinnoitavat varat kaikkiaan 878 miljardia. iShares arvioi, että globaalit joukkolaina-ETF:t voivat ylittää yhden biljoonan dollarin rajan vuoteen 2020 mennessä. Arvio perustuu viiden viimeisen vuoden keskimääräiseen 20 prosentin vuotuiseen kasvuun maailmanlaajuisesti.

Tulevaisuudessa ETF:t vain lisäävät vauhtiaan, uskoo BlackRock.

Markkinoiden koko kasvaa poikkeuksellisen nopeasti mutta myös tuotteiden kirjo. ETF:ien käyttötavat lisääntyvät ja kehittyvät, ja tässä taustalla ovat sijoittajien tarpeet ja kysyntä. Sijoittajat hakevat jatkuvasti innovatiivisia tapoja sijoittaa uusiin sijoituskohteisiin ja päästä sijoitustavoitteisiinsa.

Viime vuonna iShares arvioi, että globaalit ETF-varat voisivat saavuttaa peräti 12 biljoonan dollarin rajapyykin vuoteen 2023 mennessä. Makrotason tekijät ovat pysyneet entisellään, joten rajapyykin saavuttaminen on yhtiön mukaan edelleen saavutettavissa. Näitä Makrotekijöitä ovat: sijoittajien hintatietoisuus, suuret muutokset sijoitusneuvonnassa, korkotuotealustojen kehittyminen, ja perinteisen – ei niinkään olennaisen – rajan häviäminen ”aktiivisen” ja ”passiivisen” sijoittamisen välillä.

Erityisesti faktori- ja korko-ETF-tuotteisiin on sijoitettu merkittävästi varoja, kun sijoittajat rakentavat salkuistaan entistä vahvempia”, kertoo Carolyn Weinberg, iSharesin globaali tuotejohtaja.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös