Kasvuosakkeet

Analyytikko: Nokian tulosraportti palauttaa luottamuksen, mutta ei anna aihetta juhliin

Nokia yllätti markkinat ja analyytikot positiivisesti.

Nokian osake on tänään tukevassa nousussa odotettua paremman huhti-kesäkuun tulosraportin ansiosta.

Nokian toisen vuosineljänneksen ei-ifrs-liiketulos nousi selvästi edellisvuoden 334 miljoonasta eurosta 451 miljoonaan euroon.  Tulos ylitti selvästi konsensusennusteiden mukaisen 282 miljoonan euron odotetun liiketuloksen.

Toisen neljänneksen liikevaihto oli 5,7 miljardia euroa, kun se oli 5,3 miljardia euroa vuoden 2018 toisella neljänneksellä. Ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta liikevaihto kasvoi viisi prosenttia.

Vahvaan liikevaihtoon vaikuttivat Nokian mukaan parantunut toimialan kysyntä ja kokonaisvaltaisen tuote- ja palveluvalikoiman kilpailukyky. Kasvua oli neljällä kuudesta maantieteellisestä alueesta ja kaikissa asiakasryhmissä.

Nokian toisen neljänneksen laimennettu ei-IFRS-osakekohtainen tulos oli 0,05 euroa, kun se oli 0,03 euroa vuoden 2018 toisella neljänneksellä. Tämä johtui ensisijaisesti vakaasta operatiivisesta suorituksesta, joka paransi bruttokatetta Networks-, Nokia Software- ja Nokia Technologies -segmenteissä.

Ohjeistus säilyi ennallaan

Yhtiö säilytti koko vuotta 2019 koskevan ohjeistuksen ennallaan; kausiluonteisuudelle tyypillistä ovat heikommat ensimmäinen ja kolmas neljännes sekä vahvemmat toinen ja viimeinen neljännes. Ensimmäinen neljännes oli erityisen heikko ja viimeisen odotetaan olevan erityisen vahva.

Toimitusjohtaja Rajeev Surin mukaan Nokian toinen vuosineljännes oli vahva 5G-kysynnän, kilpailukykyisen kokonaisvaltaisen tuote- ja palveluvalikoiman sekä vahvistuneen operatiivisen suorituksen ansiosta.

”Kasvu vuosineljänneksellä oli hyvää. Kannattavuudessa tapahtui merkittäviä parannuksia, strategisen laajentumisen alueilla ohjelmistoliiketoiminnassa ja yritysasiakkuuksissa tapahtui vahvaa kehitystä, ja IP-reititystoiminnoissamme tulos oli erinomainen. ”

Erityisen suuri mielenkiinto Nokiassa kohdistuu 5G-verkkoliiketoiminnan kehittymiseen. Surin mukaan Nokia jatkoi edelleen asemansa vahvistamista 5G:ssä. Yhtiöllä on nyt 45 kaupallista 5G-sopimusta ja yhdeksän käytössä olevaa 5G-verkkoa.

Vuoteen liittyy kuitenkin edelleen riskejä, kuten toimeenpanoon kohdistuvat vaatimukset toisella vuosipuoliskolla, kansainväliseen kauppaan liittyvä epävarmuus ja Kiinan markkinoiden haasteet.

”Nämä riskit huomioiden keskitymme yhä tiukkaan operatiiviseen kuriin, toteuttamaan 700 miljoonan euron kustannussäästöohjelmaamme, parantamaan käyttöpääomamme hallintaa ja edistämään strategiamme täytäntöönpanoa”, Suri toteaa.

Luottamuksen palautus

Nokian toisen vuosineljänneksen tulosraportti tuo paljon tarvittua luottamuksen palautusta markkinoille, arvioi Inderesin Nokia-analyytikko Mikael Rautanen. Pelkkää ilosanomaa Nokia ei silti raportoinut.

”Negatiivisella puolella yhtiön kassavirta oli jälleen todella heikko Q2:lla ja lisäksi Nokia täsmensi näkymissään odottavansa ”heikohkoa” Q3-tulosta. Siten pintapuolisesti erittäin hyvältä näyttänyt Q2-tulos ei anna aihetta vielä suuriin juhliin ja yhtiöllä on vielä paljon todistettavaa, mutta raportin kokonaisanti kääntyy mielestämme joka tapauksessa positiivisen puolelle”, Rautanen toteaa.

Liiketoiminnan negatiivinen rahavirta on tulosraportin selkeä heikkous, Rautanen linjaa.

”Tämä selittyy osin vuosineljännestason kassan heilunnalla suurten projektien heiluttaessa käyttöpääomaa. Yhtiön paineet näyttää kovia lukuja kassavirrankin suhteen kuitenkin kasvavat jälleen tuntuvasti. Nokia ohjeistaa edelleen hieman positiivista vapaata kassavirtaa vuodelta 2019 ja selvästi positiivista vuodelta 2020.”

Rautasen mukaan kysyntä on piristymässä melko laaja-alaisesti verkkoyksikön eri tuotealueilla ja yhtiö näyttää saaneen ratkottua alkuvuotta rasittaneita toimitusongelmiaan, mikä oli positiivista.

Nokia tarkensi markkinanäkymiään hieman aiempaa optimistisemmiksi ja arvioi kohdemarkkinoiden kasvavan vuonna 2019, kun aiemmin niiden odotettiin pysyvän vakaina.

”Kysyntä on siis selkeästi palaamassa markkinoille, vaikka epävarmuustekijöitä vielä riittää ja marginaalit ovat lyhyellä aikavälillä paineessa. Olennaista oli 2019 tulosnäkymien ennallaan pysyminen, sillä markkinoiden usko niihin on ollut hatara”, Rautanen tulkitsee.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös