Asunnot ja kiinteistöt

Pääkaupunkiseudulla on ”kiinteistöloukku” – kolmanneksi eniten vajaakäytöllä olevia toimistokiinteistöjä Euroopassa

Pääkaupunkiseudulla on satoja tuhansia neliöitä toimistoja sijainneilla, joilla niille ei ole käyttäjäkysyntää.

Vajaakäytössä olevien kiinteistöjen kaavoittaminen uuteen käyttöön voisi nostaa pääkaupunkiseudun kiinteistökannan arvoa sadoilla miljoonilla euroilla, kertoo kiinteistöasiantuntijayritys JLL Finland tiedotteessaan.

Vaikka vajaakäyttöaste on pääkaupunkiseudulla viime vuosina hieman laskenut, vajaakäytöllä olevien toimistokiinteistöjen kanta on edelleen kansainvälistä huippua. JLL:n mukaan nykytilanne ylläpitää pääkaupunkiseudulla seudulla Euroopan kärkitason vajaakäyttöä.

Vuoden 2018 lopussa vajaakäyttöaste oli 11,8 prosenttia, mikä on kolmanneksi korkein luku Euroopassa heti Ateenan ja Milanon jälkeen.

JLL:n toimitusjohtaja Tapani Pirin mukaan merkittävä syy ongelmaan on se, että markkinoilla on huomattava määrä epäkurantteja toimistoja kehnolla sijainneilla. Niitä ei saada vuokrattua jatkossakaan.

Pirin mukaan väestönkasvu, talouskasvu tai vuokrien laskeminenkaan eivät ongelmaa ratkaise, jos sijainti tai tilojen ominaisuudet eivät vastaa käyttäjien vaatimuksia. Joustavammat kaavat tai helpommat ja nopeammat käyttötarkoituksen muutokset edesauttaisivat Pirin mukaan ongelman purkamisessa.

”Suomessa on runsaasti 1970-80 -luvun toimistorakennuksia, jotka ovat juuttuneet ikävään kierteeseen: rakennuksen tekninen uusiminen nykystandardeja vastaavaksi maksaa liikaa ja nykykaava ei mahdollista rakennuksen käyttötarkoituksen muutosta. Omistajilla ei usein ole muuta vaihtoehtoa kuin jättää rakennus rapistumaan”, hän sanoo.

JLL:n mukaan tunnetuimmat tällaiset keskittymät sijaitsevat pääkaupunkiseudulla Pitäjänmäellä, Kilo-Sinimäen alueella ja Länsiväylän varressa. Siellä on noin 200 000 kerrosneliömetriä ajastaan jälkeen jäänyttä toimistokantaa, JLL arvioi.

Pääkaupunkiseudulla vanhentuneen ja tyhjentyneen toimistorakennuksen arvo on tyypillisesti noin 500 euroa neliömetriltä. Mikäli sääntely antaisi mahdollisuuden kehittää tonttia esimerkiksi asuntorakentamiseen, valmiin asuinrakennuksen neliöhinta nousisi JLL:n arvion mukaan jopa kymmenkertaiseksi.

Pelkästään noilla kolmella alueella rakennusneliön arvo voisi nousta noin 100 miljoonasta eurosta lähes miljardiin euroon, Piri laskee. Satojen miljoonien eurojen kehittämispotentiaali jää nyt realisoitumatta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös