Kumppaniblogit

Työnantaja maksaa 183 euroa, saat sillä 35,6 euron arvosta bensaa

Juttelin erään kaverini kanssa verotuksesta. Kun hän tankkaa perheautoonsa satasella bensaa, joutuu hän maksamaan pelkästään tästä satasesta 65,4 euroa veroja.

Käytännössä hän saa tällöin 35,6 euron edestä polttoainetta ilman veroja. Pelkästään tämän veron osuus on jo erittäin suuri. Valitettavasti tämä 65,4 % osuus on verokuppauksessa vasta osatotuus.

Kaverillani on keskituloisen 29,1 % veroaste. Saadakseen satasen nettorahaa (jolla pääsee maksamaan lisää veroja bensatankilla), hän on jo maksanut tuon 29,1 % veroja palkastaan, eli bruttopalkkaa ennen veroja on pitänyt saada 141 euroa.

Työnantaja on maksanut bruttopalkan päälle noin 30 % sivukuluja, eli työnantaja on maksanut kokonaisuudessaan 183 euroa, että kaverini on saanut 35,6 euron arvosta polttoainetta. Verojen osuus on tällöin palkkakuluista 81 % ja työnantajansa kuluista kaverilleni on todellisuudessa päätynyt nettorahaa 19 %. Suuremmilla tuloilla tilanne huononee entisestään. Näitä veroja jotkut poliitikot haluavat edelleen korottaa, että pääsisivät jakamaan niitä mieluisiinsa kohteisiin. Korkeita veroja perustellaan mm. ilmastosyillä ja muilla kepulikonsteilla.

Järjettömän korkea verotus tappaa työnteko- ja yrittämishalut kohta kokonaan. Nuoret koulutetut parhaassa perheen perustamisiässä olevat aikuisemme muuttavat ulkomaille, jossa he saavat omasta työpanoksestaan huomattavasti suuremman osan itselleen. On selvää, että asiaan tarvitaan muutos.

Tilastokeskuksen öljytuotteiden hintaseurannasta lukee sivuilla seuraavasti: ”Kuluttajahintaseurantaa ei päivitetä enää 15.11.2018 jälkeen.” Olisiko käynyt niin, että tilasto on liian paljastava järjettömän verotuksen suhteen?

http://www.oil.fi/fi/tilastot-1-hinnat-ja-verot/11-oljytuotteiden-kuluttajahintaseuranta

11 kommenttia

11 kommenttia

 1. Ossi Tiihonen

  Ossi Tiihonen

  12.1.2019 at 00:12

  Sain Facebookissa kommentin, että suomalainen ’veroton’ bensan hinta sisältääkin vielä veroja, eli huoltovarmuusmaksuja tai vastaavia. Tämä pitänee paikkansa, sillä jos vertaa öljyntuottajamaa Kuwaitin (tai jonkun muun tuottajamaan) bensan hintaa 0,34 dollaria suomalaiseen ’verottomaan’ hintaan 0,66 dollaria, niin suomalainen ’veroton’ hinta on liki kaksinkertainen Kuwaitin hintaan verrattuna. Toki Kuwaitin hinta saattaa sisältää jonkinlaista tukea. USA:n verottomaan hintaankin verrattuna Suomen hinta on selvästi korkeampi. USA:ssa bensan hinta sisältää noin 12 % veroja.
  https://www.globalpetrolprices.com/gasoline_prices/

  Tilanne on siis vielä huonompi kuin laskelmassani.

 2. Avatar

  Tommi T

  12.1.2019 at 09:22

  Ja todellisuudessa esim. palvelusektorissa työntekijän pitää tuottaa yrityksen laskutuksessa liki 300 € tai enemmän saadakseen tuon palkan. Ja joku maksaa parhaassa tapuksessa tämän yrityksen laskun nettopalkastaan.

 3. Avatar

  Bernstein

  13.1.2019 at 15:20

  Jos oltaisiin Ranskassa, dieselkuskit aloittaisivat löpökapinan eli kaikki tankkaamaan verotonta lämmitysöljyä verollisen dieselin sijasta. Niin kauan jatkuisi kunnes valtio antaisi periksi. Vaan Suomessa kun ollaan, niin eipä riitä kantti, kun korvausvaatimukset löpökapinallisille ovat moninkertaiset verrattuna esim törkeästä vammantuottamuksesta tuomittaviin. Suomi-valtiossa rikoksista törkein on aina rikos valtiota vastaan.

  Verohelvetti ei kuitenkaan jäähdy ennenkuin päästään eroon demokratiasta. Demokratia on näennäistasa-arvoinen yhteiskuntadystopia, joka takaa verottajalle diktatuurin. Verottaja puolestaan saa mandaattinsa typeriltä ja kateellisilta äänestäjiltä.

  Tätä kierrettä ei ole mahdollista katkaista ilman jonkinasteista kansalaiskapinaa. Sama kannattaisi tiedostaa myös verohelvetin yksityiskohdissa kuten polttoaineverossa.

  • Ossi Tiihonen

   Ossi Tiihonen

   14.1.2019 at 08:29

   Demokratian ‘valuvikoihin’ kuuluu se, että 51 voi äänestää 49:lle lisää veroja. Ruuvia kiristetään niin pitkään kunnes se katkeaa, eli käytännössä veronmaksumoraali laskee, koska ihmiset haluavat pitää edes osan tienesteistään. Tai sitten muutetaan ulkomaille kuten moni on tehnytkin.

   Mutta mitä demokratian tilalle? Valistunut yksinvaltius? Esimerkkien valossa ei oikein vakuuta. Ehkä päätöksenteon palauttaminen ihmiselle itselleen niin monessa asiassa kuin se on mahdollista? Björn Wahlroos ehdottaa tämän suuntaista kirjassaan ‘Markkinat ja demokratia – Loppu enemmistön tyrannialle’. Nythän yksittäisen ihmisen päätäntävaltaan kuuluvia asioita on yhä enemmän liu-utettu demokraattisen prosessin puolelle. Tämä on mielestäni täysin toteuttamiskelpoinen mahdollisuus, eikä tarvitse edes romuttaa demokraattista järjestelmää. Jos asiaa tarkastelee vaikkapa veroaste mittarina, niin malliksi voisi ottaa esim. Sveitsin, Etelä-Korean, Australian tai USA:n, joissa on kaikissa merkittävästi alhaisempi veroaste:
   https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Tilastot/Verotuotot/Veroaste/
   Näissä maissa jätetään merkittävästi suurempi osa rahasta ihmisen itsensä päätettäväksi.

   Mutta onko mahdollista demokratian keinoin pienentää demokratian osuutta päätöksenteossa? Suomi on valitettavasti hyvin vasemmistolainen maa ja ammattiliitot pistävät (vastoin jäsentensä etua) neliraajajarrutuksen päälle ehdotettaessa tarvittavia muutoksia.

  • Avatar

   Benso

   29.4.2019 at 11:48

   Demokratia on kuitenkin edelleen se vähiten huono vaihtoehto. Vai onko ehdottaa parempaa mallia tilalle?

   Esim. valistunut yksinvaltius voi olla tehokas, mutta toimii vain niin kauan kuin valtias on valistunut ja edes pyrkii kansan etuun. Ensimmäinen valtias voi tätä olla jos käy tuuri, sitten menee arpapeliksi. Kommunismi ym. sonta on taas nähty jo muutamaan kertaan, se ei yksinkertaisesti toimi ihmisluonnon kanssa.

   Totuus on että kaikki hallintojärjestelmät ovat puutteellisia koska ihmiset ovat. Ihmisissä riittää ahneutta ja oman edun tavoittelua että mikä tahansa järjestelmä kieroutuu alkuperäisestä ajatuksesta kun ihmiset alkavat sitä pyörittää.

   Esim. ajatus siitä että joku virka/ministeriö tms. vain lopettaisi itsensä tarpeettomana ja luopuisi saavutetuista eduista kun hommat on ns. “tehty” on havaittu mahdottomaksi (esim. veteraanijärjestöt), mikä tarkoittaa käytännössä että hallinto tulee aina ruokkimaan itseään.

 4. Avatar

  TrueBeliever55

  14.1.2019 at 17:34

  Tuota noin… jos tässä vaiheessa tilannetta vielä kutsuu ilmastosyitä kepulikonsteiksi, on kyllä melko lailla ns. todellisuuskielteinen ihminen, jonka mielipiteitä on melko turha kuunnella kovinkaan monessa asiassa. Etenkään ei sijoittamisessa, jossa kylmien faktojen kuuluu hallita.

 5. Avatar

  Risto Lappeenrannasta

  16.1.2019 at 19:50

  Onko verotuksen pienentäminen enää edes mahdollista demokraattisesti? Suomessa on jopa 1,5 miljoonaa eläkeläistä, noin 600 000 julkisella sektorilla työskentelevää ja vähintään 200 000 työtöntä. Lisäksi suuri osa yksityisellä sektorilla työskentelevistä saa tulonsa julkisen sektorin rahoista; käytännössä puhutaan yksityisen sektorin töistä, jotka saavat palkkansa julkisen sektorin rahoista. Lisäksi yksityisellä sektorilla työssä olevat saavat työnsä mahdollistavia etuuksia, käytännössä erilaisia tukia. Monet eivät myöskään halua, että julkisella sektorilla työskentelevän puolison tms. etuja ei leikata ja he äänestävät tämän vuoksi puolueita, jotka haluavat lisätä menoja.

  1,5+600 000+200 000= 2,3 miljoonaa. Eläkeläiset, julkisen työntekijät ja työttömät. Lisäksi tuo joukko, joka on riippuvainen vähintään nykytasoisista julkisista menoista. Käytännössä tällä joukolla on ENEMMISTÖ DEMOKRATIASSA ja se saa tämän enemmistön avulla valittua puolueet, jotka ajavat julkisten menojen kasvattamista. Tämän takia julkisten menojen saaminen järjelliselle tasolle on demokraattisesti mahdotonta.

  • Avatar

   Arvo - ja pohja-arvo

   29.4.2019 at 14:14

   Jaottele nuo eläkeläiset tarkemmin erilaisiin osioihin ts ryhmiin,
   niin mitä ilmeisimmin huomaat jotain …

 6. Avatar

  Bernstein

  20.1.2019 at 15:05

  Riston kysymys demokratiasta ja verotuksesta kuuluu yksinkertaistettuna :

  Onko mahdollista saada ihminen ymmärtämään, että jos hän puree ruokkivaa kättä, käden omistaja joutuu lopettamaan ruokkimisen, jolloin ruokittava voi kuolla nälkään?

  Tai toisaalta:

  Onko enemmistön mahdollista ymmärtää, että raha ei ala kasvaa puussa, vaikka enemmistö niin olisi demokraattisesti päättänyt?

  Demokratia antaa kyllä enemmistölle kaiken vallan, mutta vallalla ei ole käyttöä, ellei ole jäljellä mitään, mitä vallita.
  Ei omalla eikä sossun pankkitilillä. Eikä edes jääkaapissa.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös